Πώς η οικογένεια συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του παιδιού

Ο ρόλος της οικογένειας στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού είναι αδιαμφισβήτητος.

Πώς η οικογένεια συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του παιδιού

H οικογένεια παίζει κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών.

Bigstock

Οι πρώτες αλληλεπιδράσεις ενός παιδιού από τη μέρα της γέννησής του είναι με τα μέλη της οικογένειάς του.

Αυτές οι πρώτες επαφές είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων κοινωνικοποίησης του καθώς και για τον τρόπο που κατανοεί καλύτερα τον εαυτό του και τους γύρω του.

Επειδή τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας, τα μέλη της οικογένειας είναι επίσης οι κύριοι παράγοντες επιρροής συμβάλλοντας στη συνολική σωματική, κοινωνική και πνευματική τους ανάπτυξη.

Το να έχουν μια στοργική οικογένεια, τα βοηθά να οικοδομήσουν μια γερή βάση που θα επηρεάσουν τις μελλοντικές τους σχέσεις, την εργασία, την υγεία τους.

Οι οικογενειακοί δεσμοί ξεκινούν από τη γέννηση

Όταν ένα παιδί από τη γέννησή του μεγαλώνει σε μια στοργική οικογένεια, νιώθει ασφάλεια και σιγουριά. Οι αγκαλιές, η καθημερινή φροντίδα, το ενδιαφέρον, βοηθούν το παιδί να αναπτυχθεί ψυχοσυναισθηματικά.

Παράλληλα, η σχέση με την οικογένειά του συμβάλει στην οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης, διανοητικής ανάπτυξης και εκμάθησης κανόνων συμπεριφοράς που σχετίζονται με υψηλότερη αυτοεκτίμηση, καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο και λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις , όπως κατάθλιψη ή οι καταχρήσεις στην ενήλικη ζωή.

Happy Family Reading A Book On Bed

Ευτυχισμένη οικογένεια διαβάζει στο κρεβάτι.

Bigstock

Οικογενειακές αξίες

Καθώς το βρέφος μεγαλώνει, αρχίζει να καταλαβαίνει την έννοια του τι είναι σωστό ή λάθος. Οι γονείς είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι για αυτά τα μαθήματα και μπορούν να βοηθήσουν ένα παιδί να δημιουργήσει το δικό του σύνολο προσωπικών αξιών και κανόνων. Και πάλι, επειδή τα παιδιά μαθαίνουν παρακολουθώντας τους άλλους, οι ενήλικες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς. Όταν ένα παιδί βλέπει τους ενήλικες στη ζωή του να συμπεριφέρονται στους άλλους με σεβασμό, ευγένεια και υπευθυνότητα, αρχίζει να διαμορφώνει τη συμπεριφορά του με τον ίδιο τρόπο.

Ασφάλεια

Όταν οι γονείς παρέχουν ένα ασφαλές, ανοιχτό περιβάλλον, το παιδί θα αισθάνεται ασφαλές και θα αναπτύσσεται με υγιή τρόπο, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.

Με πληροφορίες από το abcquality.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved