Σε ποια ηλικία τα περισσότερα παιδιά σταματούν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη

Πότε τα παιδιά αμφισβητούν την ύπαρξη του καλοκάγαθου Άγιου Βασίλη. 

Νίκη Παπανικολάου
Σε ποια ηλικία τα περισσότερα παιδιά σταματούν να πιστεύουν στον  Άγιο Βασίλη
Bigstock

Ο Δεκέμβριος είναι ο αγαπημένος μήνας των παιδιών καθώς περιμένουν με χαρά και ανυπομονησία τα δώρα από τον αγαπημένο τους Άγιο Βασίλη.

Πολλά εξ αυτών έχουν έγκαιρα στείλει το γράμμα τους στο Βόρειο Πόλο ενώ απορίες όπως « πώς θα έρθει στο σπίτι μας ο Άγιος Βασίλης αφού δεν έχουμε καμινάδα», ή « πώς θα προλάβει να μοιράσει όλα τα δώρα», δεν είναι ικανές να καταρρίψουν τον μύθο του ασπρομάλλη παππούλη με την χαρακτηριστική κόκκινη στολή.

agios-vasilis.jpg

Πότε μαθαίνουν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη;

Τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η μαγευτική ιστορία του Άγιου Βασίλη δεν είναι αληθινή, στην ηλικία των 8 με 9 ετών.

Σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού Πανεπιστημίου του ‘Εξετερ, τα παιδιά αρχίζουν να έχουν αμφιβολίες για τον…Santa Claus όταν οι γονείς τους δεν απαντούν ξεκάθαρα στις ερωτήσεις τους.

«Η πίστη των παιδιών στον Άγιο Βασίλη ξεκινά γύρω στα τρία με τέσσερα χρόνια. Είναι ιδιαίτερα δυνατή όταν αυτά είναι μεταξύ τεσσάρων με οκτώ ετών. Ύστερα, στην ηλικία των οκτώ αρχίζει να παρατηρείται μία πρόοδος καθώςτα παιδιά αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα», αναφέρει στο CNNi η καθηγήτρια εξελικτικής ψυχολογίας, Thalia Goldstein.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Αμερικανών υποστηρίζουν πως έχουν δεχθεί επίσκεψη από τον Άγιο ως παιδιά, ενώ ένας στους πέντε ενήλικες δηλώνει ότι είναι γονέας ή κηδεμόνας παιδιού που πιστεύει σε αυτόν, σύμφωνα με έρευνα του 2013.

Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πόσα παιδιά πιστεύουν στον Άι Βασίλη; Τα ποσοστά διάφορων χωρών της Ευρώπης, δεν διαφέρουν και τόσο πολύ με αυτά των ΗΠΑ.
Από τους 161 γονείς του Ηνωμένου Βασιλείου που συμμετείχαν σε έρευνα του 1999, το 92.5% είχε δηλώσει πως τα παιδιά τους συνέχισαν να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη ακόμη και μετά την ηλικία των οκτώ.

Όπως φαίνεται από όλες αυτές τις μελέτες και αρκετές ακόμη, κύριος λόγος που οι μικροί μας φίλοι πιστεύουν στη χριστουγεννιάτικη φιγούρα είναι η συχνή συναναστροφή τους με ανθρώπους που την υποδύονται.

agios-vasilis-paidia-dora.jpg

Λόγοι που τα παιδιά αμφισβητούν την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη

Οι συνήθεις λόγοι για τους οποίους τα παιδιά αρχίζουν να αμφιβάλλουν για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη περιλαμβάνουν:

  • Σχόλια άλλων παιδιών ότι δεν είναι αληθινός.
  • Βλέπουν τους γονείς τους να βάζουν τα δώρα στο δέντρο.
  • Βρίσκουν δώρα από τον Άγιο Βασίλη κρυμμένα στο δωμάτιο των γονιών τους.
  • Βλέπουν τους γονείς να τρώνε το φαγητό που άφησαν για τον Άγιο Βασίλη.
  • Αναρωτιούνται γιατί ο Άγιος Βασίλης δεν δίνει δώρα σε παιδιά φτωχών χωρών.
  • Δεν μπορούν να καταλάβουν πώς ο Άγιος Βασίλης θα γυρίσει τον κόσμο σε μια νύχτα.
  • Αναγνωρίζουν τη γραφή των γονιών τους σε δώρα από τον Άγιο Βασίλη.

Με πληροφορίες από το everymum.ie

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved