Πώς η χρήση του κινητού από τον γονιό επηρεάζει τη γλωσσική ανάπτυξη του μωρού;

Έρευνα συνδέει τη χρήση του κινητού τηλεφώνου από τους γονείς με την καθυστερημένη γλωσσική ανάπτυξη στα παιδιά.

Πώς η χρήση του κινητού από τον γονιό επηρεάζει τη γλωσσική ανάπτυξη του μωρού;
Bigstock

Οι γονείς που περνούν πολλή χρόνο στο κινητό τηλέφωνο επηρεάζουν αρνητικά τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών και την ανάπτυξη των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων. Αυτό συμβαίνει γιατί η προσοχή τους αποσπάται από το περιεχόμενο που βλέπουν στο κινητό και αφιερώνουν λιγότερο χρόνο σε ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις.

Πώς επηρεάζουν οι γονείς τη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών

Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς τους μιλούσαν συχνά από τη βρεφική τους ηλικίας, εμφανίζουν ανεπτυγμένες γλωσσικές δεξιότητες όσο μεγαλώνουν. Όταν οι γονείς είναι απασχολημένοι με το κινητό για τον οποιοδήποτε λόγο, η προσοχή τους αποσπάται και είναι λιγότερο συνδεδεμένοι με το παιδί. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη επικοινωνία, η οποία κάνει το παιδί χάνει ευκαιρίες για να εξελίξει την ομιλία του.

Πώς επηρεάζει η χρήση του κινητού τηλεφώνου από τους γονείς

Έρευνα που αφορούσε την επικοινωνία των γονιών με τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια του φαγητού έδειξε τα εξής:

  • Όταν ένας γονιός ασχολείται με το κινητό του, έχει 20% λιγότερη λεκτική επικοινωνία με το παιδί του.
  • Επίσης έχει 39% λιγότερη μη λεκτική επικοινωνία η οποία μπορεί να περιλαμβάνει γλώσσα του σώματος, εκφράσεις του προσώπου κ.α..

Άλλη μελέτη έδειξε ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου από τους γονείς συνδέεται με τη μειωμένη επίγνωση και ευαισθησία. Δείχνει επίσης ότι ο χρόνος που οι γονείς περνούν με τα παιδιά τους δεν τους ικανοποιεί.

Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν επίσης ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες όπως η διατήρηση της οπτικής επαφής, επηρεάζοντας συνολικά την ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων τους στο μέλλον.

Τέλος, έρευνα δείχνει ότι η χρήση το κινητού τηλεφώνου μπορεί να δυσκολέψει τους γονείς να διδάξουν στα παιδιά τους νέα πράγματα. Στην έρευνα συμμετείχαν 38 γονείς που προσπαθούσαν να μάθουν στα παιδιά τους νέες λέξεις. Όταν ο γονέας διακόπτονταν και αποσυντονίζονταν από το κινητό του τηλέφωνο δεν κατάφερνε να μάθει στο παιδί τη νέα λέξη. Δεν συνέβαινε το ίδιο όταν υπήρξε καμία διακοπή.

goneis-exartimenoi-apo-kinito.jpg

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Τουλάχιστον όταν είστε με το παιδί προσπαθήστε να περιορίσετε τον χρόνο σας στο κινητό και αξιοποιήστε το κάθε δευτερόλεπτο προς όφελος του παιδιού και της σχέσης σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές.

Βάλτε το κινητό στο αθόρυβο. Για όσο περνάτε χρόνο με το παιδί μην αφήσετε υποχρεώσεις, δουλειές κ.α. να σας αποσυντονίσουν.

Ορίστε ένα δωμάτιο περιοχή όπου «απαγορεύονται τα τηλέφωνα». Μπορεί να είναι το παιδικό δωμάτιο ή η κουζίνα. Με τον τρόπο αυτό, θα κρατήσετε την «απεξάρτησή» σας από την κινητή σας συσκευή και επίσης, το παιδί θα το δει σαν παιχνίδι.

Αξιοποιήστε την υπηρεσία «χρόνος οθόνης». Μπορείτε μόλις έχετε συμπληρώσει από μία ώρα και παραπάνω να ρυθμίσετε το κινητό σας ώστε αν μην σας αφήσει να χαζέψετε ή να περιηγηθείτε άλλο στο διαδίκτυο.

Με πληροφορίες από parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved