Άντληση μητρικού γάλακτος: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα οφέλη, mini οδηγός και ό,τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για την άντληση του μητρικού γάλακτος με θήλαστρο.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Άντληση μητρικού γάλακτος: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη του μωρού. Θεωρείται η καλύτερη τροφή για τα βρέφη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό τους πρώτους έξι μήνες και τη συνέχιση του θηλασμού μέχρι το παιδί να συμπληρώσει τα δύο χρόνια ζωής.

Η άντληση του μητρικού γάλακτος δίνει τη δυνατότητα στις μαμάδες που επιστρέφουν στη δουλειά μετά την άδεια μητρότητας ή που για τον οποιοδήποτε λόγο χρειάζονται να λείψουν κάποιες ώρες από το σπίτι, να συνεχίσουν να δίνουν μητρικό γάλα στο μωρό τους. Η άντληση μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και αμέσως μετά τον τοκετό και μάλιστα, ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπως όταν το μωρό γεννηθεί πρόωρα.

Η άντληση του μητρικού γάλακτος έχει οφέλη

Πρώτα από όλα, με την άντληση του μητρικού γάλακτος το μωρό μπορεί να συνεχίσει να πίνει μητρικό γάλα και να επωφεληθεί από τα τόσο πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Επιπλέον, η άντληση μητρικού γάλακτος με το θήλαστρο είναι μία σωτήρια λύση για τις μαμάδες με ερεθισμένο στήθος, πληγές στις θηλές κτλ. Όταν οι ανάγκες του μωρού είναι αυξημένες, μπορείτε να δημιουργείτε ένα μικρό απόθεμα, ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι μπορεί με τον τρόπο αυτό εμπλέκεται και ο μπαμπάς στη διαδικασία ταΐσματος του μωρού.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την άντληση οποιαδήποτε στιγμή. Εάν σκοπεύετε να επιστρέψετε στη δουλειά, ξεκινήστε να αντλείτε δύο με τρεις εβδομάδες νωρίτερα ώστε να δημιουργήσετε ένα απόθεμα γάλακτος στο ψυγείο και τον καταψύκτη σας.

Mother Pumping Milk To Bottles By Automatic Breast Pump Machine .

Η διαδικασία

Η άντληση μητρικού γάλακτος μπορεί στην αρχή να μοιάζει δύσκολη και κουραστική, μόλις όμως συνηθίσετε θα δημιουργήσετε μία νέα ρουτίνα.

Είναι βασικό να θυμάστε τον βασικό κανόνα προσφοράς και ζήτησης του θηλασμού: Όσο αυξημένη είναι η ζήτηση, τόσο θα αυξάνεται και η παραγωγή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να παράγετε επαρκή ποσότητα μητρικού γάλακτος κατά την άντληση, θα πρέπει να αντλείτε τόσο συχνά όσο θα ταΐζατε και το μωρό σας εάν συνεχίζατε κανονικά τον θηλασμό.

Παρακάτω τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε

Βήμα 1ο: Πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό

Βήμα 2ο: Βρείτε ένα άνετο και ήρεμο μέρος όπου θα μπορείτε να κάτσετε με ηρεμία και ησυχία.

Βήμα 3ο: Κάντε απαλό μασάζ στο στήθος για να το προετοιμάσετε. Μία ζεστή κομπρέσα μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Βήμα 4ο: Τοποθετήστε τη θηλή στο κέντρο της αντλίας

Βήμα 5ο: Ξεκινήστε την άντληση. Θήλαστρο με θήλαστρο διαφέρει. Κάποια θήλαστρα βγάζουν αρκετό γάλα, άλλα λιγότερο, άλλα με συχνή συχνότητα, άλλα με μικρότερη συχνότητα. Στο τέλος όλες όμως αφαιρούν το γάλα που πρέπει να αφαιρεθεί από το στήθος. Σε αυτό το στάδιο θα βοηθήσουν και οι οδηγίες χρήσης του θήλαστρου που χρησιμοποιείτε.

Extra tip: Έχετε το μωρό σας κάπου κοντά ή κάντε το μία αγκαλιά. Οι ορμόνες που παράγονται με μία μόνο αγκαλιά μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

antlisi-mitrkou-galaktos.jpg

Χρήσιμα tips για τη χρήση του θηλάστρου και την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος

  • Αρχικά είναι σημαντικό να βρείτε το θήλαστρο που σας βολεύει. Κάντε μία έρευνα αγοράς, δείτε τα χαρακτηριστικά του κάθε ενός και επιλέξτε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Μπορείτε να δείτε τον αναλυτικό οδηγό μας εδώ.
  • Χρησιμοποιήστε το θήλαστρο για περισσότερο από 10 λεπτά και λιγότερο από 20 από τη στιγμή που η ροή του γάλακτος θα αρχίσει να αυξάνεται.
  • Χρησιμοποίησε το κατάλληλο μέγεθος χοάνης ώστε να έχει την κατάλληλη εφαρμογή και χωρίς να τραυματίζεται το στήθος
  • Για να αποθηκεύσετε το μητρικό γάλα σωστά θα πρέπει να έχετε υπόψη τα εξής: Διατήρηση στο ψυγείο σε θερμοκρασία +4 C. Στη θερμοκρασία αυτή το γάλα μπορεί να διατηρηθεί για 24 ώρες. Η καλύτερη θέση για το γάλα στο ψυγείο είναι στα ράφια και όχι στην πόρτα. Όταν το γάλα πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μετά από 24 ώρες, τότε τοποθετείται στην κατάψυξη σε θερμοκρασία -20 C για τουλάχιστον 3 μήνες.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved