Παράλληλος θηλασμός ή αλλιώς tandem nursing: Τα οφέλη και συμβουλές

  • Τι είναι ο παράλληλος θηλασμός;
  • Ποια τα οφέλη του παράλληλου θηλασμού;
  • Συμβουλές για τον παράλληλο θηλασμό
Παράλληλος θηλασμός ή αλλιώς tandem nursing: Τα οφέλη και συμβουλές

Τι είναι ο παράλληλος θηλασμός;

Ο παράλληλος θηλασμός, ευρέως γνωστός με τον αγγλικό όρο tandem nursing, είναι ο θηλασμός δύο ή περισσότερων παιδιών διαφορετικής ηλικίας (που να μην είναι δηλαδή δίδυμα ή τρίδυμα) την ίδια περίοδο. Συνήθως συμβαίνει σε περιπτώσεις όπου η μητέρα έχει ήδη ένα παιδί το οποίο συνεχίζει να θηλάζει κατά την περίοδο μίας εγκυμοσύνης αλλά και μετά, παράλληλα με τον θηλασμό του μωρού.

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται εάν μπορούν να συνεχίσουν να θηλάζουν ενώ είναι έγκυες. Ο θηλασμός θεωρείται απόλυτα ασφαλής την περίοδο της εγκυμοσύνης, και μέχρι και σήμερα δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά κάποια συσχέτιση της αποβολής με τον θηλασμό την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Ποια τα οφέλη του παράλληλου θηλασμού

Αύξηση μητρικού γάλακτος

Η παραγωγή του μητρικού γάλακτος βασίζεται σε μία σχέση προσφοράς και ζήτησης. Όσο περισσότερο γάλα αντλείται από το στήθος είτε με το θήλαστρο είτε μην κλασική διαδικασία του θηλασμού, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται. Στην περίπτωση λοιπόν που χρειάζεστε γάλα για δυο παιδιά, η ποσότητα του μητρικό γάλακτος που θα παράγετε θα αυξηθει αντιστοίχως.

«Δεδομένου ότι και τα δύο στήθη αδειάζουν σχεδόν ταυτόχρονα είναι πιθανό η μαμάδες που κάνουν παράλληλο θηλασμό να έχουν αυξημένη παραγωγή γάλακτος» αναφέρει η σύμβουλος θηλασμού, Krystal Duhaney. «Είναι επίσης αρκετά κοινό για τα νήπια και τα μωρά να θέλουν να θηλάσουν σε διαφορετικές στιγμές μέσα στη μέρα, δηλαδή πιο συχνά και συστηματικά από ότι θα θήλαζε μία μητέρα ένα μωρό. Και αυτό συμβάλλει στην παραγωγή γάλακτος.»

Μειώνει τις πιθανότητες «φραγμένων» γαλακτοφόρων αγωγών

Ο συστηματικός θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες να φράξουν οι γαλακτοφόροι αγωγοί, ένα πρόβλημα που πολλές θηλάζουσες μητέρες αντιμετωπίζουν.

Ενισχύει το δέσιμο του μεγαλύτερου παιδιού με το νέο μέλος της οικογένειας

Θηλάζοντας το μεγαλύτερο παιδί καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, παρέχετε στο νήπιο μία ομαλή μετάβαση σε ψυχολογικό επίπεδο στη νέα αυτή συνθήκη. Δίνεται επίσης η δυνατότητα στα δύο παιδιά να δεθούν περισσότερο μεταξύ τους και μπορούν να συμμετέχουν σε μία κοινή δραστηριότητα.


https://www.instagram.com/p/CVb5O40jGLI/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Συμβουλές για τον παράλληλο θηλασμό

Ισορροπημένη διατροφή

Ο παράλληλος θηλασμός είναι απαιτητικός. Ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη σε θερμίδες, περίπου κατά 600 με 800. Μετά τον τοκετό και κατά τη διάρκεια του παράλληλου θηλασμού, θα πρέπει να συνεχίσετε να τρέφεστε «σωστά», δηλαδή το καθημερινό διατροφολόγιο να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και από όλες τις ομάδες τροφίμων και τα συχνά και μικρά γεύματα.

Εξίσου σημαντική είναι επαρκής κατανάλωση νερού. Ο θηλασμός αφυδατώνει τον οργανισμό, συνεπώς καλό είναι να φροντίσετε να έχετε πάντα δίπλα σας ένα μπουκάλι νερό ή να πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν και μετά από κάθε θηλασμό

Δείτε ακόμα περισσότερα tips στην gallery που ακολουθει.

Πηγή πληροφοριών: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved