Καθημερινή μελέτη: Πώς να βοηθήσετε το παιδί να διαβάζει μόνο του τα μαθήματά του

Συμβουλές για να αποκτήσουν τα παιδιά αποτελεσματικές δεξιότητες μελέτης.

Καθημερινή μελέτη: Πώς να βοηθήσετε το παιδί να διαβάζει μόνο του τα μαθήματά του

Βοηθήστε τα παιιδά να αποκτήσουν αποτελεσματικές δεξιότητες μελέτης από τη μικρή τους ακόμα ηλικία.

Bigstock

Tα σχολεία ξεκίνησαν και εκτός από την προσαρμογή στη νέα καθημερινότητα και ρουτίνα, ένα ακόμα ζήτημα που αγχώνει πολλούς γονείς είναι η μελέτη του παιδιού. Οι περισσότεροι γονείς προτιμούν τα παιδιά τους να διαβάζουν μόνα τους, και αυτό άλλωστε προτείνουν και οι ειδικοί, όσο ακόμα τα παιδιά είναι μικρά.

Αυτό φυσικά δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Αντίθετα, τα παιδιά χρειάζονται χρόνο, προσπάθεια και τα κατάλληλα κίνητρα για να αποκτήσουν αποτελεσματικές δεξιότητες μελέτης. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, ως γονείς;

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα

Η ρουτίνα, είτε αυτή αφορά το διάβασμα, είτε τον ύπνο, είτε το φαγητό, μόνο οφέλη έχει για το παιδί. Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με τις ώρες μαθημάτων, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και το πρόγραμμα μελέτης ώστε να βοηθήσετε το παιδί να γνωρίζει καθημερινά τι έχει να κάνει και σταδιακά να μάθει να το κάνει από μόνο του.

Περιορίστε τους περισπασμούς

Απομακρύνετε από τον χώρο που διαβάζει το παιδί κινητά, τάμπλετ, τηλεοράσεις και ό,τι άλλο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού. Επίσης, μην το διακόπτετε όσο γίνεται και φροντίστε στο σπίτι να επικρατεί όσο το δυνατόν περισσότερη ησυχία.

Δημιουργήστε έναν κατάλληλο χώρο μελέτης

Το παιδί ιδανικά πρέπει να έχει το δικό του γραφείο, και έναν χώρο τακτοποιημένο, καθαρό, κατάλληλο για να μπορεί να συγκεντρωθεί. Σημαντικό είναι να κάθεται άνετα, σωστά και ο χώρος να είναι κατάλληλα φωτισμένος.

Βοηθήστε το μόνο αφού έχει πρώτα προσπαθήσει μόνο του

Στην αρχή το παιδί είναι λογικό να δυσκολευτεί, να παιδευτεί, να απογοητευτεί. Μην αγχωθείτε όμως. Επιβραβεύστε την προσπάθειά του και μόνο εάν εξακολουθεί να δυσκολεύεται βοηθήστε το ή δώστε του κατευθυντήριες οδηγίες για να το βοηθήσετε.

Να είστε όχι από πάνω αλλά δίπλα

Τα παιδιά είναι λογικό να έχουν απορίες για αυτό και καλό είναι να είστε διαθέσιμοι για απορίες κατά τη διάρκεια της μελέτης.

afieroma-back-to-school.jpg

Δείτε όλο το αφιέρωμα για τη νέα σχολική χρονιά ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved