Τα πρώτα βήματα του μωρού: Πώς θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο να περπατήσει;

Έξι σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό είναι έτοιμο να κάνει τα πρώτα του βήματα.

Τα πρώτα βήματα του μωρού: Πώς θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο να περπατήσει;
Το μωρό δεν κάνει ξαφνικά τα πρώτα του βήματα. Πριν το μεγάλο αυτό επίτευγμα προηγούνται άλλα μικρότερα τα οποία σηματοδοτούν ότι η ανάπτυξη του βρέφους είναι επαρκής για να περπατήσει μόνο του. Bigstock

Ο πρώτος χρόνος με το μωρό είναι γεμάτος αναπτυξιακά ορόσημα. Ένα από τα σημαντικότερα είναι όταν το μωρό κάνει τα πρώτα του βήματα και καταφέρει να περπατήσει μόνο του.

To πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό διαφέρει ανά περίπτωση. Κάποια παιδιά περπατούν πριν τα πρώτα τους γενέθλια και άλλα λίγο αργότερα. Σύμφωνα, πάντως, με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων μέχρι την ηλικία του ενός έτους, τα περισσότερα βρέφη είναι σε θέση να κάνουν τα παρακάτω:

  • Σηκώνονται μόνα τους και στέκονται
  • Περπατούν κρατώντας κάποιο έπιπλο ή κάποιο άλλο στήριγμα.
  • Κάνουν κάποια βήματα μόνα τους

Ενδείξεις ότι το μωρό είναι έτοιμο να περπατήσει

Το μωρό δεν κάνει ξαφνικά τα πρώτα του βήματα. Πριν το μεγάλο αυτό επίτευγμα προηγούνται άλλα μικρότερα τα οποία σηματοδοτούν ότι η ανάπτυξη του βρέφους είναι επαρκής για να περπατήσει μόνο του.

#1 Κρατιέται από έπιπλα για να σηκωθεί

Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η μυϊκή ανάπτυξη του μωρού και παράλληλα βελτιώνεται η σ υνεργασία των μυών για να καταφέρει να περπατήσει.

#2 Του αρέσει να εξερευνά ό,τι υπάρχει γύρω του

Η περιέργεια και η ανάγκη για εξερεύνηση είναι χαρακτηριστικό των παιδιών. Σε αυτήν την ηλικία δείχνει κάτι ακόμα: το μωρό έχει την αυτοπεποίθηση να δοκιμάσει νέα πράγματα, η οποία του δίνει και την ώθηση να κάνει τα πρώτα του βήματα.

#3 Περπατά στηριζόμενο σε έπιπλα

Μπορεί ακόμα να μην έχει περπατήσει χωρίς τη δική σας βοήθεια ή χωρίς να κρατιέται από τραπεζάκια και καναπέδες, φαίνεται όμως ότι είναι έτοιμο να το κάνει. Όταν το μωρό κινείται στον χώρο κρατώντας διάφορα έπιπλα μαθαίνει σταδιακά να διαχειρίζεται το βάρος του σώματός του και την ισορροπία του.

#4 Κλαίει και παρατηρείτε αλλαγές στον ύπνο του

Η συμπεριφορά του μωρού αλλάζει σε κάθε αναπτυξιακό άλμα και το ίδιο συμβαίνει και όταν είναι έτοιμο να κάνει τα πρώτα του βήματα. Εάν, λοιπόν, παρατηρήσετε ότι το μωρό κλαίει, είναι ανήσυχο ή αργεί να κοιμηθεί το βράδυ, μην αγχώνεστε, είναι απόλυτα φυσιολογικό.

#5 Περπατά με βοήθεια

Υπάρχουν παιχνίδια που βοηθούν το παιδί να περπατήσει. Όταν τα χρησιμοποιεί ή κρατιέται από τα χέρια σας για να κάνει μερικά βήματα, αποτελεί ένδειξη ότι σύντομα θα μπορεί να περπατάει και μόνο του.

#6 Σηκώνεται μόνο του

Αφού στηρίζεται σε έπιπλα και άλλα αντικείμενα να σηκωθεί, μόλις το μωρό έχει εξοικειωθεί με το βάρος του σώματός του και οι μύες του είναι αρκετά δυνατοί, θα μπορεί να σηκώνεται όρθιο και μόνο του, χωρίς βοήθεια.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved