Πώς η μουσική εκπαίδευση επηρεάζει τη μνήμη και την προσοχή των παιδιών

  • Μουσική εκπαίδευση και γνωστική ανάπτυξη
  • Η μουσική κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα;
  • Η επίδραση της μουσικής στον εγκέφαλο του παιδιού
  • Πώς επηρεάζει η μουσική την ανάπτυξη του παιδιού
Πώς η μουσική εκπαίδευση επηρεάζει τη μνήμη και την προσοχή των παιδιών

Η ενασχόληση του παιδιού με τη μουσική έχει σημαντικά οφέλη στην ανάπτυξή του. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που έχουν λάβει μουσική εκπαίδευση παρουσιάζουν βελτιωμένη ικανότητα προσοχής και μνήμης.

Εδώ και αρκετά χρόνια, πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μουσική εκπαίδευση είναι ευεργητική για τον εγκέφαλο και τη διάθεση του παιδιού.
Πώς η μουσική εκπαίδευση βελτιώνει την προσοχή και τη μνήμη εργασίας

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 από το Frontiers of Neuroscience Journal έδειξε ότι η μουσική εκπαίδευση μπορεί να βελτιώσει την προσοχή και την λειτουργική μνήμη των παιδιών. Επιπλέον, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, τα γνωστικά οφέλη της μουσικής εκπαίδευσης μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή.

mwro mousiki 1

Η επίδραση της μουσικής στον εγκέφαλο του παιδιού

Διαπιστώθηκε ακόμα ότι τα παιδιά που ασχολούνται με τη μουσική έχουν αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες σχετίζονται με τον έλεγχο της προσοχής, την βελτιωμένη ανάγνωση, και την ανθεκτικότητα σε σχέση με τα παιδιά που δεν είχαν μουσική εκπαίδευση.

Η μουσική εκπαίδευση επίσης μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στους μαθητές με μαθησιακές και αναπτυξιακές διαταραχές.

Από την άλλη πλευρά, ένα πολύ σημαντικό θέμα που επισημαίνει η μελέτη είναι ότι παρόλο που τα κύρια αναπτυξιακά οφέλη εμφανίζονται όταν η μουσική εκπαίδευση ξεκινά σε μικρή ηλικία, δεν είναι ποτέ αργά για να μάθει ένα παιδί μουσική. Ο λόγος είναι ότι η μουσική εκπαίδευση εξακολουθεί να δρα θετικά στην ενίσχυση της προσοχής και της μνήμης και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μια προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2019 από το περιοδικό Heliyon είχε ήδη δείξει ότι η μουσική βελτιώνει την ικανότητα καταστολής περισπασμών . Μάλιστα, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε στη μουσική εκπαίδευση, τόσο περισσότερο έλεγχο αποκτούμε.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μουσική εκπαίδευση προκαλεί μόνιμες βελτιώσεις στον γνωστικό μηχανισμό που βοηθούν τους ανθρώπους να είναι πιο προσεκτικοί και αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουν χωρίς περισπασμούς.

mousiki ofeli mwro

Μουσική εκπαίδευση και γνωστική ανάπτυξη

Έχουν γίνει αρκετές ερευνητικές μελέτες σχετικά με τα οφέλη της μουσικής εκπαίδευσης, όχι μόνο για παιδιά αλλά και για ενήλικες. Για παράδειγμα, το Frontiers of Neuroscience είχε ήδη δημοσιεύσει μια μελέτη το 2014 σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η μουσική εκπαίδευση επηρεάζει τη γνωστική ανάπτυξη.

Αν και η επιρροή της μουσικής εκπαίδευσης είναι ισχυρότερη σε ευαίσθητες περιόδους, οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι η πλαστικότητα του εγκεφάλου που προκαλείται από τη μουσική συμβαίνει κατά την εφηβεία, ακόμη και στην ενηλικίωση .

Ωστόσο, η πρώτη απόδειξη ότι η μουσική επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε μικρά παιδιά δημοσιεύτηκε το 2006 από το περιοδικό Brain .Ακόμα και τότε, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι τα μικρά παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα μουσικής παρουσίαζαν διαφορετική ανάπτυξη του εγκεφάλου και βελτιωμένη μνήμη κατά τη διάρκεια ενός έτους σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν λάμβαναν μουσική εκπαίδευση.

moysikokinitika paixnidia gia paidia 3

Η μουσική κάνει τα παιδιά πιο έξυπνα;

Στην πραγματικότητα όχι. Τουλάχιστον αυτό συμπεραίνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Memory and Cognition το 2020 . Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μουσική εκπαίδευση δεν επηρεάζει τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα του παιδιού στα μαθηματικά, την ανάγνωση ή τη γραφή.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved