Πρόωρος τοκετός: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Τι προκαλεί τον πρόωρο τοκετό και ποια τα συμπτώματα.

Πρόωρος τοκετός: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Έγκυος κάθεται στον καναπέ και αγκαλιάζει την κοιλιά της.

Bigstock

Ο πρόωρος τοκετός είναι ο τοκετός πριν την 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Έρευνες των τελευταίων ετών δείχνουν ότι το 10% των εγκύων γεννούν πρόωρα και ότι παράλληλα τα ποσοστά του πρόωρου τοκετού παρουσιάζουν αύξηση την τελευταία πενταετία.

Αίτια του πρόωρου τοκετού

Τα αίτια του πρόωρου τοκετού δεν είναι ξεκάθαρα, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις τις μήτρας πριν φτάσει η ώρα του τοκετού. Από τους βασικότερους είναι:

Μικρό χρονικό διάστημα από την προηγούμενη εγκυμοσύνη και τοκετό. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι μία εγκυμοσύνη πριν περάσουν 18 μήνες από τη γέννα, αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Έρευνα έδειξε ότι το 20% των γυναικών που μένουν έγκυες πριν περάσει ένας χρόνος από μία προηγούμενη γέννα γέννησαν πρόωρα. Το ποσοστό αυτό πέφτει στο 10% για τις γυναίκες που έμειναν έγκυες σε διάστημα 12-18 μηνών και στο 8% για εκείνες που συνέλαβαν ξανά μετά τους 18 μήνες.

Λοιμώξεις του κόλπου και του ουροποιητικού. Λοιμώξεις όπως η βακτηριακή κολπίτιδα, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά και οι λοιμώξεις στη μήτρα και το ουροποιητικό σύστημα, θεωρούνται η βασική αιτία περίπου στο 50% των περιστατικών πρόωρου τοκετού. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβαίνει γιατί προκαλούν φλεγμονή η οποία οδηγεί στην απελευθέρωση προσταγλανδινών, οι οποίες προκαλούν τον τοκετό και μετά την 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού που δεν αντιμετωπίζονται σωστά και έγκαιρα, ενδέχεται να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Έγκυος κάθεται στο πάτωμα οκλαδόν.

Bigstock

Επιπλοκές της εγκυμοσύνης. Αυτές μπορεί να είναι ο διαβήτης κύησης, η προεκλαμψία και η αποκόλληση πλακούντα.

Δομικές ανωμαλίες της μήτρας και του τραχήλου. Μία μήτρα η οποία είναι πολύ μεγάλη σε μέγεθος ή έχει άλλες δομικές ανωμαλίες δυσκολεύει την παραμονή του εμβρύου σε αυτήν μέχρι και την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Το ίδιο συμβαίνει και εάν ο τράχηλος της μήτρας είναι για παράδειγμα πολύ μικρός.

Λοιμώξεις στα ούλα. Οι αλλαγές στις ορμόνες την περίοδο της εγκυμοσύνης κάνουν μία μαμά πιο ευαίσθητη στην περιοδοντική νόσο η οποία έχει συνδεθεί με τον πρόωρο τοκετό.

Έντονο άγχος. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το έντονο άγχος το οποίο σχετίζεται με μία τραυματική εμπειρία μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.

Πολύδυμη κύηση. Οι μαμάδες που κυοφορούν δίδυμα, τρίδυμα κτλ έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν πριν την 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Ηλικία μητέρας. Οι γυναίκες άνω των 35 ετών είναι επίσης πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα.

Ιστορικό. Οι γυναίκες που έχουν ήδη έναν πρόωρο τοκετό στο ιστορικό τους έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν πριν την 37η εβδομάδα και σε μία επόμενη εγκυμοσύνη.

ponos-egkymosyni.jpg

Έγκυος πονάει και πιάνει τη μέση της.

Ποια είναι τα συμπτώματα του πρόωρου τοκετού;

Το 80% των γυναικών που βιώνουν τα συμπτώματα του πρόωρου τοκετού δεν γεννούν πρόωρα. Για αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα αυτά και να απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας.

Τα συμπτώματα του πρόωρου τοκετού είναι:

Κανονικές συσπάσεις. Οι κανονικές συσπάσεις του τοκετού έχουν συχνότητα περίπου κάθε δέκα λεπτά και δεν περνούν με την αλλαγή στάσης του σώματος.

Αλλαγή στο χρώμα των κολπικών υγρών. Εάν παρατηρήσετε αίμα σε μικρή ή μεγάλη ποσότητα, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Διαρροή υγρών από τον κόλπο. Πιθανά να σημαίνει ότι έχουν σπάσει τα νερά. Εάν τα υγρά αυτά μυρίζουν αμμωνία, τότε δεν είναι το αμνιακό υγρό αυτό που μυρίζετε, αλλά ούρα. Η ακράτειας, άλλωστε είναι ένα γνωστό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα το τρίτο τρίμηνο.

Πόνος στη μήτρα σαν αυτόν της περιόδου. Ο έντονος πόνος χαμηλά στη μήτρα πιθανά να αποτελεί ένδειξη πρόωρου τοκετού.

Πόνος στην πλάτη. Ο συνεχής και έντονος πόνος χαμηλά στην πλάτη είναι ένα ακόμα εν δυνάμει σύμπτωμα του πρόωρου τοκετού.

Πίεση στην πυελική περιοχή. Εάν νιώθετε μία έντονη πίεση εσωτερική στην πυελική περιοχή, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved