Γιατί το μωρό αργεί να περπατήσει;

Οι λόγοι για τους οποίους το μωρό αργεί να περπατήσει. 

Γιατί το μωρό αργεί να περπατήσει;

Κάποια μωρά κάνουν τα πρώτα τους βήματα ήδη από την ηλικία των 9 μηνών και άλλα στην ηλικία των 18 μηνών.

Bigstock

Δεν ξεκινούν όλα τα παιδιά να περπατούν στην ίδια ηλικία. Κάποια περπατούν αρκετά νωρίς και άλλα αργότερα. Πότε όμως το «αργότερα» είναι ανησυχητικό και γιατί συμβαίνει;

Κάποια μωρά κάνουν τα πρώτα τους βήματα ήδη από την ηλικία των 9μηνών, άλλα στην ηλικία των 18 μηνών. Και τα δύο θεωρούνται φυσιολογικά. Μάλιστα, το 2022 το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) δημοσίευσε επικαιροποιημένα guidelines σχετικά με την ανάπτυξη των παιδιών. Σύμφωνα με αυτά ένα παιδί θα πρέπει να μπορεί να περπατά μόνο του, χωρίς βοήθεια, μέχρι την ηλικία των 18 μηνών.

Ενδείξεις ότι το παιδί θα περπατήσει σύντομα

Η κινητικότητα του μωρού αυξάνεται όσο μεγαλώνει. Κάποια παιδιά πριν κάνουν τα πρώτα τους βήματα μπουσουλάνε, ενώ άλλα όχι. Ωστόσο, κάποια σημάδια στις κινήσεις του μωρού μαρτυρούν ότι είναι έτοιμο να περπατήσει:

  • Μπορεί να σηκώνεται μόνο του
  • Κρατιέται σε έπιπλα και άλλα αντικείμενα για να περπατήσει
  • Στέκεται χωρίς στήριξη
moro-kanei-prota-vimata.jpg

Γιατί το μωρό αργεί να περπατήσει;

Το μωρό μπορεί να αργήσει να περπατήσει για διάφορους λόγους. Κάποιοι είναι σωματικοί/φυσικοί, άλλοι συναισθηματικοί και άλλοι σχετίζονται με συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις.

Κληρονομικότητα. Κάποια παιδιά αργούν να περπατήσουν απλά και μόνο επειδή το ίδιο ακριβώς συνέβη και με κάποιον από τους γονείς του.

Προσωπικότητα. Υπάρχει και η περίπτωση το παιδί απλώς να μην θέλει να περπατήσει. Συνήθως αυτό παρατηρείται σε παιδιά που έχουν μεγαλύτερα αδέρφια και έχουν συνηθίσει να δέχονται βοήθεια για το οτιδήποτε.

Προωρότητα. Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί πρόωρα είναι πιθανό να μιλήσουν ή να περπατήσουν πιο μετά από παιδιά που έχουν γεννηθεί στους εννέα μήνες εγκυμοσύνης, τον ίδιο μήνα με εκείνα.

Υγεία. Τα προβλήματα υγείας μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του μωρού και να καθυστερήσουν τα πρώτα βήματα του μωρού. Μερικά από αυτά είναι η υποτονία, το σύνδρομο Down ή ένας τραυματισμός στο κεφάλι.

Περιβάλλον. Ένα παιδί που δεν είναι εκτεθειμένο σε ένα σωστό περιβάλλον μπορεί να παρουσιάσει καθυστέρηση στην ομιλία και το περπάτημα.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved