Αποχή από τη ζάχαρη για ένα μήνα: Τα οφέλη και οι αλλαγές στο σώμα σύμφωνα με διατροφολόγο

Αν κόψετε τη ζάχαρη για ένα μήνα θα δείτε αρκετές αλλαγές στο σώμα ακόμα και στη διάθεσή σας.

Νίκη Παπανικολάου
Αποχή από τη ζάχαρη για ένα μήνα: Τα οφέλη και οι αλλαγές στο σώμα σύμφωνα με διατροφολόγο

Μετά τις γιορτές οι περισσότερο ξεκινούν δίαιτα ή διατροφή αποτοξίνωσης προκειμένου να αποβάλλουν τις τοξίνες, να ξεφουσκώσουν και κυρίως να χάσουν τα έξτρα κιλά που πήραν.

Στην πραγματικότητα, η αυστηρή αποτοξίνωση μπορεί να προκαλέσει θέματα υγείας όπως ζαλάδες, κόπωση και υπόταση.

Ωστόσο, υπάρχει ένα είδος σταθερής αποτοξίνωσης που αξίζει, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ποιο είναι αυτό; Η αποχή από την ζάχαρη.

Το να μειώσετε το επίπεδο ζάχαρης στην διατροφή σας, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, να βελτιώσετε την υγεία σας ακόμη και να αποκτήσετε πιο λαμπερή επιδερμίδα.

«Η ζάχαρη σε κάνει πιο παχύ, άσχημο και μεγάλο» λέει η Brooke Alpert, διαιτολόγος και συν συγγραφέας του βιβλίου «The Sugar Detox: Lose the Sugar, Lose the Weight - Look and Feel Great» προσθέτοντας: «Αυτό που ανακαλύψαμε τα τελευταία χρόνια είναι πως η ζάχαρη μας κρατά υπέρβαρους. Είναι επίσης μία από τις κύριες αιτίες καρδιακών παθήσεων ενώ επηρεάζει αρνητικά το δέρμα και οδηγεί σε πρόωρη γήρανση».

Young beautiful woman eating donut over pink background and looking at camera. Wearing in shirt

Εθισμός στη ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι εθιστική και βρίσκεται σε δεκάδες προϊόντα. «Οι άνθρωποι έχουν μία αληθινή εξάρτηση, έναν πραγματικό εθισμό στη ζάχαρη. Νιώθουμε καλά με αυτή, και όταν «πέφτουμε» αναζητούμε περισσότερη», εξηγεί η Brooke Alpert.

Αποτοξίνωση από τη ζάχαρη για ένα μήνα

Τα καλά νέα είναι πως ακόμα κι εάν δεν είστε πραγματικά εθισμένοι στη ζάχαρη, με το να την περιορίσετε, μπορείτε άμεσα να χάσετε βάρος, να νιώσετε καλύτερα και να έχετε μία πιο λαμπερή εμφάνιση.

Η Brooke Alpert συνιστά αρχικά μια αποτοξίνωση τριών ημερών από τη ζάχαρη ώστε να συνηθίσει ο οργανισμός.

Για αυτές τις τρεις πρώτες τρεις ημέρες απαγορεύονται κάθε είδους πρόσθετα γλυκαντικά, φρούτα, λαχανικά με άμυλο (όπως για παράδειγμα γλυκιές πατάτες, καλαμπόκι) καθώς επίσης και δημητριακά, γαλακτοκομικά και αλκοόλ. « Βασικά τρώτε μόνο πρωτεΐνη, λαχανικά και υγιειή λιπαρά», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όταν περάσουν οι τρεις ημέρες αποτοξίνωσης μπορείτε να προσθέσετε ένα μήλο.
Γαλακτοκομικά όπως γιαούρτι και τυρί πρέπει να είναι πλήρη λιπαρών και όχι με φρούτα. « Λιπαρά, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη καθυστερούν την απορρόφηση της ζάχαρης, οπότε το να αποκλείσετε από τη διατροφή σας τα λιπαρά, απλά απορροφάται γρηγορότερα η ζάχαρη», λέει η Brooke Alpert.

Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε στη διατροφή σας λαχανικά όπως καρότα και αρακά, καθώς επίσης και κράκερ πλούσια σε φυτικές ίνες ενώ επιτρέπονται τρία ποτήρια κόκκινου κρασιού την πρώτη εβδομάδα.

Κατά την διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας, αρχίστε να προσθέτετε πλούσια σε αντιοξειδωτικά μούρα, ένα επιπρόσθετο γαλακτοκομικό και λαχανικά με άμυλο (φασόλια, ρεβύθια, φακές).

496193bb-zaxari.jpg

Για την τρίτη εβδομάδα, μπορείτε να προσθέσετε μερικά ακόμα δημητριακά και φρούτα καθώς και λίγη μαύρη σοκολάτα (0,028 γραμμάρια ) κάθε ημέρα.

Η τέταρτη και τελευταία εβδομάδα σταματά να είναι τόσο περιοριστική καθώς αρχίζετε να προσθέτετε τροφές με άμυλο καθημερινά (ψωμί και ρύζι), σε συνδυασμό με κράκερς. Αν σας αρέσει το κρασί, επιτρέπεται έως πέντε ποτήρια την εβδομάδα. «Επειδή η εθιστική συμπεριφορά έχει περιοριστεί, το να τρώτε ένα παγωτό μία ή δύο φορές δεν επηρεάζει την προσπάθεια αποχής», λέει η Brooke Alpert. Επιπρόσθετα, κανένα φρούτο δεν είναι περιοριστικό μόλις ολοκληρωθούν οι 31 ημέρες.

Οφέλη

Το να αποτοξινωθείτε από τη ζάχαρη βοηθάει να χάσετε βάρος γρήγορα σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε, με τους συμμετέχοντες σε αυτήν, να αναφέρουν πως τα μάτια τους ήταν φωτεινότερα, το δέρμα τους πιο καθαρό και με λιγότερους μαύρους κύκλους. Οι ίδιοι είχαν επίσης περισσότερη ενέργεια και λιγότερες διακυμάνσεις στη διάθεσή τους.

Με πληροφορίες από το cnn.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved