Πώς να παραμείνετε οργανωμένοι εσείς και τα παιδιά τη νέα σχολική χρονιά

Πώς να οργανωθείτε σωστά για να τη νέα σχολική χρονιά. 

Πώς να παραμείνετε οργανωμένοι εσείς και τα παιδιά τη νέα σχολική χρονιά
Bigstock

Άλλη μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να μπείτε σε πρόγραμμα.

Η σωστή οργάνωση και ο προγραμματισμός βοηθά τόσο εσάς όσο και τα παιδιά να έχετε μια ομαλότητα στην καθημερινότητά σας χωρίς πολλές γκρίνιες, κλάματα και τσακωμούς.

Εφαρμόζοντας μερικές απλές συνήθειες και πρακτικές θα έχετε την πιο οργανωμένη σχολική χρονιά από ποτέ. Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

sxoleio-ygeia-kai-asfaleia.jpg

Μπείτε νωρίς σε μια ρουτίνα

Η μετάβαση από τις χαλαρές μέρες του καλοκαιριού στις πολυάσχολες σχολικές μέρες του φθινοπώρου είναι μια δύσκολη περίοδος. Μην περιμένετε τη βδομάδα έναρξης των σχολείων για να ξεκινήσει το παιδί σας να κοιμάται νωρίς το βράδυ. Ξεκινήστε από τώρα μεταθέτοντας την ώρα μια ώρα νωρίτερα από αυτή που κοιμάται τώρα ( από 11 π.μ. στις 10 μ.μ. και στη συνέχεια στις 9.μ.μ.).

Δημιουργήστε εβδομαδιαία μενού σχολικού γεύματος και δείπνου

Χρειάζεται λίγος προγραμματισμός εκ των προτέρων, αλλά η δημιουργία ενός προγράμματος γευμάτων στην αρχή της εβδομάδας θα κάνει τα ψώνια και το μεσημεριανό γεύμα ευκολότερα. Φτιάξτε μια λίστα στην αρχή της εβδομάδας ( ή όποια μέσα σας βολεύει) με τα ψώνια του σούπερ μάρκα και το τι θα μαγειρεύετε μέσα στη βδομάδα. Θα εκπλαγείτε με το πόσο χρόνο (και άγχος!) θα σας εξοικονομεί αυτή η απλή συνήθεια.

evdinadiaio-menou-gia-sxolika-geymata.jpg

Οργάνωση σχολικού γραφείου

Το να έχει το παιδί σας συγκεντρωμένα όλα όσα χρειάζεται για το διάβασμα και τις σχολικές του εργασίες σε ένα σημείο θα βοηθήσει να μη χάνει χρόνο ψάχνοντας το κάθετι σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού. Σε ένα ράφι ή στη βιβλιοθήκη βάλτε σε ένα κουτί τη γραφική ύλη που χρησιμοποιεί το παιδί σας σε τακτική βάση ( μολύβια, ετικέτες, συνδετήρες, σημειώσεις, κ.ά). Το να έχετε τα πάντα τακτοποιημένα και αποθηκευμένα διευκολύνει επίσης να απομακρύνετε τα σχολικά είδη που δεν χρειάζονται ή που πρέπει να αντικατασταθούν.

grafeio-gia-paidia.jpg

Οργανώστε ντουλάπες και συρτάρια

Το ιδανικό θα ήταν να επιλέγει το παιδί σας ποια ρούχα θα φορέσει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και να τα κρεμάτε σε κρεμάστρα όπου θα αναγράφετε την ημέρα.

Αν αυτό σας φαντάζει …ουτοπικό, τακτοποιείστε τα ρούχα του παιδιού μέσα στη ντουλάπα ώστε να γνωρίζετε ποια είναι καθαρά και τι επιλογές έχει. Μη ξεχνάτε στην αρχή κάθε σεζόν να κάνετε κι ένα καλό ξεσκαρτάρισμα στα ρούχα και τα παπούτσια του παιδιού.

Πράγματα που πρέπει να κάνετε την προηγούμενη νύχτα

  • Ελέγξτε το ημερολόγιο για δραστηριότητες, γιορτές, εκδηλώσεις της επόμενης μέρας. Φροντίστε να ενημερώσετε όσοι εμπλέκονται ( ποιος θα πάει τα παιδιά στις δραστηριότητες, ποιος θα επιστρέψει, κ.ο.κ.)
  • Κάντε έναν τελευταίο έλεγχος στις σχολικές τσάντες των μικρών παιδιών από το βράδυ κι αφού τις έχουν ετοιμάσει μόνα τους.
  • Ελέγξτε τον καιρό. Μάθετε αν θα χρειαστούν ομπρέλα, αδιάβροχο, μπότες.
  • Αποφασίστε ποιο θα είναι το πρωινό για να μειώσετε τον χαμένο χρόνο το πρωί. Το ίδιο ισχύει και για το κολατσιό τους.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε βενζίνη στο αυτοκίνητο και δεν θα τρέχετε πανικόβλητοι το πρωί.

Πηγές: baby-chick.com, familyeducation.com

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved