Πόσο πρέπει να τρώει ένα νήπιο;

Πόση ποσότητα από την κάθε ομάδα τροφίμων πρέπει να τρώει ένα παιδί στη νηπιακή ηλικία και τι να κάνετε αν το παιδί δεν τρώει.

Πόσο πρέπει να τρώει ένα νήπιο;

Νήπιο τρώει σμέουρα με το πιρούνι.

Bigstock

Στη νηπιακή του ηλικία το παιδί είναι πολύ πιθανό να μην έχει και την καλύτερη σχέση με το φαγητό. Η προσοχή του αποσπάται εύκολα, τρώει τρεις μπουκιές κάθε μισή ώρα, πετάει το φαγητό στο πάτωμα, τη μία μέρα αρνείται να φάει και την επόμενη ζητά φαγητό όλη την ώρα. Πώς θα ξέρετε λοιπόν εσείς ότι το παιδι τρέφεται επαρκώς;

Μετά τα πρώτα του γενέθλια, το νήπιο τρώει μικρότερες ποσότητες φαγητού σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και αυτό αντανακλάται και στην όρεξή του. Έτσι, ενώ είναι σημαντικό να προσφέρετε στο παιδί τρία γεύματα την ημέρα και δύο ή τρία ενδιάμεσα σνακ, μην ξαφνιαστείτε εάν τη μία μέρα το παιδί αδειάζει το πιάτο του και την άλλη όχι. Βρίσκεται σε ένα αναπτυξιακό στάδιο που αυτή η ασυνέπεια είναι συνήθης και αναμενόμενη.

apwleia-oreksis-nipio-3.jpg

Νήπιο τρώει στην κουζίνα.

Πόσο πρέπει να τρώει το νήπιο κάθε μέρα;

Ακόμα και εάν το παιδί δεν είναι συνεργάσιμο, παρακάτω η ποσότητα που πρέπει να του σερβίρετε κάθε μέρα:

  • Λαχανικά: 3 μερίδες
  • Φρούτα: 2 μερίδες
  • Πρωτεΐνες: 2 μερίδες
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα: 450 – 750 ml γάλακτος
  • Δημητριακά: 6 μερίδες
  • Νερό: 235-345 ml

Προσπαθήστε να περιορίσετε τη συνολική πρόσληψη λίπους μεταξύ 20-30% των ημερήσιων θερμίδων.

mprokolo-kai-paidia-ofeli.jpg

Αδερφάκια κρατάνε μπρόκολο και smoothie με μπρόκολο.

Πόσο είναι η μερίδα για ένα νήπιο;

Η μερίδα για ένα νήπιο δεν είναι ίδια με αυτήν ενός ενήλικα. Για ένα παιδί νηπιακής ηλικίας η μερίδα αντιστοιχεί στο 1/4 ή το πολύ το ½ της μερίδας ενός ενήλικα, έτσι μην απορείτε εάν βάζετε πάρα πολύ φαγητό στο παιδί, γιατί δεν το τρώει.

Και όταν το νήπιο αρνείται να φάει; Τι κάνουμε τότε;

Αρχικά, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί να σας βοηθήσει στην προετοιμασία του φαγητού. Η μαγειρική μπορεί να γίνει μία διασκεδαστική δραστηριότητα που θα κάνει το μωρό να δει λαχανικά και φρούτα που αρνείται να δοκιμάσει, με άλλο μάτι.

Ζητήστε του απλώς να δοκιμάσει. Μην το αναγκάσετε να αδειάσει το πιάτο του, αλλά ζητήστε του να δοκιμάσει έστω μία μπουκιά από το φαγητό που φτιάξατε.

Ρωτήστε το τι θέλει να φάει από πριν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πάντα θα φτιάχνετε ότι σας λέει, αλλά έτσι θα μάθετε τα γούστα και τις προτιμήσεις του.

Αφήστε το να διαλέξει το σερβίτσιο που του αρέσει. Αντίστοιχα, μπορείτε να κάνετε το φαγητό πιο ελκυστικό και παιχνιδιάρικο. Ιδέες υπάρχουν πολλές. Μην ξεχνάτε ότι σε αυτήν την ηλικία δεν μετράει μόνο η γεύση η θρεπτική αξία ενός φαγητού, αλλά και η εμφάνιση.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved