Σχέσεις μεταξύ αδερφών: Πώς επηρεάζουν την ψυχική υγεία των παιδιών

Οι αδερφικές σχέσεις επηρεάζουν την ψυχική υγεία και στην συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών περισσότερο από όσο ίσως νομίζατε.

Σχέσεις μεταξύ αδερφών: Πώς επηρεάζουν την ψυχική υγεία των παιδιών

Οι αδερφικές σχέσεις επηρεάζουν την ψυχική υγεία και στην συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών 

Bigstock

Μπορεί στις έρευνες και μελέτες που αφορούν στην ψυχολογία των παιδιών να πρωταγωνιστεί η σχέση γονιού- παιδιού, εξίσου σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους είναι η συνύπαρξη με έναν αδερφό ή αδερφή και η σχέση που έχουν.

Γιατί αδερφική σχέση είναι σημαντική;

Σύμφωνα με έρευνες το 80% των Αμερικανών έχουν τουλάχιστον έναν αδερφό. Για τους περισσότερους, η αδερφική αυτή σχέση είναι η μακροβιότερη, που ξεπερνά σε διάρκεια ακόμα και αυτή του γονιού – παιδιού.

«Οι γονείς δεν είναι παρόντες σε όλη τη ζωή του παιδιού, οι ερωτικοί σύντροφοι έρχονται και φεύγουν, το ίδιο και οι φίλοι. Τα αδέρφια, όμως, είναι πάντα εκεί αναφέρει η ερευνήτρια Suzan McHale στο Πανεπιστήμιο του Penn State.

Λόγω αυτής της μακροχρόνιας σχέσης, προσθέτει, τα αδέρφια έχουν μεγάλη σημασία για τη συναισθηματική και όχι μόνο ανάπτυξη του παιδιού. Επιπλέον, έρευνα επιβεβαιώνει ότι εάν τα αδέρφια έχουν εχθρικές ή συγκρουσιακές σχέσεις κατά τη μικρή τους ηλικία, έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άγχος και κατάθλιψη ή ακόμα και αντικοινωνική συμπεριφορά στην εφηβεία. Από την άλλη πλευρά, οι θετικές σχέσεις μεταξύ αδερφών συνεπάγονται συναισθήματα ασφάλειας και ζεστασιάς.

aderfia-pragmata.jpg

Η ειδικός Lauri Kramer από το Northeastern University υποστηρίζει ότι οι αδερφικές σχέσεις έχουν τόσο μεγάλη σημασία στην ψυχική υγεία του παιδιού λόγω του ότι αποτελούν τη βάση για άλλες σχέσεις στη ζωή των παιδιών.

«Μαθαίνουμε πολλά αλληλοεπιδρώντας με ανθρώπους με τους οποίους περνάμε πολύ χρόνο, όπως το πώς να μοιραζόμαστε πράγματα, να φροντίζουμε τον άλλον και να λαμβάνουμε υπόψη τις ανάγκες του. Μαθαίνουμε επίσης πώς να διαχειριζόμαστε τις συγκρούσεις και άλλες κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες, τις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε σε άλλες σχέσεις» αναφέρει.

Τι μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στη σχέση μεταξύ αδερφών

Η σχέση μεταξύ δύο αδερφών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μεταξύ αυτών και η σχέση που έχουν οι γονείς με το κάθε παιδί. Για παράδειγμα, εάν οι δύο γονείς συμπεριφέρονται με μεγαλύτερη εύνοια στο ένα παιδί, το άλλο μπορεί να νιώσει ζήλια και ανταγωνισμό, κάνοντας έτσι τις μεταξύ τους συγκρούσεις ακόμα πιο έντονες και συχνές.

Και γενικότερα, όμως, ένα συγκρουσιακό περιβάλλον στο σπίτι μπορεί να αποδυναμώσει και να αποτελέσει εμπόδιο για τη σχέση μεταξύ αδερφών. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να μην ξεχνούν ότι αποτελούν το νούμερο ένα πρότυπο για τα παιδιά και εάν εκείνοι πρώτα είναι αγαπημένοι και δεμένοι στο σπίτι, αυτό θα λειτουργήσει σίγουρα προς όφελος της οικογένειας και των ίδιων των παιδιών.

Με πληροφορίες από greatergood.berkley.edu

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved