Μαγειρική μαζί με τα παιδιά: Μια δραστηριότητα με πολλά οφέλη

Μπορεί να απαιτεί χρόνο, υπομονή και επιπλέον χρόνο καθαρισμού αλλά...αξίζει

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Μαγειρική μαζί με τα παιδιά: Μια δραστηριότητα με πολλά οφέλη
Bigstock

Οι ευκαιρίες μάθησης στην κουζίνα είναι πολλές και κάθε μία από αυτές αξίζει τη δική της ανάρτηση, αλλά σε μια σύντομη περίληψη...

Ο χώρος της κουζίνας μπορεί να αποδειχθεί ένας υπέροχος τόπος για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας, ένας τρόπος να καλλιεργηθούν διάφορες δεξιότητες αλλά και ένα μέρος για να φροντίσετε την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση αξίας τους.

Πιο συγκεκριμένα,

Δημιουργούνται υγιεινές διατροφικές συνήθειες

Όταν τα παιδιά συμμετέχουν στη διαδικασία μαγειρέματος, είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν αλλά και να καταναλώσουν νέα φαγητά. Αυτό μπορεί άθελά του να οδηγήσει σε μια πιο υγιεινή διατροφή καθώς μπορεί να ενθουσιαστούν με ποικίλα τρόφιμα, ειδικά φρούτα και λαχανικά. Η εξοικείωση και η «έκθεση» σε μια ποικιλία συστατικών μπορεί να ενθαρρύνει την αποδοχή τους.

Τα παιδιά που έχουν εμπλακεί στη διαδικασία μαγειρέματος φαίνεται να είναι γενικά πιο πρόθυμα να δοκιμάσουν νέα φαγητά.

Αναπτύσσονται κινητικές και μαθησιακές δεξιότητες

Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει μια σειρά κινητικών δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της κοπής, του ανακάτεματος και του ζυγίσματος. Έτσι, τα παιδιά εξασκούν τον συντονισμό ματιού-χεριού και τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες.

Η κουζίνα είναι σαν ένα εργαστήριο επιστήμης. Τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν υλικά να αλλάζουν χρώμα, υφή και μορφή (υγρά, στερεά, αέρια) και μπορούν να κάνουν προβλέψεις και παρατηρήσεις, π.χ. τι συμβαίνει αν χρησιμοποιήσετε πολύ/λίγη μαγιά, λάθος θερμοκρασίες κλπ.

Προσφέρεται χρόνος για οικογενειακή σύνδεση

Το μαγείρεμα μαζί ως οικογένεια μπορεί να είναι μια υπέροχη εμπειρία σύνδεσης. Δίνεται η ευκαιρία για γονείς και παιδιά να επικοινωνήσουν και να εργαστούν προς έναν κοινό στόχο. Με άλλα λόγια, βοηθά στη δημιουργία χαρούμενων αναμνήσεων που τα παιδιά θα θυμούνται για χρόνια.

Είναι επίσης μία εξαιρετική εναλλακτική για τα αδέλφια να συνεργαστούν βάζοντας τα θεμέλια για πιο δυνατές σχέσεις.

Καλλιεργείται η αυτοπεποίθηση και η δημιουργικότητα των παιδιών

Όταν τα παιδιά συμμετέχουν στην προετοιμασία ενός γεύματος, αισθάνονται μια αίσθηση επιτυχίας και περηφάνιας για τις δημιουργίες τους. Μάλιστα, μπορεί να καταλήξει να είναι κάτι που πραγματικά απολαμβάνουν και ευδοκιμούν.

Τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους μέσω της εκτέλεσης μιας συνταγής. Αυτό μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο η απόφαση για το ποια συστατικά θα προστεθούν σε μια σαλάτα.

Διδάσκονται ζωτικές δεξιότητες ζωής

Το μαγείρεμα αποτελεί μια απαραίτητη δεξιότητα. Μαθαίνοντας στα παιδιά πώς να μαγειρεύουν από μικρή ηλικία παρέχεται μια πολύτιμη βάση που θα τους βοηθήσει να γίνουν πιο ανεξάρτητα και αυτάρκη καθώς μεγαλώνουν.

Αποτελεί μορφή διασκέδασης

Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό, το μαγείρεμα μαζί με τα παιδιά μπορεί να είναι διασκεδαστικό και απολαυστικό τόσο για εκείνα όσο και για τους ενήλικες. Εκείνα θα απολαύσουν την χαρά της δημιουργίας ενός πιάτου και του να το φάνε και ταυτόχρονα εσείς δημιουργείτε διαχρονικές αναμνήσεις με εκείνα ενώ είναι ακόμα μικρά.

Μην ξεχνάτε ότι το «μαγείρεμα» μπορεί να έχει πολλές μορφές και ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Ακόμα και τα μικρότερα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στις αγορές, στο να στρώνουν το τραπέζι, στο να αλείφουν βούτυρο, στο να ανακατεύουν βρώμη ή στο να βοηθούν να ψήσετε ένα κέικ.

Οποιαδήποτε ευκαιρία έχετε για να διδάξετε μαγειρική και υγιεινή διατροφή είναι ευεργετική. Οπότε, ξεκινήστε νωρίς και ίσως καταφέρετε να ενθαρρύνετε μια αγάπη για το φαγητό για ολόκληρη την ζωή!

Πηγές: srnutrition.co.uk, healthylittlefoodies.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved