Πότε χρειάζεται το μωρό συμπλήρωμα σιδήρου;

Ποια μωρά έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανεπάρκεια σιδήρου;

Πότε χρειάζεται το μωρό συμπλήρωμα σιδήρου;

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ανπα΄τυξη και υγεία του μωρού.

Bigstock

Η ανεπαρκής πρόσληψη σε σίδηρο, γνωστή και ως ανεπάρκεια σιδήρου, είναι ένα από τα συνήθη προβλήματα διατροφής σε νεογέννητα και παιδιά παγκοσμίως. Τα καλά νέα είναι ότι η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να αντιμετωπιστεί εγκαίρως, πριν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού.

Η σημασία του σιδήρου

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Πρώτα από όλα το σώμα χρειάζεται το σίδηρο για να παράγει αιμοσφαιρίνη, την πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν το οξυγόνο στο σώμα. Επιπλέον, ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, στην παραγωγή ορμονών και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μειωμένη ποσότητα σιδήρου που είναι αποθηκευμένη στο σώμα οδηγεί σε αναιμία και πιο συγκεκριμένα στην σιδηροπενική αναιμία. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά με σιδηροπενική αναιμία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση λοιμώξεων, ενώ άλλες έχουν συσχετίσει την αναιμία στη βρεφική και παιδική ηλικία με τη μειωμένη γνωστική και κινητική λειτουργία.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η πρόληψη της αναιμίας είναι πιο σημαντική από την αντιμετώπισή της.

Μωρο ξαπλωμένο ανάσκελα στο κρεβάτι με μασητικό παιχνίδι στο στομα.

Bigstock

Γιατί κάποια παιδιά έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου;

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, τα μωρά προσλαμβάνουν το σίδηρο που χρειάζονται από τη μαμά τους και το αποθηκεύουν στις λεγόμενες αποθήκες σιδήρου. Αυτές οι αποθήκες σιδήρου επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες όπως:

Πρόωρος τοκετός. Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα δεν έχουν τον χρόνο να αυξήσουν τα επίπεδα του σιδήρου τους επαρκώς πριν τον τοκετό.

Χαμηλό βάρος γέννησης. Ακόμα και αν γεννιούνται στην ώρα τους, τα παιδιά που έχουν χαμηλό βάρος γέννησης είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου.

Μαμά με αναιμία. Εάν η μητέρα έχει αναιμία είναι πιθανό και το παιδί να έχει χαμηλότερα επίπεδα σιδήρου από το φυσιολογικό.

Πώς θα ξέρετε εάν το παιδί έχει χαμηλό σίδηρο;

Εάν το μωρό γεννηθεί πρόωρα ή με χαμηλό βάρος γέννησης, οι γιατροί ελέγχουν τα επίπεδα σιδήρου ή αιμοσφαιρίων πριν φύγετε από το μαιευτήριο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου αναπτύσσονται πολύ μετά τη γέννηση όταν εξαντληθούν τα αποθέματα σιδήρου. Έτσι, ο παιδίατρος θα παρακολουθεί για συμπτώματα χαμηλού σιδήρου και αναιμίας κατά τους πρώτους μήνες αλλά και μετέπειτα.

Συμπτώματα της ανεπάρκειας σιδήρου είναι:

  • Ωχρό χρώμα δέρματος
  • Έντονη κόπωση
  • Απώλεια όρεξης για φαγητό
  • Πονοκέφαλος
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Πότε χρειάζεται το μωρό συμπλήρωμα σιδήρου;

Τα περισσότερα μωρά δεν χρειάζονται συμπληρώματα σιδήρου και αυτό γιατί με αρκετή ποσότητα στις αποθήκες σιδήρου που επαρκεί για τους πρώτους έξι μήνες.

Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα ή με χαμηλό βάρος γέννησης είναι πιθανό να χρειαστούν συμπληρώματα σιδήρου, εφόσον το σίδηρο που παίρνουν από το μητρικό ή το ξένο γάλα δεν είναι αρκετό. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας είναι αυτός που θα σας καθοδηγήσει για το τι πρέπει να κάνετε και εάν δώσετε στο μωρό συμπλήρωμα σιδήρου ποια θα είναι η απαιτούμενη ποσότητα και για πόσο διάστημα.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved