Γιατί η καθιέρωση μίας ρουτίνας είναι σημαντική για το μωρό;

H σημασία της ρουτίνας στην ανάπτυξη του μωρού.

Γιατί η καθιέρωση μίας ρουτίνας είναι σημαντική για το μωρό;

Μωρό στην αγκαλιά των γονιών του.

Bigstock

Για τα νεογέννητα που δεν μπορούν να διακρίνουν την ημέρα από το νύχτα, η ρουτίνα βοηθά στην καθιέρωση του κιρκάρδιου ρυθμού, ενός έμφυτου βιολογικού ρολογιού που βοηθά το μωρό να ξεχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα, αναφέρει η παιδίατρος Rose Kavo και επίκουρη καθηγήτρια στο Street College of Education της Νέας Υόρκης.

Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι πρέπει να ταΐζετε το νεογέννητο με το ρολόι ή να προσπαθείτε να ορίσετε μία κανονική ώρα ύπνου. Το πρώτο διάστημα, η ανάπτυξη του νεογέννητου είναι ακόμα ανώριμη για να μπορέσει να ακολουθήσει τέτοια μοτίβα. Τις πρώτες εβδομάδες η ζήτηση είναι αυτή που θα καθορίσει κάθε πότε θα ταΐσετε το μωρό. Επίσης το μωρό κοιμάται συχνά και όχι συγκεκριμένες ώρες. Ορισμένες συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε το διάστημα αυτό είναι κάτσετε μαζί σε φωτεινό σημείο για να αρχίσει να μπορεί να διαφοροποιεί τη μέρα από τη νύχτα.

Στον ένα με ενάμιση μήνα μπορείτε να εισάγετε σταδιακά μία βραδινή ρουτίνα ύπνου. Η ρουτίνα αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τον χαμηλό φωτισμό, ένα χαλαρωτικό μπάνιο και ένα τάισμα. Ακόμα και αν το μωρό ξυπνήσει τρεις ώρες μετά, με τον τρόπο αυτό θα μπουν οι βάσεις για μία πιο συγκεκριμένη βραδινή ρουτίνα ύπνου.

Μωρο ξαπλωμένο ανάσκελα στο κρεβάτι με μασητικό παιχνίδι στο στομα.

Bigstock

Μέχρι τον τρίτο μήνα θα έχετε παρατηρήσει ότι αρχίζει να δημιουργείται ένα πρόγραμμα στον ύπνο και τα ταΐσματα, καθώς και τη διάθεση του μωρού μέσα στη μέρα. Καταγράψτε τα και έτσι θα ξέρετε πότε είναι η καλύτερη ώρα για να βγάλετε το μωρό βόλτα ή να παίξετε μέσα στο σπίτι.

Μετά τον πρώτο χρόνο, η ρουτίνα βοηθά το παιδί να κατανοήσει την έννοια της αλληλουχίας. Θα καταλαβαίνει για παράδειγμα, ότι μετά το βραδινό τάισμα ακολουθεί το μπάνιο, ότι πρώτα θα βάλει τις κάλτσες και μετά τα παπούτσια. Αυτή η γνώση του τι θα συμβεί στη συνέχεια του δίνει αυτοπεποίθηση για εξερεύνηση.

Τα οφέλη της ρουτίνας

Η ρουτίνα είναι χρήσιμη για τη μαμά, αλλά και το μωρό. Έρευνες δείχνουν ότι ωφελούν την ανάπτυξη του μωρού και επιπλέον «αποτελούν απαραίτητο κομμάτι της κοινωνικοποίησης» αναφέρει ο Larry Shapiro, συγγραφέας του βιβλίου The Secret Language of Children: How to Understand what your kids are really saying (2003). «Όταν ένα παιδί μαθαίνει ότι τώρα είναι ώρα για ύπνο και όχι για παιχνίδι, αρχίζει να καταλαβαίνει ότι πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες».

Με πληροφορίες από parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved