Να ψαχουλεύετε το κινητό του έφηβου παιδιού σας ή όχι;

Είναι OK να ψάχνετε το κινητό τηλέφωνο του παιδιού σας;

Να ψαχουλεύετε το κινητό του έφηβου παιδιού σας ή όχι;

Αγόρι παίζει με το κινητό του τηλέφωνο

Bigstock

Το πρόβλημα με τα κινητά τηλέφωνα είναι ο,τι είναι απαραίτητα! Θέλετε να μειώσετε την ζάχαρη από το διατροφολόγιό τους; Απλά δεν αγοράζετε ζαχαρωτά και γλυκά. Θέλετε να τα κρατήσετε μακριά από τα κινητά τους τηλέφωνα; Τότε δεν θα μπορούν να βρουν πληροφορίες για τις εργασίες τους, να μιλήσουν με τους φίλους τους, να στείλουν μήνυμα ή να τηλεφωνήσουν - και η λίστα συνεχίζεται.

Σε αντίθεση με τα κινητά τηλέφωνα που είχαμε εμείς οι γονείς στο παρελθόν, που το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να στέλνουμε 100 μηνύματα max και να τηλεφωνούμε, τα κινητά πια είναι εξελιγμένα και φέρνουν μια σειρά από προβλήματα που εδώ και μερικά χρόνια έχουν αρχίσει να προβληματίζουν τους γονείς.

Θα μπορούσατε για παράδειγμα να διαβάζετε τα μηνύματα από το κινητό τηλέφωνο του έφηβου παιδιού σας και πάλι να μην γνωρίζετε τι σκαρώνει αν δεν τσεκάρετε επίσης τα μηνύματα στους λογαριασμούς του στο WhatsApp, το SnapChat ή το Instagram. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι θα πρέπει να γνωρίζετε τους κωδικούς του για να μην αναφέρουμε, ότι η πράξη του να τσεκάρετε το κινητό του τηλέφωνο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Σε τελική ανάλυση, δεν θα ζητούσατε ποτέ να διαβάσετε το ημερολόγιό του - άρα γιατί θα πρέπει να βλέπετε με διαφορετικό μάτι το κινητό του τηλέφωνο; Τι πρέπει να κάνει μια ανήσυχη μαμά;

Παρακάτω οι ειδικοί συμβουλεύουν όλους τους γονείς σχετικά με το πότε (και αν!) είναι εντάξει να «κατασκοπεύετε» το κινητό τηλέφωνο του παιδιού τους.

ngl.jpg

Μικρό κορίτσι βρίσκεται ξαπλωμένο στον καναπέ και παίζει με το κινητό τηλέφωνο.

Bigstock

Πρέπει οι γονείς να τσεκάρουν το κινητό τηλέφωνο των παιδιών τους;

Η απάντηση είναι περίπλοκη. «Εξαρτάται» αναφέρει η Megan Moreno, ψυχοθεραπεύτρια και ερευνήτρια του Πανεπιστημίου University of Wisconsin-Madison. «Πρέπει να λάβετε υπόψη αρκετούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας και κατά πόσον η χρήση του τηλεφώνου τους γίνεται σύμφωνα με τους όρους που θέσατε όταν το αγοράσατε ως δώρο. Έχω ακούσει πολλές φορές ότι οι γονείς κοιτάζουν το κινητό τηλέφωνο του παιδιού τους χωρίς την άδειά του και διαβάζουν όλα τα προσωπικά του μηνύματα, χωρίς εκείνο να έχει δώσει την άδειά του». Για κάποιον που είχε ημερολόγιο όταν ήταν στο γυμνάσιο και το λύκειο, ακούγεται «τραγικό» και φυσικά είναι καταστροφικό για τη σχέση γονέα-παιδιού. Ωστόσο, είναι ακόμα σημαντικό να γνωρίζετε τι κάνουν τα παιδιά σας.

Η Sophie Pierce, PsyD, ψυχολόγος παιδιών και εφήβων με έδρα το Λος Άντζελες, συμφωνεί. «Είναι σημαντικό για τους γονείς να είναι ξεκάθαροι απέναντι στο παιδί τους και να θέτουν όρους πριν αγοράσουν ένα κινητό τηλέφωνο στο παιδί τους». Με αυτόν τον τρόπο οι γονείς μειώνουν τις πιθανότητες να θέλουν να ψαχουλέψουν το κινητό τηλέφωνο του παιδιού τους για να δουν τι σκαρώνει.

Υπάρχει τρόπος να παρακολουθείτε με σεβασμό το τηλέφωνο του παιδιού σας;

Κάποιες φορές οι γονείς θέλουν να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές παρακολούθησης συσκευής για να εντοπίζουν τα παιδιά τους και για να ελέγχουν τις συσκευές τους. Αυτό ακούγεται καλό, αλλά τα παιδιά το σιχαίνονται. Μια μελέτη του 2018 σε 736 παιδιά που έγραψαν κριτικές για εφαρμογές διαδικτυακής ασφάλειας για κινητά από το Google Play διαπίστωσε ότι το 76% των παιδιών (ηλικίας 8-19 ετών) έδωσαν στις εφαρμογές ένα μόνο αστέρι, εξηγώντας ότι οι εφαρμογές ήταν «υπερβολικά περιοριστικές και παρεμβατικές στο προσωπικό τους απόρρητο και επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις τους με τους γονείς τους». Αυτός λοιπόν δεν είναι ακριβώς ο τρόπος για να ενισχύσετε την υγιή επικοινωνία και να διδάξετε στα παιδιά σας τη σημασία των ορίων.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι. Όπως αναφέρει η Dr. Piece οι γονείς θα πρέπει να μιλούν ανοιχτά με τα παιδιά τους για τους κινδύνους, να θέτουν όρια, να βάζουν όρους και να διατηρούν ανοιχτή την επικοινωνία μεταξύ τους.

«Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν όταν παίρνουν το πρώτο τους τηλέφωνο, ότι οι γονείς μπορεί κάποια στιγμή μέσα στον χρόνο, να ζητήσουν να δουν το κινητό τους τηλέφωνο» αναφέρει και συνεχίζει: «Οι γονείς μπορούν να τονίσουν ότι ο λόγος που θέλουν να ρίξουν μια ματιά στο τηλέφωνό τους είναι επειδή η ασφάλεια είναι σημαντική για αυτούς και ότι θέλουν να μάθουν σε εκείνα (στα παιδιά τους) πώς να χρησιμοποιούν σωστά το διαδίκτυο. Είναι επίσης σημαντικό οι γονείς να τονίσουν ότι ο λόγος που ζητούν το κινητό τηλέφωνο δεν είναι κάποιου είδους τιμωρία, αλλά ένας τρόπος για να προστατέψουν τα ίδια τα παιδιά».

Ο έλεγχος των κινητών τηλεφώνων κρυφά από τα παιδιά δεν είναι επιτρεπτός, σύμφωνα με την Dr. Moreno, που συστήνει «οι γονείς να κοιτούν το κινητό τηλέφωνο μαζί με το παιδί τους. Αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης!».

kinito-sto-sxoleio-1.jpg

Μικρό κορίτσι με κινητό τηλέφωνο στο σχολείο

Πρέπει να υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες ανάλογα την ηλικία του παιδιού;

Η ηλικία δεν είναι τόσο σημαντική όσο η αναπτυξιακή λειτουργία και η συνολική ωριμότητα του παιδιού σας, σύμφωνα με την Dr. Pierce.

«Τα μικρότερα παιδιά πιθανότατα να χρειάζονται περισσότερο έλεγχο καθώς μαθαίνουν τους κανόνες και τα όρια. Με αυτόν τον τρόπο οι γονείς μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται πιο άνετα καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και δείχνουν να τηρούν αυτούς τους κανόνες και τα όρια. Έτσι δεν θα χρειάζεται να ελέγχουν τα κινητά τηλέφωνα των παιδιών».

Βάζοντας όρια γύρω από τα social media και τον χρόνο οθόνης

Μια μελέτη του 2019 από τη Sell Cell διαπίστωσε ότι το 42% των παιδιών ξοδεύουν 30+ ώρες την εβδομάδα στα κινητά τους τηλέφωνα και το 40% των γονέων παραδέχονται ότι επιτρέπουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν τηλέφωνα για να κάνουν ένα διάλειμμα.

Αν και ορισμένος χρόνος οθόνης είναι σίγουρα επιτρεπτός από τους γονείς, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα. Τα παιδιά σας ενδέχεται να υφίστανται διαδικτυακό εκφοβισμό, κάτι που σύμφωνα με μια έκθεση του Συστήματος Παρακολούθησης της Συμπεριφοράς των Νέων του 2019 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) λέει ότι το 15,7% των μαθητών γυμνασίου σε εθνικό επίπεδο ανέφεραν ότι βίωσαν τους τελευταίους 12 μήνες.

Ή, θα μπορούσαν να αναπτύξουν εθισμό στο τηλέφωνο (ειδικά αν οι γονείς και οι συνομήλικοι χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα πολύ, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη του 2021), συμπεριφορά που συνδέεται με το άγχος και την κατάθλιψη.

με πληροφορίες από το mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved