Οι οικογενειακοί δεσμοί αναπτύσσονται από τη γέννηση του παιδιού

Το παιδί από τη στιγμή που γεννιέται αναπτύσσει ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με την οικογένειά του.

Οι οικογενειακοί δεσμοί αναπτύσσονται από τη γέννηση του παιδιού
Bigstock

Οι δεσμοί στοργής μεταξύ γονιών και παιδιού αναπτύσσονται από τις πρώτες μέρες της γέννησής του.

Το μωρό αλληλοεπιδρά μαζί τους και τους εμπιστεύεται. Αρχίζει σταδικά να οικοδομείται μια δυνατή σχέση εμπιστοσύνης, διανοητικής ανάπτυξης και εκμάθησης κανόνων συμπεριφοράς.

Οικογενειακές αξίες

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, αρχίζει να καταλαβαίνει την έννοια του τι είναι σωστό ή λάθος. Κι επειδή τα παιδιά μαθαίνουν παρακολουθώντας τους άλλους, οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς.

Η ένδειξη σεβασμού, αλληλεγγύης, η φροντίδα, το ενδιαφέρον, είναι μερικές από τις αξίες που μαθαίνουν τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μια πυρηνική οικογένεια.

Family relaxing on sofa

Κανόνες

Είναι πραγματικά δύσκολο να μοντελοποιήσετε την κατάλληλη συμπεριφορά για τα παιδιά σας και κανείς δεν περιμένει από εσάς να είστε τέλειοι. Ωστόσο, θα πρέπει να προσπαθήσετε να διαμορφώσετε τους κανόνες που θέλετε να ακολουθούν εξηγώντας τους λόγους.

Πρότυπα

Σκεφτείτε τι θέλετε να μάθουν τα παιδιά σας από εσάς . Φυσικά, θα υπάρξουν στιγμές που κάνετε λάθη ή δεν κάνετε πράγματα ακριβώς όπως τα είχατε προγραμματίσει. Αλλά, δεν είναι αυτή η ουσία των πραγμάτων. Τα παιδιά μαθαίνουν σημαντικά μαθήματα από εσάς ακόμη και όταν κάνετε λάθη.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να έχει τα σωστά πρότυπα

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων (AACAP) για να προωθήσετε τα σωστά πρότυπα στα παιδιά χρειάζεται η δική σας ενεργή συμμετοχή. Ειδικότερα:

  • Ζητήστε από το παιδί σας να αναγνωρίσει ποιες ιδιότητες θαυμάζει στο πρότυπό του.
  • Δώστε παραδείγματα ανθρώπων που πιστεύετε ότι έχουν θετικές ιδιότητες και επηρεάζουν θετικά τους άλλους. Ζητήστε τη γνώμη του παιδιού σας.
  • Εξηγήστε του ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν λάθη, το σημαντικό όμως είναι να ζητούν συγγνώμη και να μαθαίνουν από αυτά.
  • Ρωτήστε το παιδί σας τι πιστεύει για τη συμπεριφορά του προτύπου του.
  • Δώστε παραδείγματα θετικών και υγιών τρόπων χειρισμού μιας αρνητικής κατάστασης που σας έχει περιγράψει.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εμπλακεί σε δραστηριότητες που αντικατοπτρίζουν τις αξίες σας, όπως θρησκευτικά προγράμματα, αθλήματα, προγράμματα μετά το σχολείο, συλλόγους.
  • Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι δεν χρειάζεται να κάνει όλα όσα κάνει το πρότυπό του. Μπορεί να «αντιγράφει» όσα του αρέσουν αρκεί να είναι ο εαυτός του.
  • Υπάρχουν δεκάδες θετικά πρότυπα που μπορεί να παραμένουν στη σκιά. Ανακαλύψτε τα μαζί με τα παιδιά σας, κάνοντας πράξη καθημερινά τις αξίες που τους διδάσκετε, όπως την εργατικότητα, την πίστη στις δυνάμεις του, την αγάπη για την οικογένεια και τον συνάνθρωπό του.

Με πληροφορίες από το abcquality.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved