Διατροφή μαμάς: Πέντε τρόποι να μειώσετε τη ζάχαρη χωρίς στερήσεις

Δεν χρειάζεται να στερηθείτε τελείως  τη ζάχαρη, όμως μπορείτε να τη μειώσετε.

Νίκη Παπανικολάου
Διατροφή μαμάς: Πέντε τρόποι να μειώσετε τη ζάχαρη χωρίς στερήσεις
Bigstock

Οι επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία είναι γνωστές με τους ειδικούς να τονίζουν ότι είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο.

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και παχυσαρκία ενώ έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη διαβήτη, κατάθλιψης, καρδιοπάθειας.

Ωστόσο, για πολλούς φαντάζει αδύνατον να στερηθούν τη ζάχαρη παρόλο που γνωρίζουν τις επιπτώσεις της στην υγεία.

Πέντε τρόποι να μειώσετε τη ζάχαρη

Αν δεν μπορείτε να τη στερηθείτε, σίγουρα μπορείτε να τη μειώσετε και μάλιστα χωρίς να «υποφέρετε». Ας δούμε μερικούς έξυπνους και απλούς τρόπους:

zaxari-kai-kafes.jpg

Μειώστε τη ζάχαρη στον καφέ

Ξεκινήστε από σήμερα κιόλας να μειώνετε αργά και σταθερά την ποσότητα ζάχαρης στον καφέ ή το αγαπημένο σας ρόφημα. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε στέβια ή μέλι. Με αυτό τον τρόπο μέσα σε 3 μήνες θα έχετε γλυτώσει από τον οργανισμό σας θερμίδες που αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε 90 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη!

Αντικαταστήστε τα απλά δημητριακά με δημητριακά ολικής αλέσεως

Πολλά δημητριακά περιέχουν ζάχαρη ακόμα και σε αυτά που αναγράφεται στην ετικέτα «πλούσια σε φυτικές ίνες» ή «με πρόσθετες βιταμίνες». Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς προσθήκη ζάχαρης (ελέγξτε τη λίστα συστατικών για να βεβαιωθείτε) και απολαύστε τα με φρούτα όπως μπανάνα, μούρα ακτινίδιο.

Επιλέξτε αναψυκτικά light

To ιδανικό θα ήταν να περιορίσετε σημαντικά τα αναψυκτικά ωστόσο αν σας είναι δύσκολο επιλέξτε τα light ή όσα έχουν στέβια. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση ενός κουτιού κόλα με κόλα διαίτης ή χωρίς ζάχαρη κάθε μέρα θα μπορούσε να μειώσει την πρόσληψη ζάχαρης κατά περισσότερο από ένα κιλό το μήνα.

kathariotita-me-anapsiktika-4.jpg

Επιλέξτε γιαούρτι απλό, χωρίς φρούτα ή γεύσεις

Ένα γιαούρτι μπορεί να είναι «χαμηλό σε λιπαρά » ή ακόμα και «χωρίς λιπαρά», αλλά αν περιέχει κομμάτια φρούτων ή είναι αρωματισμένο η θερμιδική του αξία αυξάνεται. Το απλό ή φυσικό γιαούρτι περιέχει λιγότερη ζάχαρη και περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο.

Επιλέξτε κονσέρβες με φρούτα σε χυμό αντί για σιρόπι

Τα κονσερβοποιημένα φρούτα μπορούν να είναι ένας γρήγορος και βολικός τρόπος για να τα καταναλώνετε μέσα στην ημέρα, αλλά φροντίστε να παίρνετε να περιέχουν φυσικό χυμό αντί για σιρόπι.

Οι θερμίδες που θα εξοικονομήσετε σε 3 μήνες είναι 1.664!

Με πληροφορίες από bhf.org.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved