Τι να κάνετε με το νεογέννητο τον πρώτο μήνα – Δραστηριότητες και οφέλη

Ο χρόνος που περνάτε με το νεογέννητο είναι καθοριστικός για την ανάπτυξή του.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Τι να κάνετε με το νεογέννητο τον πρώτο μήνα – Δραστηριότητες και οφέλη
Bigstock

Η ανάπτυξη των παιδιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αλληλεπιδράσεις με τους ανθρώπους και το περιβάλλον γύρω τους. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να κάνουν δραστηριότητες με το παιδί από τη νεογνική του ακόμα ηλικία, καθώς είναι σημαντικές για την εγκεφαλική, κοινωνική και σωματική του ανάπτυξη.

Γιατί είναι σημαντικό να αλληλοεπιδράτε με το νεογέννητο

Ο dr Stepho Lee, παιδίατρος και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων αναφέρει στο Mom.com ότι η εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού τους πρώτους μήνες είναι ραγδαία: «Ακόμα και οι πιο απλές δραστηριότητες ενισχύουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους τον πρώτο μήνα. Όσο πιο πολύ τους μιλάς, τους διαβάζεις ή τους τραγουδάς, τόσο πιο γρήγορα το μωρό μαθαίνει τη φωνή σου και δένεται μαζί σου. Επίσης, βοηθά το παιδί να εξοικειωθεί με λέξεις και ήχους.»

Ένας από τους λόγους που η αλληλεπίδραση με το νεογέννητοθεωρείται σημαντική, είναι γιατί αποτελεί τη βάση για να χτίσει το παιδί υγιείς σχέσεις στο μέλλον. Επίσης, έρευνες δείχνουν ότι οι αγκαλιές, τα χάδια και η σωματική επαφή ενισχύουν την ανάπτυξη και την υγεία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα η δερματική επαφή, γνωστή και ως skin-to-skin contact, θεωρείται ωφέλιμη για τη μαμά και ιδιαίτερα για το μωρό δεδομένου ότι ενισχύει την εγκεφαλική και νευρολογική λειτουργία.

mwro-optiki-epafi.jpg

Τι να κάνετε με το νεογέννητο τον πρώτο μήνα

Το νεογέννητο κοιμάται τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Αξιοποιήστε τον χρόνο που είναι ξύπνιο για να του μιλήσετε, να του διαβάσετε ή να κάνετε άλλες δραστηριότητες, κατάλληλες για την ηλικία του.

Παιχνίδια μίμησης

Μιμηθείτε τις κινήσεις και τις γκριμάτσες του μωρού, με υπερβολικό τρόπο. Από τη βρεφική του ακόμα ηλικία, τα παιχνίδια μίμησης βοηθούν τα μωρά να βελτιώσουν την αντιληπτική τους ικανότητα και να κατανοήσουν τον εαυτό τους.

Κρυφτό

Κρύψτε το πρόσωπό σας πίσω από της παλάμες σας και στη συνέχεια αποκαλύψτε το. Ένα κλασικό και αγαπημένο παιχνίδια που κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών.

Ενθαρρύνετε τη σωματική δραστηριότητα

Ξαπλώστε το μωρό μπρούμυτα πάνω στο σώμα σας ή στο κρεβάτι για μερικά λεπτά την ημέρα. Η συγκεκριμένη στάση σώματος βοηθά το παιδί να αποκτήσει ισορροπία καθώς και να αναπτύξει τις οπτικές και ακουστικές του δεξιότητες. Βοηθά επίσης στην ενδυνάμωση των μυών του κεφαλιού, του λαιμού, των ώμων και της πλάτης, που είναι σημαντικό για να μάθει το μωρό να κάθεται, να σηκώνεται ή να μπουσουλάει.

Διαβάστε του ένα παραμύθι

Πολλές είναι οι έρευνες, που επισημαίνουν τη σημασία της ανάγνωσης βιβλίων κατά τη βρεφική ηλικία. Ερευνητές παρακολούθησαν 250 μαμάδες με μωρά για τέσσερα χρόνια και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που άκουγαν τη μητέρα τους να τους διαβάζει από πολύ μικρή ηλικία, μεγαλώνοντας είχαν καλύτερο λεξιλόγιο, ζωηρή φαντασία και ανεπτυγμένες γνωστικές δεξιότητες.

Τραγουδήστε και χορέψτε μαζί

Η μουσική και ο χορός μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση του παιδιού, το μεταξύ σας δέσιμο, ενώ παράλληλα είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να «δουλέψουν» τι διαφορετικές αισθήσεις.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved