Ζάχαρη: Γιατί να την αποφεύγετε όταν προσπαθείτε να συλλάβετε

Πώς μπορεί να επηρεάσει η ζάχαρη τη γονιμότητά σας.

Νίκη Παπανικολάου
Ζάχαρη: Γιατί να την αποφεύγετε όταν προσπαθείτε να συλλάβετε
Bigstock

Πολλές μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένη ζάχαρη και μειωμένης γονιμότητας.

Για παράδειγμα, μελέτη του 2018 από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μείωσε τη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ειδικότερα, όσοι έπιναν έστω και ένα αναψυκτικό την ημέρα είχαν 25-33% μικρότερη πιθανότητα να συλλάβουν κάθε μήνα.

Γενικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση πολλών τροφών με επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ωορρηξία, την ποιότητα των ωαρίων και την ποιότητα του σπέρματος.

Αντίθετα, η μείωση της κατανάλωσης αυτών των τροφών μπορεί να βελτιώσει την ωορρηξία και την ορμονική ισορροπία.

gonimotita-kai-zaxari.jpg

Πώς επιδρά η ζάχαρη στο σώμα

Όταν η ζάχαρη εισέρχεται στο σώμα, ενεργοποιείται η ινσουλίνη. Κι όσο περισσότερο ζάχαρη τρώτε, τόσο περισσότερη ινσουλίνη κυκλοφορεί στο σώμα.

Κι εκεί αρχίζουν τα προβλήματα τόσο με την ωορρηξία όσο και με την ωρίμανση του ωαρίου και την εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο.

Επιπλέον, όταν η παραγωγή ορμονών καθυστερεί, απελευθερώνεται υπερβολική ποσότητα τεστοστερόνης από το σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), γεγονός που καθιστά δύσκολη τη σύλληψη.

zaxari-xriseis.jpg

Πρέπει να κόψετε τελείως τη ζάχαρη από τη διατροφή σας όταν προσπαθείτε να συλλάβετε;

Ο εγκέφαλος χρειάζεται 100-150 γραμμάρια γλυκόζης για να λειτουργήσει κάθε μέρα. Το ζητούμενο λοιπόν είναι περιορίσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με πρόσθετα σάκχαρα και να εντάξετε στη διατροφή σας σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι αποτελούνται από μεγάλες αλυσίδες μορίων σακχάρων και διασπώνται στον οργανισμό με πολύ πιο αργό ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της πείνας.

Δώστε προσοχή στο τι τρώτε καθημερινά. Αν για παράδειγμα, βάζετε ζάχαρη στον καφέ και παράλληλα τρώτε τουλάχιστον ένα γλυκό την ημέρα, προσπαθήστε να μειώσετε τη ζάχαρη ή την κατανάλωση γλυκών. Αρχικά, μπορεί να είναι δύσκολο να το κάνετε, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες αυτοπειθαρχίας, είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρετε.

Μην ξεχνάτε, ότι όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνετε τόσο άγευστα θα σας φαίνονται τα φρούτα ή άλλα τρόφιμα χωρίς γλυκόζη. Επομένως, γεμίστε το ψυγείο και τα ντουλάπια με φρούτα, λαχανικά, προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες τα οποία είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και διατηρούν την ινσουλίνη σε υγιή επίπεδα.

Με πληροφορίες από stonybrookmedicine.edu, pnwfertility.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved