Διατήρηση γαλουχίας μέσω της άντλησης μητρικού γάλακτος  

Η άντληση  βοηθά να συνεχίζετε να ταΐζετε το μωρό με μητρικό γάλα για όσο διάστημα το επιθυμείτε.

Διατήρηση γαλουχίας μέσω της άντλησης μητρικού γάλακτος   
Bigstock

Οι περισσότερες μητέρες που έχουν θηλάσει αποκλειστικά και αρχίζουν να εργάζονται πριν το μωρό ξεκινήσει τις στερεές τροφές, αποφασίζουν να δοκιμάσουν να αντλήσουν γάλα και να το αφήσουν για τις ώρες που θα λείπουν.

Ακόμα κι αν δεν είστε αποφασισμένη να κάνετε κάτι τέτοιο, μπορείτε να δοκιμάσετε επιλέγοντας μια αντλία. Υπάρχουν διάφοροι τύποι, η χειροκίνητη, η ηλεκτρική, η νοσοκομειακή. Υπάρχουν επίσης και αντλίες σε πολύ κομψές συσκευασίες που μοιάζουν με τσάντα και μπορείτε να τις πηγαινοφέρνετε εύκολα. Μέσα στην τσάντα υπάρχει και χώρος για την αποθήκευση του γάλακτος των παγοκύστεων που το διατηρούν.

Μην απορρίψετε την άντληση, πριν τη δοκιμάσετε και εξασκηθείτε σε αυτήν για μερικές ημέρες. Είναι πιθανόν να έχετε μια καλή απόδοση με μια αντλία, για παράδειγμα σε 10 λεπτά να βγάζετε 200 γρ. γάλα.

Άντληση στη δουλειά

Αν αντλείτε στη δουλειά, βρείτε ένα σχετικά καθαρό χώρο που να μπορείτε να απομονωθείτε. Όπως συμβουλεύει η Δρ. 'Αννα Πατσούρου, παιδίατρος, πιστοποιημένη σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού στο βιβλίο της «Θηλασμός , μια υπέροχη εμπειρία») πάντα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας πρώτα για 20 δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσετε την άντληση. Το γάλα που θα πάτε στο σπίτι θα το φυλάξετε στο ψυγείο ως την επόμενη μέρα ή ώσπου να χρειαστεί. Για να το δώσετε στο μωρό σας θα το ζεστάνετε σε μπεν μαρί, ή θα το αφήσετε εκτός ψυγείου για μια ώρα μέχρι να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου. Επειδή το λίπος του γάλακτος ανεβαίνει στην επιφάνεια ως πιο ελαφρύ,το μπιμπερό καλό είναι να ανακινείται πριν δοθεί στο μωρό.

antlisi-mitrikou-galaktos-1.jpg

Άντληση στο σπίτι

Η δεύτερη επιλογή που έχετε είναι να αντλείτε το γάλα στο σπίτι το πρωί, το απόγευμα και γενικά κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Το γάλα αντλείται πιο εύκολα 7- 10 το πρωί.

Υπολογίζοντας πόσο γάλα θα χρειαστεί το μωρό

Για να έχετε μια αρκετά ρεαλιστική εικόνα της ποσότητας μητρικού γάλακτος που θα χρειαστεί το μωρό σας όσο λείπετε.

Για μωρά κάτω των 6 μηνών, υπολογίστε ποσότητα μητρικού γάλακτος 120 -150 γρ. ανά 3 ώρες ανάλογα με το βάρος τους και το πόσο όρεξη έχουν.

Όταν το μωρό αρχίσει τις κρέμες, υπολογίστε 150 γρ.ανά 4ωρο για τον πρώτο μήνα και 100 - 150 γρ. μία φορά κατά την απουσία σας, ως 8 μηνών.

Στη συνέχεια τα παιδιά συνήθως τρώνε καλά το φαγητό τους και πίνουν νερό, οπότε δεν χρειάζεται να αντλείτε γάλα.

pagkosmia-imera-antlisis-mitrikou-galaktos-(2).jpg

Συντήρηση του μητρικού γάλακτος

  • Το μητρικό γάλα διατηρείται εκτός ψυγείου έως και 8 ώρες. Το καλοκαίρι διατηρείται περίπου 1 ώρα.
  • Στο ψυγείο του σπιτιού ( +4 C) διατηρείται έως 8 μέρες δεν πρέπει όμως να ανοίγει συνεχώς η πόρτα του ψυγείου και να μένει ανοιχτή για πολλά λεπτά. Το γάλα κινδυνεύει να ξινίσει , οπότε καταναλώστε το κατά προτίμηση μέσα σε 48 ώρες από την ώρα της άντλησης.
  • Αν αποθηκεύσετε το γάλα σε κατάψυξη που βρίσκεται μέσα στο ψυγείο, διατηρείται 2 εβδομάδες.
  • Σε κατάψυξη (-18C) σε χωριστή πόρτα, έως 3 μήνες.
  • Σε καταψύκτη , μπορείτε να το διατηρήσετε από 6 μήνες έως και 1 χρόνο.
  • Το αποψυγμένο γάλα δεν ξαναμπαίνει στην κατάψυξη.
  • Αν το γάλα αποψυχθεί, διατηρείται στο ψυγείο 24 ώρες.
  • Σε κάθε δοχείο με γάλα που μπαίνει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη πρέπει να γράφετε ημερομηνία και να χρησιμοποιείτε πάντα τα πιο παλιά γάλατα για να μην αναγκαστείτε να το πετάξετε.
  • Εάν αντλείτε για πρόωρο (ώσπου να γίνει 2,5 κιλά) ή για άρρωστο μωρό (ώσπου να γίνει καλά) τα μπιμπερό στα οποία διατηρείτε το μητρικό γάλα πρέπει να είναι οπωσδήποτε αποστειρωμένα. Για υγιή τελειόμηνα μωρά, τα μπιμπερό δεν είναι απαραίτητο να είναι αποστειρωμένα.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved