Τι χρειάζεται το παιδί σας τα πρώτα 2 χρόνια;

Τι θέλει και χρειάζεται ένα παιδί τα πρώτα 2 χρόνια όταν ο εγκέφαλός του μεγαλώνει τόσο γρήγορα;

Τι χρειάζεται το παιδί σας τα πρώτα 2 χρόνια;

Υπάρχουν πολλά που χρειάζεται ένα παιδί τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του. Αγάπη, φροντίδα, προσοχή. Αυτά είναι τα αυτονόητα. Τι χρειάζεται όμως ουσιαστικά και πώς θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί σωστά; Δείτε τα αναλυτικά παρακάτω.

Συνεχές άγγιγμα

Το συνεχές άγγιγμα διατηρεί τη σύνθεση του DNA και βοηθά τις αυξητικές ορμόνες να αναπτυχθούν. (Schaunberg, 1995)

Σημασία γονιού

Τα μωρά χρειάζονται από τους γονείς να τα διδάξουν πώς θα παραμένει το σώμα και ο εγκέφαλός τους σε ηρεμία, ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν καλά. Όταν τα μικρά μωρά δείχνουν δυσφορία, σημαίνει ότι αισθάνονται πόνο ή ότι κάτι τα ενοχλεί, γι' αυτό και πρέπει οι γονείς να δίνουν αμέσως προσοχή. Τα μωρά δεν πρέπει να κλαίνε για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους καθώς το κλάμα απελευθερώνει κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες.

moro prota dio xronia 1

Αποφύγετε το στρες

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, τα παιδιά χρειάζονται προστασία από αγχωτικές καταστάσεις. Ο εγκέφαλός τους δεν είναι ακόμη ικανός να αντιμετωπίσει δυνατούς θορύβους ή ξαφνικές οπτικές αλλαγές. Χρειάζονται τη συμπονετική φυσική παρουσία γονιού τους για να ηρεμήσουν από την ξαφνική αγωνία.

Εμπιστοσύνη

Μόλις ένας γονιός ανακαλύψει τις ανάγκες του παιδιού του και αρχίζει να τις ικανοποιεί, τότε το μωρό αρχίζει να νιώθει εμπιστοσύνη. Η αγκαλιά και ο θηλασμός για παράδειγμα, όταν το μωρό νιώθει κάποια ενόχληση, είναι κάτι που το κάνει να εμπιστεύεται τον άνθρωπο που το φροντίζει. Αυτή η εμπιστοσύνη θα παραμείνει στο παιδί σας και αργότερα στη ζωή του.

moro prota dio xronia 3

Αποφύγετε το κλάμα

Όταν τα μωρά τα αφήνουν να κλαίνε, "χτίζουν" έναν εγκέφαλο πιο αντιδραστικό στο άγχος που, μακροπρόθεσμα, θα τα δυσκολεύει στο να ηρεμούν. Τα παιδιά μέσα από το κλάμα που δεν έχει ανταπόκριση, μαθαίνουν να μην εμπιστεύονται τους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να επικεντρώνονται περισσότερο στον εαυτό τους. Αν για παράδειγμα θέλετε να αποφύγετε το μικρό σας να γίνει ένα "τρομερό" δίχρονο, -όπου τρομερό, όχι έξυπνο... αλλά γκρινιάρικο- δεν έχετε παρά να δίνετε σημασία στα θέλω του παιδιού σας όσο είναι μωρό.

Μητρικό γάλα

Το μητρικό γάλα παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός καλά λειτουργικού εγκεφάλου και σώματος. Οι νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη, ενισχύονται από την άλφα-λακταλβουμίνη στο μητρικό γάλα. Όλες οι ανοσοσφαιρίνες παρέχονται από το μητρικό γάλα συν τα αντισώματα που ενισχύουν και θωρακίζουν τον οργανισμό από τυχόν ιούς και βακτήρια.

Τα μωρά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, μέσα από τη σωστή φροντίδα και τη σωστή διατροφή. Ο εγκέφαλός τους εκπαιδεύεται και μαθαίνει από πολύ νωρίς, γι' αυτό και είναι σημαντικά όλα όσα κάνει ένας γονιός τα πρώτα δύο χρόνια στη ζωή του παιδιού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved