Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των οστών του παιδιού

Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τους παράγοντες που καθορίζουν την υγεία των οστών του παιδιού.

Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των οστών του παιδιού

Tα οστά παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δομή του σώματος, παρέχοντας υποστήριξη, προστασία και κινητικότητα

Bigstock

Η υγεία των οστών είναι πολύ σημαντική για τη συνολική υγεία και ανάπτυξη των παιδιών και επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση και η γενετική προδιάθεση. Παρακάτω αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τα οστά παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δομή του σώματος, παρέχοντας υποστήριξη, προστασία και κινητικότητα. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την υγεία τους;

Άσκηση

Η συστηματική άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών του παιδιού. Το περιοδικό Pediatric Exercise Science εξηγεί ότι η γυμναστική από την παιδική ακόμα ηλικία ενισχύει τον σχηματισμών νέων οστών και την πυκνότητά τους. Σωματικές δραστηριότητες που προτείνονται για παιδιά είναι το τρέξιμο, το χοροπηδητό, το παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο και τα διάφορα αθλήματα.

gymnastiki-stin-paralia-gia-paidia.jpg

Γενετική προδιάθεση

Η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών του παιδιού. Κάποια μωρά γεννιούνται με την προδιάθεση να έχουν μικρότερη οστική πυκνότητα ή να αναπτύσσουν παθήσεις που σχετίζονται με υγεία και τον σχηματισμό των οστών. Είναι σημαντικό να κάνετε τους απαραίτητους ελέγχους και να λάβετε υπόψη το ιατρικό ιστορικό της οικογένειας ώστε να αντιμετωπίσετε εγκαίρως την όποια κατάσταση.

Χρόνιες παθήσεις

Κάποιες ασθένειες όπως η κοιλιοκάκη, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η νεανική αρθρίτιδα, μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των οστών του παιδιού. Παθήσεις σαν τις παραπάνω επηρεάζουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την υγεία του σκελετού και πυροδοτούν μία φλεγομνώδη διαδικασία που θα μπορούσε να επηρεάσει τον σχηματισμό των οστών.

Ορμονικές διαταραχές

Ο υποθυρεοειδισμός ή η ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των οστών του παιδιού.

Διατροφή

Η ισορροπημένη διατροφή παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D, πρωτεϊνών και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών είναι αναγκαία για την ανάπτυξη των οστών και τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό τους είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αυγό, τα λαχανικά και τα φρούτα. Άξιο αναφοράς είναι ότι σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Pediatrics, η τακτική λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου δεν προτείνεται για στην παιδική ηλικία.

diatrofi-nipio.jpg

Τραυματισμοί

Οι τραυματισμοί και τα κατάγματα των οστών στην παιδική ηλικία μπορεί να έχουν μόνιμη επίδραση στην υγεία των οστών.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ρύπανσης ή η έλλειψη πρόσβασης σε χώρους πρασίνου, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των οστών των παιδιών. Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα και τη διαθεσιμότητα ευκαιριών για υπαίθρια σωματική δραστηριότητα.

Με πληροφορίες από youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved