Σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού δύο ετών

Ποιες είναι οι κινητικές δεξιότητες ενός δίχρονου;

Foivi Geller
Σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού δύο ετών

Τα αποκαλούν "τρομερά δύο" γιατί φαίνεται ότι το μόνο που θέλει να πει το μικρό παιδί σας είναι "όχι!" Αυτή είναι η στιγμή που ο χαρακτήρας του μικρού σας αρχίζει να διαμορφώνεται και να ανθίζει, με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
Εδώ είναι μερικές δεξιότητες που πρέπει να προσέχετε.

Κινητικές Δεξιότητες

Σε αυτή την ηλικία, το παιδί σας θα πρέπει να είναι σε θέση:

  • Να σταθεί στις μύτες των ποδιών του
  • Να κλωτσήσει μια μπάλα
  • Να τρέξει
  • Να ανέβει και να κατέβει από έπιπλα χωρίς βοήθεια
  • Να ανεβοκατέβει τις σκάλες χωρίς βοήθεια

Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει πώς το παιδί σας έχει μεταβεί σε μια πιο ομαλή κίνηση όταν περπατάει. Τους επόμενους μήνες, θα γίνουν πιο συντονισμένοι δρομείς, θα μάθουν να περπατούν προς τα πίσω, να στρίβουν στις στροφές και με λίγη βοήθεια θα στέκονται στο ένα πόδι.

Θα βελτιώσουν φυσικά τις κινητικές τους δεξιότητες τρέχοντας, παίζοντας, κάνοντας τσουλήθρες και σκαρφαλώνοντας. Είναι καλό για εκείνα να έχουν χρόνο κάθε μέρα για να βγουν έξω και να εξερευνήσουν.

Αυτό θα τους επιτρέψει να βελτιώσουν τις κινητικές τους δεξιότητες, και να διασκεδάσουν. Αλλά πρέπει να τους επιβλέπετε.

moro prota dio xronia

Ανάπτυξη χεριών και δακτύλων

Το παιδί σας θα πρέπει να είναι σε θέση:

  • Να αναποδογυρίσει ένα δοχείο και να αδειάσει το περιεχόμενό του
  • Να ζωγραφίσει ένα σχήμα
  • Μέχρι τώρα, το παιδί σας μπορεί να συντονίσει τις κινήσεις του καρπού, των δακτύλων και της παλάμης του, ώστε να μπορεί να γυρίσει ένα πόμολο πόρτας
  • Να ξεβιδώσει το καπάκι ενός βάζου, που να μην είναι καλά σφιγμένο.
  • Μπορεί επίσης να κρατήσει ένα μολύβι.

Τα δύο ετών παιδιά είναι πιο ανεξάρτητα, δραστήρια και γεμάτα περιέργεια. Μπορούν να κάνουν ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες, πραγματοποιούν κινήσεις ακριβείας με τα χέρια και τα δάχτυλά τους, τους αρέσουν τα παιχνίδια που μπορούν να τραβήξουν ή να σπρώξουν, αλλά και αυτά για τα οποία χρειάζεται σκέψη όπως είναι τα παζλ.

Το εύρος της προσοχής τους θα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι στους 18 μήνες και τώρα που μπορούν να γυρίσουν τις σελίδες σε ένα βιβλίο, μπορούν να συμμετέχουν περισσότερο όταν διαβάζετε μαζί.

Το μικρό παιδί σας μπορεί να δείχνει προτίμηση είτε για το αριστερό είτε για το δεξί του χέρι σε αυτή την ηλικία. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να τους πιέσετε να επιλέξουν το ένα ή το άλλο.

Μερικά παιδιά αναπτύσσουν μια προτίμηση αργότερα.

Άλλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν εξίσου καλά και τα δύο χέρια.

Αφήστε λοιπόν να συμβεί φυσικά.

Με πληροφορίες από: webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved