Όχι δεν αγαπάω όλα τα παιδιά μου το ίδιο

Εσείς αγαπάτε τα παιδιά σας το ίδιο;

Όχι δεν αγαπάω όλα τα παιδιά μου το ίδιο
Bigstock

Η Ashley Schuster Downend εκμυστηρεύτηκε μέσα από άρθρο της στο Scary mommy ότι δεν αγαπά όλα τα παιδιά της το ίδιο. Διαβάστε το παρακάτω.

Όλοι οι γονείς με περισσότερα από ένα παιδί δέχονται την ερώτηση: «Αγαπάς περισσότερο τον ή τους (βάλτε ονόματα εδώ) περισσότερο από εμένα;». Θυμάμαι να το έχω πει και εγώ η ίδια αυτό στη μαμά μου για τα μικρότερα αδέρφια μου. Η αυθόρμητη αντίδρασή μου όταν ακούω τέτοιες ερωτήσεις από τα δικά μου παιδιά είναι η άρνηση. Αρνούμαι, το αρνούμαι και λέω: «Σας αγαπώ το ίδιο». Αυτό ήταν και εκείνο που έλεγε και η δική μου μητέρα σε εμένα όταν ήμουν παιδί. Φαντάζομαι ένιωθε όπως και εγώ, ότι δεν θέλω κανένα από τα παιδιά μου να νιώσουν ότι δεν τα θέλω ή ότι τα αγαπώ λιγότερο ή καθόλου. Ιδιαίτερα δεν θέλω να νιώθουν έτσι επειδή εγώ θα πω ή θα κάνω κάτι.

Αλλά αν θέλω να είμαι ειλικρινής, τα αγαπώ όλα το ίδιο; Όχι! Η αγάπη μου για το καθένα είναι διαφορετική. Τα παιδιά μου το ξέρουν και το ξέρω και εγώ. Μπορεί να ακούγεται κάπως την πρώτη φορά που ακούς τον εαυτό σου να το λέει αυτό, αλλά μετά συνηθίζεις. Μαθαίνεις ότι το διαφορετικό δεν σημαίνει λιγότερο. Στη δική μου περίπτωση σημαίνει ότι τα αγαπώ ως άτομα και όχι ως αντικείμενα. Έχω μια μοναδική σχέση με το καθένα από αυτά. Για να το θέσω απλά, σημαίνει ότι είμαι άνθρωπος και αυτά είναι άνθρωποι και τελικά αυτό είναι καλό.

Εκτός από αυτό το γεγονός, όταν λέω στα παιδιά μου «σας αγαπώ το ίδιο», δεν πιστεύουν ούτε μια λέξη από αυτό που τους λέω και δικαίως. Βγάζουν το ίδιο συμπέρασμα που έβγαζα και εγώ ως παιδί: ότι η μαμά μου έλεγε απλώς αυτό που έπρεπε να πει και εγώ συνέχισα να πιστεύω ότι ήμουν το λιγότερο επιθυμητό αδερφάκι.

Στην προσπάθεια να επαναπροσδιορίσω αυτά τα σχόλια και να μάθω να απαντώ με πιο ειλικρινή και ενσυναίσθητο τρόπο, υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να υπενθυμίζω συνεχώς στον εαυτό μου:

  1. Είναι φυσιολογικό που τα παιδιά συγκρίνουν τον εαυτό τους με των αδελφών τους.
  2. Το να νιώθεις το λιγότερο αγαπητό αδερφάκι συμβαίνει σε όλα τα παιδιά.
  3. Είναι φυσιολογικό να σε συνδέουν διαφορετικά πράγματα με το κάθε παιδί.

Πείτε και δείξτε στα παιδιά σας γιατί τα αγαπάτε. Κάντε δηλαδή το αυτονόητο. Γιορτάστε τη μοναδικότητα κάθε παιδιού και τη μοναδική σχέση σας. Πείτε τους συγκεκριμένα τι αγαπάτε πάνω τους. Μάθετε πώς το παιδί σας λαμβάνει καλύτερα την αγάπη και προσπαθήστε να βρείτε τρόπους να του εκφράσετε την αγάπη με αυτόν τον τρόπο.

ελεύθερη μετάφραση scarymommy.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved