Σχολείο και ρουτίνα: Μια οικογενειακή υπόθεση, σημαντική για όλους

Η ρουτίνα βοηθά να είναι πιο λειτουργικό το ημερήσιο πρόγραμμα της οικογένειας.

Σχολείο και ρουτίνα: Μια οικογενειακή υπόθεση, σημαντική για όλους
H ρουτίνα βοηθά το παιδί να έχει ένα καθημερινό πρόγραμμα και να το τηρεί. Bigstock

Η έναρξη των σχολείων σηματοδοτεί την επιστροφή σ΄ένα πρόγραμμα που δεν έχει σχέση με τη χαλαρότητα των διακοπών.

Το πρωινό ξύπνημα, η μεταφορά προς και από το σχολείο, η μελέτη, οι δραστηριότητες η προετοιμασία της σχολικής τσάντας από το βράδυ όπως και του κολατσιού, αποτελούν πλέον τη νέα καθημερινότητα των οικογενειών.

Η ένταξη μιας ρουτίνας στο ημερήσιο οικογενειακό πρόγραμμα όχι μόνο βοηθά αλλά την κάνει και πιο λειτουργική.

Άλλωστε για πολλούς η ρουτίνα είναι συνώνυμη της σταθερότητας. Όλες οι μορφές σταθερότητας παρέχουν αίσθημα ασφάλειας στα παιδιά κάθε ηλικίας.

Για παράδειγμα, ένα παιδί που ζει σε ένα ασφαλές περιβάλλον με σταθερό πρόγραμμα, δεν ανησυχεί για το ποιος θα το πάρει από το σχολείο ή αν η μαμά ή ο μπαμπάς θα είναι εκεί στην ώρα τους.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να αφήνετε τα παιδιά να συμμετέχουν σε καθημερινές εργασίες. Ανάλογα με την ηλικία τους, μπορούν στρώνουν το κρεβάτι τους, να βάζουν τα βρώμικα ρούχα τους στο καλάθι με τα άπλυτα, να βοηθούν στην προετοιμασία γευμάτων, να καθαρίζουν το δωμάτιό τους, να ανακυκλώνουν ή να κάνουν οποιαδήποτε άλλη εργασία πρέπει να γίνει.

smoothies-paidia-proino-back-to-school.jpg

Ύπνος

Εξίσου σημαντικό είναι να έχετε ένα πρόγραμμα για τις ώρες ύπνου. Μακροπρόθεσμα, τα μικρά παιδιά που δεν έχουν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου μπορεί να αισθάνονται κόπωση ή να έχουν αδικαιολόγητα νεύρα.

Προτεινόμενοι χρόνοι ύπνου ανά ηλικία:

  • 1 έως 3 ετών: 10 έως 12 ώρες
  • 3 έως 5 ετών: 8 έως 10 ώρες
  • 5 έως 12 ετών: 8 ώρες τουλάχιστον

Από Δευτέρα έως Παρασκευή, να είστε αυστηροί όσον αφορά στην τήρηση του χρόνου για ύπνο. Μόνο έτσι θα είναι ξεκούραστο, γεμάτο ενέργεια, λιγότερο ευερέθιστο και πιο δεκτικό στη μάθηση και σε άλλες δραστηριότητες.

gramma-se-kori-(2).jpg

Διατροφή

Η διατροφή είναι επίσης σημαντικό μέρος της οικοδόμησης μιας επιτυχημένης ρουτίνας με τα παιδιά. Τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα του φαγητού έχουν μεγάλη σημασία. Τα παιδιά ξοδεύουν πολλή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, γι' αυτό καλό είναι να ξεκινούν τη μέρα τους με ένα καλό και υγιεινό πρωινό.

Όσον αφορά την ποιότητα, δεν είναι μόνο σημαντική, είναι απαραίτητη. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος παράγει χαμηλής ποιότητας βραχυπρόθεσμη ενέργεια.

Η επανάληψη απλών εργασιών σε καθημερινή βάση μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση των παιδιών και να τα βοηθήσει να αναπτύξουν νέες ικανότητες. Αυτές οι στιγμές θα είναι δύο φορές πιο εποικοδομητικές αφού θα τις μοιράζονται μαζί σας.

Και μπορεί η ρουτίνα να φαντάζει λίγο βαρετή ωστόσο εστιάστε στα θετικά: η ώρα του ύπνου θα είναι χωρίς ταλαιπωρία, τα παιδιά θα ξέρουν το πρόγραμμά τους κι εσείς δεν θα τρέχετε πανικόβλητοι.

Με πληροφορίες από το motherforlife.com

afieroma-back-to-school.jpg

Δείτε όλο το αφιέρωμα για τη νέα σχολική χρονιά ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved