Τι πρέπει να γνωρίζετε εάν σκέφτεστε να κόψετε το βραδινό τάισμα του μωρού

Τι να λάβετε υπόψη πριν κόψετε τα βραδινά ταΐσματα του μωρού - Συμβουλές από τους ειδικούς. 

Τι πρέπει να γνωρίζετε εάν σκέφτεστε να κόψετε το βραδινό τάισμα του μωρού
Bigstock

Τους πρώτους μήνες, τα μωρά ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας για να φάνε και μάλιστα περισσότερες από μία φορές.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, αυξάνονται οι ώρες συνεχόμενου ύπνου το βράδυ, ενώ μειώνονται οι ώρες που κοιμάται μέσα στη μέρα. Αναπόφευκτα σκέφτεστε να κόψετε ή να μειώσετε το βραδινό τάισμα. Παρακάτω τι συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Πότε να σταματήσετε τα βραδινά ταΐσματα

Κατ’ αρχάς είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι το κάθε μωρό είναι διαφορετικό και δεν υπάρχει ένας μαγικός τρόπος με τον οποίο το μωρό καταφέρει να κοιμάται όλο το βράδυ και να κόψει τα βραδινά ταΐσματα. «Η απόφαση αυτή είναι ιδιαίτερη για την κάθε οικογένεια και κάθε μωρό» αναφέρει στο Very Well Family η Deedee Franke, γιατρός στο Mercy Medical Center.

Η ειδικός συμβουλεύει η απόφαση αυτή να παίρνεται κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρο. «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Μεταξύ αυτών η ηλικία του μωρού, η ανάπτυξη του μωρού, η κατάσταση της υγείας του και το πώς τρώει και κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας».

Μία καλή ιδέα είναι να σκεφτείτε ένα πρόγραμμα απογαλακτισμού για το βράδυ σε συνεννόηση με τον παιδίατρο. Μία ένδειξη ότι το παιδί είναι έτοιμο να κόψει τα βραδινά ταΐσματα είναι, να τα παραλείπει από μόνο του και παράλληλα να παίρνει το βάρος που χρειάζεται.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η κατάλληλη ηλικία για να αρχίσετε να σκέφτεστε να κόψετε τα νυχτερινά ταΐσματα είναι μόλις το παιδί συμπληρώσει τον έκτο περίπου μήνα. «Τα μωρά ξεκινούν να κοιμούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχόμενα στον 6ο με 9ο μήνα» αναφέρει η παιδίατρος Melissa St. Germain, στο Very Well Family.

Στο σημείο αυτό αξίζει να διευκρινιστεί ότι όταν λέμε «καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας» εννοούμε περίπου 6 ώρες.

Οι δύο τρόποι να κόψετε τα βραδινά ταΐσματα

Υπάρχουν δύο τρόποι να κόψετε τα βραδινά ταΐσματα του μωρού. Ο πρώτος είναι σταδιακά και ο δεύτερος μία κι έξω.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να κόψετε το βραδινό τάισμα του μωρού σταδιακά, εκτός και εάν υπάρχει σοβαρός λόγος για το αντίθετο, όπως για παράδειγμα η διακοπή θηλασμού για ιατρικούς λόγους.

«Ο σταδιακός βραδινός απογαλακτισμός δίνει στο μωρό τη δυνατότητα να προσαρμοστεί στις αλλαγές και επιτρέπει στους γονείς να αλλάξουν απόφαση εάν δουν ότι το μωρό τους δεν είναι ακόμα έτοιμο» αναφέρει η dr Franke.

Είναι λογικό και αναμενόμενο τα μωρά να ξυπνούν το βράδυ μία ή και περισσότερες φορές. Στόχος, ωστόσο, είναι σταδιακά να μάθει να κοιμάται μόνο του, χωρίς να συνδέει τον ύπνο με το φαγητό ή την αγκαλιά από τον γονιό.

Βάλτε το μωρό στην κούνια και δώστε του χρόνο για να το πάρει ο ύπνος μόνο του. Καλό είναι να έχει προηγηθεί μία ρουτίνα δραστηριοτήτων που θα βοηθήσουν το μωρό να χαλαρώσει, όπως είναι ένα ζεστό μπάνιο ή το διάβασμα ενός παραμυθιού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved