Τροφές και ροφήματα για καλύτερο ύπνο

Γάλα, τσάι, φρούτα, φρυγανισμένο ψωμί και άλλα.

Τροφές και ροφήματα για καλύτερο ύπνο
Bigstock

Έχετε σίγουρα ακούσει το ρητό που λέει «είσαι ό,τι τρως», αλλά τι θα λέγατε για το «ανάλογα με το τι τρως, κοιμάσαι καλύτερα». Μπορεί να μην είναι τόσο πιασάρικο, αλλά υπάρχουν μερικές τροφές που συνιστώνται για περισσότερες και λιγότερο ανησυχητικές ώρες ύπνου.

Γάλα ή τσάι

Η ψυχολογική επίδραση του ζεστού γάλακτος (επειδή πολλοί έπιναν ως παιδιά) βοηθά στη δημιουργία μιας χαλαρωτικής ρουτίνας πριν τον ύπνο, αναφέρει το Sleep Foundation . Η μελέτη προτείνει επίσης ένα φλιτζάνι τσάι από βότανα χωρίς καφεΐνη, όπως χαμομήλι, τζίντζερ ή μέντα, που να έχουν ηρεμιστική δράση.

Φρούτα

Επιπλέον, το Sleep Foundation σημειώνει ότι η μπανάνα, ο ανανάς, τα κεράσια και τα πορτοκάλια επιδρούν θετικά στην ποιότητα του ύπνου καθώς περιέχουν μελατονίνη. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει πως για εκείνους και εκείνες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αϋπνίας , η κατανάλωση δύο ακτινιδίων κάθε βράδυ για ένα μήνα μπορεί να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθούν έως και μία ώρα.

Ψωμί ή γλυκοπατάτα

Επίσης, εάν κάποιος νιώθει νευρικός πριν τον ύπνο, ας δοκιμάσει να φάει ένα κομμάτι φρυγανισμένο ψωμί. Το Good Housekeeping αναφέρει ότι οι ψητές γλυκοπατάτες είναι μια καλύτερη επιλογή. «Οι γλυκοπατάτες είναι εξαιρετικές πηγές καλίου, μαγνησίου και ασβεστίο που βοηθούν στην χαλάρωση», επισημαίνει η Jaclyn London, Διευθύντρια Διατροφής στο Good Housekeeping Institute.

Ξηροί καρποί

Η κατανάλωση ξηρών καρπών πριν τον ύπνο μπορεί επίσης να είναι ευεργετική. Η Healthline συνιστά αμύγδαλα καθώς είναι πηγή μελατονίνης και περιέχουν μαγνήσιο. Το Good Housekeeping συνιστά φιστίκια Αιγίνης επειδή περιέχουν πρωτεΐνη, βιταμίνη Β6 και μαγνήσιο.

Γαλοπούλα

Το κόκκινο κρέας πρέπει να αποφεύγεται πριν τον ύπνο, αλλά δεν συνιστάται το ίδιο για τη γαλοπούλα . Σύμφωνα με το Healthline , η γαλοπούλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένης της τρυπτοφάνης.

Αν και χρειάζεται περισσότερη επιστημονική έρευνα για το πώς ακριβώς η γαλοπούλα επηρεάζει τον ύπνο, η δημοσίευση σημειώνει ότι η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων πρωτεΐνης συνδέεται με βελτιωμένη ποιότητα ύπνου.

Να έχετε κατά νου ότι τα σταυρανθή λαχανικά είναι υψηλά σε περιεκτικότητά σε φυτικές ίνες και γεμάτα με βιταμίνες . Αυτό σημαίνει πως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και η κατανάλωση τους πριν τον ύπνο θα μπορούσε να είναι εμπόδιο για έναν ξεκούραστο ύπνο.

Σύμφωνα με τον Delish, το κόκκινο κρέας τείνει να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το μπρόκολο και το κουνουπίδι, αλλά σε αυτή την περίπτωση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη.

Τέλος, είναι καλό να αποφεύγετε αλλαντικά και τυριά γιατί περιέχουν αμινοξύ τυραμίνη, που θα σας κρατήσει ξύπνιους αλλά και τη μαύρη σοκολάτα καθώς περιέχει καφεΐνη.

Πηγή: fitday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved