Tips για μαμάδες: Πώς να καθαρίσετε εξωτερικά τα ντουλάπια της κουζίνας

  • Χρησιμοποιήστε ένα απαλό διάλυμα καθαρισμού
  • Μην ψεκάζετε ταντουλάπια
  • Καθαρίστε τα δύσκολα σημεία με μια παλιά οδοντόβουρτσα
  • Μην αφήνετε το νερό να τρέχει στους μεντεσέδες
Tips για μαμάδες: Πώς να καθαρίσετε εξωτερικά τα ντουλάπια της κουζίνας

Όταν καθαρίζετε την κουζίνα, προφανώς δίνετε περισσότερη προσοχή στον νεροχύτη, τους πάγκους και τον φούρνο.

Ωστόσο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ένα σωστό καθάρισμα χρειάζονται και τα ντουλάπια (εξωτερικά κυρίως). Εκεί, πέρα από τις δαχτυλιές, μπορεί να υπάρχουν επίσης μικροσκοπικά σταγονίδια μαγειρικού λίπους, πιτσιλίσματα φαγητού που στη συνέχεια προσελκύουν και συγκρατούν τη σκόνη, οδηγώντας σε βρώμικες, θαμπές ή ραβδωτές επιφάνειες.

Ευτυχώς, αν και είναι λίγο κουραστικό, το καθάρισμα των ντουλαπιών της κουζίνας δεν είναι δύσκολο, ούτε απαιτεί δύσοσμες ή δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες. Είτε τα ντουλάπια σας είναι βαμμένα είτε είναι φινιρισμένα ξύλινα, καθαρίζονται εύκολα με υλικά που έχετε στο σπίτι σας.

Απλώς προσέξτε να μην καταστρέψετε το φινίρισμά τους με υπερβολική ποσότητα καθαριστικού.

doulapia kouzinas kathariotita1

Ντουλάπια κουζίνας: Ο σωστός τρόπος καθαρισμού

Χρησιμοποιήστε ένα απαλό διάλυμα καθαρισμού

Αφήστε τα λειαντικά καθαριστικά και τις βούρτσες καθαρισμού στον νεροχύτη σας. Το σκληρό τρίψιμο μπορεί να καταστρέψει το φινίρισμα ή τη βαφή των ντουλαπιών της κουζίνας. Αντίθετα, ετοιμάστε το δικό σας απαλό καθαριστικό αναμειγνύοντας ένα μέρος ήπιου σαπουνιού πιάτων με δύο μέρη ζεστού νερού ή την ίδια αναλογία λευκού ξιδιού με ζεστό νερό. Ρίξτε το μείγμα καθαρισμού σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και είστε έτοιμοι για το καθάρισμα των ντουλαπιών.

Μην ψεκάζετε ταντουλάπια

Ψεκάστε το μείγμα καθαρισμού σε ένα πανί μικροϊνών ή ένα μαλακό πανί μέχρι να είναι υγρό αλλά όχι εμποτισμένο. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να καταστρέψει το χρώμα ή το φινίρισμα των ντουλαπιών σας. Τώρα, σκουπίστε κάθε πόρτα του ντουλαπιού από πάνω προς τα κάτω, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία που έχει συσσωρευτεί σκόνη ή βρωμιά. Ψεκάστε περισσότερο διάλυμα καθαρισμού στο πανί αν χρειάζεται, αλλά μην αφήνετε ποτέ το πανί να βραχεί τόσο ώστε να στάζει.

doulapia kouzinas kathariotita2

Καθαρίστε τα δύσκολα σημεία με μια παλιά οδοντόβουρτσα

Ορισμένα ντουλάπια έχουν περίτεχνα τελειώματα ή σκαλίσματα κι ένα πανί δεν μπορεί μα τα καθαρίσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, βυθίστε μια παλιά οδοντόβουρτσα στο διάλυμα καθαρισμού και τρίψτε απαλά αυτά τα δυσπρόσιτα σημεία. Μην ξεχνάτε τις περιοχές γύρω από τις λαβές ή τα πόμολα του ντουλαπιού και τις άκρες των θυρών του ντουλαπιού, που μπορεί να είναι δύσκολο να φτάσετε με ένα πανί.

Μην αφήνετε το νερό να τρέχει στους μεντεσέδες

Αν και το καθαριστικό σας διάλυμα είναι ασφαλές για το ξύλο καθώς και για laminate επιφάνειες, ωστόσο δεν είναι κατάλληλο για τους μεντεσέδες των ντουλαπιών γιατί μπορεί να σκουριάσουν. Χρησιμοποιήστε ένα στεγνό πανί από μικροΐνες για να σκουπίσετε τη σκόνη και τη βρωμιά από το μέταλλο. Εάν υπάρχει ένα ιδιαίτερα λιπαρό ή βρώμικο σημείο, ψεκάστε μόνο μια ή δύο σταγόνες διαλύματος καθαρισμού στο πανί σας, τρίψτε το βρώμικο σημείο και, στη συνέχεια, σκουπίστε το μέταλλο για να στεγνώσει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved