4 σημαντικά οφέλη της μουσικής για την υγεία

Βελτιώνει την διάθεση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και μεγιστοποιεί τις αντοχές στην άσκηση.

4 σημαντικά οφέλη της μουσικής για την υγεία
Bigstock

Η μουσική έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων ακαδημαϊκών μελετών σε όλο τον κόσμο, διερευνώντας τις ευεργετικές επιδράσεις της στην υγεία και την ψυχική ευεξία.

Ενώ μπορεί να γνωρίζετε μερικές, είναι γεγονός πως η ακρόαση μουσικής μπορεί συχνά να έχει ισχυρότερο αντίκτυπο από τα φάρμακα.

1. Βελτιώνει την διάθεση

Το να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική είναι ένας αποδεδειγμένος, εύκολος τρόπος για να «ανέβει» η διάθεσή σας. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο McGill έδειξε ότι μεγάλες ποσότητες ντοπαμίνης απελευθερώθηκαν αφού οι συμμετέχοντες άκουγαν μουσική που τους αρέσει, με αποτέλεσμα να αισθάνονται χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι.

Μπορείτε και εσείς να αυξήσετε τα επίπεδα αυτού του νευροδιαβιβαστή που λέγεται ντοπαμίνη ακούγοντας τα αγαπημένα σας τραγούδια για τουλάχιστον 15 λεπτά.

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η ακρόαση ορισμένων ειδών μουσικής ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας πιθανώς να αναρρώσετε από κρυολογήματα και άλλες εποχιακές ασθένειες πιο γρήγορα.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Wilkes έδειξε ότι η χαλαρωτική μουσική αυξάνει τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) στο ανοσοποιητικό, ενός αντισώματος που παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα ενάντια στα βακτήρια . Η απαλή τζαζ έχει, επίσης, την ίδια θετική επίδραση στα επίπεδα IgA.

3. Μεγιστοποιεί τις αντοχές

Η μουσική γρήγορου ρυθμού μπορεί να σας εμπνεύσει να ασκηθείτε πιο έντονα, αυξάνοντας τον καρδιακό σας ρυθμό ενώ παράλληλα κάνει την άσκηση να φαίνεται σαν απαιτεί λιγότερη προσπάθεια. Ενώ το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο σε ασκήσεις αντοχής όπως το ποδήλατο ή το τζόκινγκ , έχει επίσης θετικό αντίκτυπο σε προπονήσεις υψηλής έντασης, όπως η κολύμβηση και το σχοινάκι.

4. Βελτιώνει την ποιότητα ύπνου

Η χαλαρωτική μουσική μπορεί να σας ηρεμήσει και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα. Η ακρόαση χαλαρωτικής κλασικής μουσικής μειώνει το άγχος, την υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και τον καρδιακό ρυθμό, στοχεύοντας στη χαλάρωση των μυών και «αποσπώντας» την προσοχή σας από ανήσυχες σκέψεις. Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, δοκιμάστε λίγη χαλαρωτική μουσική ως μία εναλλακτική λύση έναντι της φαρμακευτικής αγωγής .

Πηγή: fitday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved