Τα παιδιά πόσα σοκολατένια αυγά μπορούν να φάνε το Πάσχα;

Σοκολατένιο αυγό: μια από τις αγαπημένες πασχαλινές απολαύσεις για μικρούς αλλά και…για μεγάλους.

Τόνια Καραγιάννη
Τα παιδιά πόσα σοκολατένια αυγά μπορούν να φάνε το Πάσχα;
Bigstock

Ένα μέσο σοκολατένιο πασχαλινό αυγό, αποδίδει περίπου 500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, 55γρ. υδατάνθρακες, 6 γρ. πρωτεΐνη, 30γρ. λίπος και 0,5 γρ. φυτικές ίνες.

Αποτελεί επομένως, ένα τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, λιπαρά και θερμίδες ωστόσο, η σοκολάτα έχει και οφέλη για την υγεία μας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι, η σοκολάτα αποτελεί μια πολύ καλή πηγή φλαβονοειδών, αντιοξειδωτικών δηλαδή ουσιών, όμοιων με εκείνων του πράσινου τσαγιού, που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ειδικά η μαύρη σοκολάτα φαίνεται ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η σοκολάτα περιέχει ακόμη βιταμίνες και ανόργανα άλατα όπως: σίδηρο, κάλιο μαγνήσιο και, βιταμίνες Α, Β1, C, D και Ε. Ακόμη, η παρουσία της φαινυλαιθυλαμίνης, φαίνεται να βελτιώνει την ψυχική διάθεση και να διεγείρει τον οργανισμό να εκκρίνει σεροτονίνη και ενδορφίνες, που βοηθούν στην καλή ψυχολογία. Λόγω της τρυπτοφάνης, βελτιώνεται η θετική διάθεση και καταπολεμάται το άγχος. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει ακόμη μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, κάλιο, ψευδάργυρο και σελήνιο που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των παιδιών ενώ, φαίνεται να δρα ως διεγερτικό, να δίνει ενέργεια και, να βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

spitiko-sokolatenio-avgo.jpg

Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι, τα περισσότερα σοκολατένια αυγά ζυγίζουν πολύ περισσότερο από 100γρ.

Η κατανάλωση 100 γραμμαρίων σοκολατένιου αυγού σε μία ημέρα, σημαίνει ότι πολύ εύκολα κάποιος θα έχει καταναλώσει το 1/4 των συνιστώμενων ημερήσιων θερμίδων (ΣΗΘ), σε ένα διαιτολόγιο 2000Kcal, περίπου τη μισή ποσότητα συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ) σε λιπαρά και το 1/6 της ΣΗΠ σε υδατάνθρακες, ελάχιστες φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.

Μπορεί επομένως ένα παιδί να φάει σοκολατένιο αυγό κι αν ναι, σε τι ποσότητα;

Η ενδεδειγμένη συχνότητα κατανάλωσης της σοκολάτας για τα παιδιά είναι περίπου 2 φορές την εβδομάδα και σε ποσότητα περίπου 30 γραμμαρίων.

Αυτό ειδικά την περίοδο των γιορτών μάλλον λίγο… δύσκολο να τηρηθεί.

Καλό θα είναι τα παιδιά να έχουν συμπληρώσει τον 24ο μήνα ηλικίας και αυτό γιατί, το πεπτικό σύστημα του μωρού μπορεί να μην είναι σε θέση να την επεξεργαστεί και να δημιουργηθούν προβλήματα.

Και τι μπορώ να κάνω;

  • Αρχικά επιλέξτε σοκολατένια αυγά μικρότερου μεγέθους και κατά προτίμηση χωρίς γέμιση.
  • Μην αφήνετε σε κοινή θέα τα σοκολατένια αυγά και τις λιχουδιές γενικά. Είναι προτιμότερο το παιδί να σας ζητήσει το γλυκό παρά να μπορεί να το έχει ανά πάσα στιγμή.
  • Μην αποθηκεύετε στα ντουλάπια της κουζίνας σοκολατένια σνακ και λιχουδιές. Θα τα ανακαλύψουν σίγουρα κάποια στιγμή.
  • Η γρήγορη και λαίμαργη κατανάλωση της λιχουδιάς, έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα. Εξηγήστε στα παιδιά ότι θα πρέπει να καταναλώσουν τη λιχουδιά με ηρεμία και να την απολαύσουν.

Είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά από μικρή ηλικία να τρέφονται σωστά και να αναπτύξουν μια σωστή και ισορροπημένη σχέση με το φαγητό (πολλά και διαφορετικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου και του πρόχειρου φαγητού).

Πώς να περιορίσετε την κατανάλωση σοκολάτας στα παιδιά το Πάσχα

Τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν δίνουν γλυκά ή λιχουδιές, συνήθως είναι επιρρεπή σε τέτοιου είδους τροφές και τις καταναλώνουν χωρίς μέτρο όταν τους δοθεί η ευκαιρία, επισημαίνει η διαιτολόγος Karina Savage.

Τέλος, είναι πολύ βασικό, από τη στιγμή που αναφερόμαστε σε παιδιά, να τηρούνται οι οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων. Ο ΕΦΕΤ τονίζει ότι επάνω στη συσκευασία του κάθε σοκολατένιου αυγού θα πρέπει να αναγράφεται η σύνθεση του (πχ είδος σοκολάτας, γέμιση κ.α.) και η ημερομηνία ανάλωσης.

Ακόμη, σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς και στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών. Αν αυτά περιέχουν παιχνίδια μικρών διαστάσεων μπορεί να προκληθεί πνιγμός ή τραυματισμός σε παιδιά μικρής ηλικίας.

Δρ. Τόνια Καραγιάννη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.
Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Διαιτολογικό Γραφείο
a: Σπ. Σπυρίδη 3, Βόλος
p: +30 2421303674 m: +30 6947827831
e-mail: toniakaragianni@gmail.com
Web: www.toniakaragianni.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved