Ανακαλύπτοντας την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη

Τελικά δεν κάνει και τόσο κακό στην ψυχολογία των παιδιών η αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη.

Μαργαρίτα Νικολάου
Ανακαλύπτοντας την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη
Bigstock

«Μαμά, είναι αληθινός ο Άγιος Βασίλης;»

Όσες μαμάδες δεν έχετε δεχθεί ακόμη αυτή την ερώτηση από τα παιδιά σας, νιώθετε ότι αυτή η στιγμή πλησιάζει, έτσι δεν είναι; Όταν το παιδί σας σας ρωτήσει αν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης ή όχι -γιατί θα έρθει αυτή η στιγμή- τι θα απαντήσετε; Το έχετε σκεφτεί; (Τα παιδιά συνήθως κάνουν αυτές τις περίεργες ερωτήσεις όταν φτάνουν στα 7-8 χρόνια της ηλικίας τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Developmental Psychology). Αξίζει να σκεφτείτε τι θα απαντήσετε, νωρίς. Αλλά αν ανησυχείτε για το πώς θα διαχειριστούν τα νέα (είτε είναι αλήθεια, είτε όχι), μια νέα έρευνα έχει την απάντηση.

Μια έρευνα που χωρίζονταν σε δύο μέρη και δημοσιεύτηκε στο APA PsycNet προσπάθησε να ανακαλύψει πώς τα παιδιά και οι γονείς χειρίστηκαν την «ανακάλυψη» αυτή.

Στο πρώτο μέρος της μελέτης, οι ερευνητές ρώτησαν 48 παιδιά και τους γονείς τους για το πώς μπήκε στη ζωή τους η ιστορία του Άγιου Βασίλη και πότε τα παιδιά τους ανακάλυψαν ότι δεν υπάρχει. Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από 383 ενήλικες να θυμηθούν τη δική τους εμπειρία και το πότε ανακάλυψαν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν ήταν αληθινός.

agios-vasilis-kai-paidia.jpg

Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών και οι μισοί από τους ενήλικες που απάντησαν, είχαν αρνητικά συναισθήματα όταν ανακάλυψαν ότι ο Άγιος Βασίλης ήταν ψεύτικος σε περιπτώσεις που οι γονείς προωθούσαν και ενίσχυαν έντονα τον μύθο.

Το να πείτε την αλήθεια στο παιδί σας θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη του σε εσάς; Καλά νέα είναι πως όχι: Η μελέτη έδειξε ότι περισσότερο από το 75% των παιδιών δεν έχασαν την εμπιστοσύνη τους στους γονείς τους όταν έμαθαν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη.

Συνήθως, περισσότερα από τα μισά παιδιά αμφισβητούν την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη μέσω της λογικής συλλογιστικής (πώς μπορεί ένα άτομο να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο μέσα σε μια νύχτα;). Σε άλλες περιπτώσεις, οι γονείς είναι εκείνοι που αποκαλύπτουν την αλήθεια.

Ανεξάρτητα από το ποιος θα το πει στο παιδί σας, εκείνο θα συνεχίσει να σας εμπιστεύεται. Μόνο το 21% αναφέρεται στην έρευνα ότι εμπιστεύεται λιγότερο τους γονείς του. Είναι ενδιαφέρον επίσης να αναφερθεί, ότι το 2% εμπιστεύεται περισσότερο τους γονείς του μετά την αποκάλυψη του νέου.

Οπότε αγαπητοί γονείς να θυμάστε ότι τα παιδιά σας θα εξακολουθούν να έχουν πίστη σε εσάς ακόμα και όταν ανακαλύψουν ότι παππούς με τη λευκή γενειάδα, τα ροδαλά μάγουλα και την κόκκινη στολή δεν γλίστρησε ποτέ από την καμινάδα.

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

xristougenniatiko-afieroma-(2).jpg

πηγή - ελεύθερη μετάφραση: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved