Είσαι μαμά; Γιατί πρέπει να κοιμάσαι φορώντας μάσκα ύπνου

Δεν κοιμάσαι καλά το βράδυ; Τότε ίσως αυτό το άρθρο να σου φανεί χρήσιμο.

Είσαι μαμά; Γιατί πρέπει να κοιμάσαι φορώντας μάσκα ύπνου

Πώς βοηθά στον ύπνο η μάσκα ματιών

Bigstock

Ακούς το ξυπνητήρι. Ακόμη ένα βράδυ κοιμήθηκες με δυσκολία. Δοκίμασες τα πάντα. Έκοψες μέχρι και τον αγαπημένο σου καφέ. Τι και αν έκανες ένα ζεστό μπάνιο πριν, τι και αν μύρισες αιθέρια έλαια λεβάντας, τίποτε δε λειτούργησε.

Θα μπορούσε μήπως η μάσκα ύπνου - η οποία χρησιμοποιείται για να μπλοκάρει το φως- να σε βοηθήσει να κοιμηθείς και να ξεκουραστείς; Ίσως ναι!

Τα οφέλη της μάσκας ύπνου

«Οι μάσκες ματιών μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας του ύπνου»,

Bigstock

Η έκθεση στο φως την ώρα του ύπνου μπορεί να διακόψει τη νύστα σου.

«Αυτό συμβαίνει επειδή το τεχνητό φως καταστέλλει τη μελατονίνη, την ορμόνη που προκαλεί ύπνο στο σώμα», λέει η Rosie Osmun, πιστοποιημένη ειδικός ύπνου.

Η έλλειψη μελατονίνης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου ή διαταραχές, όπως η αϋπνία. Μια μάσκα ματιών μπορεί να εμποδίσει το φως που μπορεί να σε εμποδίζει να κοιμηθείς. «Οι μάσκες ματιών μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας του ύπνου», αναφέρει η Osmun.

Μπορούν επίσης να προσφέρουν ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα που μπορεί να σε ενθαρρύνει να νυστάζεις γρηγορότερα. «Ένα άλλο όφελος μιας μάσκας ματιών είναι η καταπραϋντική αίσθηση στο πρόσωπο και στα μάτια», εξηγεί η Osmun. «Η ήπια πίεση και το μαλακό υλικό προκαλούν ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα, που βοηθά στη διαδικασία του ύπνου».

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2010 έδειξε ότι οι ασθενείς σε μονάδα εντατικής θεραπείας που αποσπώνταν τακτικά από το φως και τον θόρυβο κοιμόντουσαν καλύτερα και πιο βαθιά με τη χρήση μάσκας.

Μια μελέτη του 2013 έβγαλε παρόμοια συμπεράσματα ενώ μια μελέτη του 2017 σημείωσε ότι τόσο οι μάσκες ύπνου όσο και οι ωτοασπίδες μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην ποιότητα ύπνου των ασθενών σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Τύποι μάσκας ύπνου

Δεν είναι όλες οι μάσκες ίδιες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι στο εμπόριο. Μερικοί από αυτούς είναι:

  • οι υφασμάτινες μάσκες
  • οι μάσκες με τζελ
  • οι μάσκες θερμότητας

Μάσκα ύπνου για καλύτερο και συνεχόμενο ύπνο τη νύχτα

Bigstock

Υφασμάτινες μάσκες

Υπάρχουν πολλά είδη υφασμάτινων μασκών. Μπορείς να βρεις μάσκες από βαμβάκι, από μετάξι, από βελούδο ακόμη και από γούνα.

Μάσκες ύπνου τζελ

Αν σου αρέσει η κρύα πίεση στα μάτια, τότε θα λατρέψεις αυτό τον τύπο μάσκας ύπνου. Οι μάσκες αυτές βοηθούν στην αντιμετώπιση αλλεργικών συμπτωμάτων, φαγούρας, πρηξίματος, μαύρων κύκλων, ερεθισμών ή υψηλών θερμοκρασιών. Ο,τι πρέπει για ξεκούραση δηλαδή.

Μάσκες ύπνου θερμότητας

Οι μάσκες θερμότητας είναι επίσης χαλαρωτικές.

Δεν ξέρουμε για εσένα, πάντως εμείς θα δοκιμάσουμε τις μάσκες με τζελ. Και μόνο που θα ξυπνάμε χωρίς μαύρους κύκλους ή πρησμένα μάτια αρκεί.

με πληροφορίες healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved