Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει τις γλωσσικές δεξιότητές του;

Διασκεδαστικές δραστηριότητες και tips για νήπια.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει τις γλωσσικές δεξιότητές του;

Ο γονιός παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων του παιδιού. Μπορείτε να βοηθήσετε το μικρό σας να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του, να μάθει να εκφράζει αυτό που θέλει με τα σωστά λόγια και να γίνει ένας καλός ομιλητής, πρώτα από αναλαμβάνοντας κι εσείς τον ρόλο του ενεργού ακροατή σε όσα σας λέει.

Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί απλώς να ακούτε το παιδί σας, αλλά να συμμετέχετε σε πραγματικές συζητήσεις μαζί του κάνοντας ερωτήσεις, σχόλια και δίνοντάς του ερεθίσματα για να μιλήσει. Μπορείτε να το πετύχετε αυτό μέσα από δραστηριότητες που θα εντάξετε στην καθημερινή σας ρουτίνα και μερικά ακόμα απλά tips. Πιο συγκεκριμένα:

Κάντε στο παιδί έξυπνες ερωτήσεις

Αποφύγετε να κάνετε στο παιδί ερωτήσεις των οποίων οι απαντήσεις είναι μονολεκτικές. Για παράδειγμα, το ρωτώντας «Τι έκανες σήμερα στην παραλία;» θα πάρετε σίγουρα μία πολύ πιο εκτενή απάντηση από ότι εάν ρωτούσατε «Πέρασες καλά στην παραλία σήμερα;».

Εάν το μικρό σας δυσκολεύεται, μπορείτε να κάνετε ακόμα πιο συγκεκριμένη την ερώτηση όπως «Με ποια παιχνίδια έπαιξες σήμερα;» κτλ.

Ξαναδιαβάστε τα αγαπημένα του παραμύθια

Διαβάζοντας τις ίδιες ιστορίες ξανά και ξανά, το παιδί εξοικειώνεται με λέξεις και εκφράσεις. Την ώρα που διαβάζετε τα αγαπημένα του παραμύθια, σταματήστε και αφήστε το μικρό σας να πει τη λέξη που θα ακολουθήσει ή να ολοκληρώσει την πρόταση. Εναλλακτικά, μπορείτε να πείτε μία λάθος λέξη από αυτήν που αναγράφεται στο βιβλίο για να δείτε εάν το παιδί σας θα τη διορθώσει.

Ζητήστε να σας περιγράψει ένα επεισόδιο από το αγαπημένο του παιδικό

Τα παιδιά λατρεύουν να μιλούν για πράγματα που γνωρίζουν αι που τους αρέσουν. Ένα εύκολο θέμα συζήτησης είναι τα αγαπημένα του κινούμενα σχέδια, για τα οποία μπορεί να περιγράψει τους αγαπημένους του ήρωες ή τις ιστορίες στο κάθε ένα.

Κάντε μία βόλτα στη φύση

Μία βόλτα εκτός σπιτιού, και ιδιαίτερα στη φύση, προσφέρει πολλά νέα ερεθίσματα στα παιδιά. Πάρτε μαζί σας κουτιά ή βάζα για να συλλέξετε μικρούς θησαυρούς που θα βρείτε όπως πέτρες, λουλούδια, φύλλα δέντρων κτλ. Όταν επιστρέψετε σπίτι, ζητήστε από το μικρό σας να σας περιγράψετε τα αντικείμενα αυτά σε σχέση με το χρώμα, το σχήμα τους κτλ.

anaptuksi glwssikwn deksiotitwn apidiou 2

Ξεκινήστε μία συζήτηση με κάθε ευκαιρία

Προσπαθήστε να μιλάτε με το παιδί κάθε φορά που είστε μαζί. Στη βόλτα για όσα βλέπετε γύρω σας, στο σούπερ μάρκετ για τα τρόφιμα και τα προϊόντα που αγοράζετε, στο σπίτι για κάτι ενδιαφέρον που ακούσατε ή διαβάσατε. Ακόμη και εάν το παιδί δεν εκφράζει έντονο ενδιαφέρον, «απορροφά» το λεξιλόγιο και τη δομή του λόγου χωρίς καν να το καταλάβετε, για αυτό μην εκπλαγείτε να χρησιμοποιεί κάποια έκφραση ή λέξη που είπατε εσείς, όταν μιλάει σε κάποιον τρίτο.

Πηγή: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved