Πώς θα δημιουργήσω ελεύθερο χρόνο για εμένα ενώ δεν υπάρχει χρόνος

Το να είσαι μαμά σημαίνει να αφιερώνεις χρόνο και για αυτοφροντίδα καθώς είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας.

Φωτεινή Οικονομοπούλου
Πώς θα δημιουργήσω ελεύθερο χρόνο για εμένα ενώ δεν υπάρχει χρόνος
Bigstock

Η αυτοφροντίδα σημαίνει κάτι διαφορετικό για κάθε μητέρα. Ορισμένες μπορεί να αισθάνονται γεμάτες ενέργεια κάνοντας γυμναστική στις 6 το πρωί πριν ξυπνήσουν τα παιδιά ενώ άλλες μπορεί να προτιμούν να χρησιμοποιούν τον χρόνο τους για να διαβάσουν ένα βιβλίο ή να χαζέψουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε αυτόν τον χώρο και τον χρόνο αυτοφροντίδας σε τακτική βάση:

Κάντε τις δουλειές του σπιτιού οικογενειακή υπόθεση

Tα νήπια βρίσκονται σε μια μαγική ηλικία όπου μπορούν να βλέπουν τις δουλειές ως έναν τρόπο εξάσκησης και επίδειξης ικανοτήτων. Για παράδειγμα, μερικά νήπια λατρεύουν να βοηθούν στην ταξινόμηση των ρούχων και να τα φέρνουν στο σωστό δωμάτιο.

Ενώ τα παιδιά σας τρώνε το γεύμα τους, ζητήστε τους να σας φέρουν το πιάτο τους μόλις τελειώσουν ή να μαζέψουν τα παιχνίδια τους πριν από τον ύπνο.Όταν τελειώσετε, οι αγκαλιές και τα μπράβοενισχύουν τη σημασία της ομαδικής εργασίας.

Αν πιάνετε τον εαυτό σας να χρησιμοποιεί όλο τον ελεύθερο χρόνο σας για να τρίβει την μπανιέρα και να σφουγγαρίζει το πάτωμα και αυτό σας προκαλεί άγχος, σκεφτείτε να μειώσετε λίγο τον καθαρισμό του σπιτιού.Ποια πράγματα μπορούν να μείνουν για λίγο ανεκτέλεστα ή να γίνονται λιγότερο συχνά;

Αν έχετε σύντροφο, καθίστε και συζητήστε πώς μπορείτε να μοιράσετε τις δουλειές του σπιτιού, ώστε κανένας από τους δύο να μην κατακλύζεται από την καθαριότητα.

Βρείτε στρατηγικές εξοικονόμησης χρόνου για τα γεύματα

Σε έναν τέλειο κόσμο, θα είχατε σχεδιάσει τα γεύματα ενός μήνα και τις λίστες του σουπερμάκετ. Αλλά και αυτό απαιτεί χρόνο και χρόνος δεν υπάρχει.

Μπορείτε, όμως, να δοκιμάσετε να φτιάξετε διπλές μερίδες φαγητού και να δημιουργήσετε ένα απόθεμα στην κατάψυξη για εκείνες τις ιδιαίτερα ταραχώδεις ημέρες.

Μπορείτε επίσης να προγραμματίζετε με τον σύντροφό σας εναλλάξ τα γεύματα ή τις λίστες για τα ψώνια.

Απολαύστε την φύση

Οι εικόνες και οι ήχοι της φύσης έχουν κάτι που εμπνέει ανανέωση και ηρεμία. Δεν χρειάζεται να ζείτε κοντά στον ωκεανό ή στα βουνά για να βρείτε γαλήνη και ηρεμία.

Όταν ο καιρός το επιτρέπει, προσπαθήστε να βγαίνετε μαζί με τα παιδιά σας έξω για λίγο κάθε μέρα και θα νιώσετε ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από την καθημερινότητα, το οποίο κάνει καλό στην καρδιά και το μυαλό. Το να κάνετε μια βόλτα, να καθίσετε σε ένα παγκάκι του πάρκου ή να διαβάσετε ένα βιβλίο έξω μπορεί να σας ανανεώσει απίστευτα!

Δημιουργήστε μια ρουτίνα άσκησης

Η διατήρηση της σωματικής σας υγείας κρίνεται ζωτικής σημασίας και η άσκηση μπορεί να συμβάλει και στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Αλλά το να βρείτε χρόνο για να ασκηθείτε είναι πρόκληση για πολλές μητέρες. Τα καλά νέα είναι πως ακόμη και 15 λεπτά άσκησης μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του άγχους.

Το να βγαίνετε έξω είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να φτιάξετε μια ρουτίνα άσκησης που μπορείτε να τηρήσετε είτε πρόκειται για ποδήλατο μέχρι το μανάβικο είτε για τζόκινγκ με το καροτσάκι γύρω από το τετράγωνο..

Επιπλέον, η γυμναστική με φίλες ή την οικογένεια μπορεί να είναι διασκεδαστική. Τα παιδιά συχνά απολαμβάνουν να "γυμνάζονται" με τους γονείς τους. Οι μπάλες γυμναστικής μπορούν να είναι πολύ διασκεδαστικά για τα παιδιά. Αν το μικρό σας παιδί αγαπά να μιμείται και να κινείται, δοκιμάστε προπονήσεις χορού και αερόβιας άσκησης.

Να θυμάστε, δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη η διάρκεια, αρκεί λίγη για να ανεβάσει τους καρδιακούς σας παλμούς.

Αναγνωρίστε τι πυροδοτεί τα ξεσπάσματα σας



Πιθανότατα μπορείτε να καταλάβετε πότε αρχίζετε να αισθάνεστε εκνευρισμό και πότε αυτός αρχίζει να αυξάνεται. Πάρτε μια στιγμή για να σταματήσετε και μερικές βαθιές αναπνοές και αναρωτηθείτε: Τι χρειάζομαι για να παραμείνω ισορροπημένη; Μπορεί να είναι ένα ποτήρι νερό, περισσότερος ύπνος, κάτι να φάτε, μια μεγάλη διαδρομή με το αυτοκίνητο. Μπορεί ακόμη να είναι ένα φλιτζάνι καφέ ή μπορεί και όχι, καθώς ο καφές μπορεί μερικές φορές να αυξήσει το στρες και το άγχος.

Σημειώστε ποιες ώρες της ημέρας τείνουν να είναι πιο δύσκολες. Δεν θέλετε να αισθάνεστε διαρκώς καταβεβλημένες. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να πάτε να πάρετε έναν υπνάκο κάθε φορά που αρχίζετε να αισθάνεστε εκνευρισμό, η αναγνώριση των παραγόντων που τον προκάλεσαν, θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τα συναισθήματά σας.

Τέλος, ο χρόνος που αφιερώνετε για να συνδεθείτε με εκείνους που σας στηρίζουν αποτελεί έναν σίγουρο τρόπο για να ανεβάσετε τη διάθεση και την ενέργειά σας! Και μην αισθάνεστε ενοχές που αφιερώνετε λίγα λεπτά την ημέρα για ησυχία. Με άλλα λόγια " λίγο χρόνο για τη μαμά μόνη της".

Είστε η τέλεια μαμά για τα παιδιά σας

Κάνετε ο,τι καλύτερο μπορείτε. Τα παιδιά σας δεν έχουν ιδέα πόσο εξουθενωμένη νιώθετε. Για εκείνα, είστε η αποκορύφωση της χαράς, της αυτοπεποίθησης και της υπομονής. Ακόμα κι αν πρέπει να "παριστάνετε την νεκρή" για να παίξουν εκείνα τον γιατρό, η αγάπη σας δεν έχει όρια και επιπλέον είναι μια ευκαιρία να ξαπλώσετε! Λίγη ξεκούραση δηλαδή!

Δώστε στον εαυτό σας λίγο χώρο και χρόνο προκειμένου να συνειδητοποιήσετε πόσο καταπληκτική μαμά είστε. Ακόμα και όταν νιώθετε κουρασμένη, είστε ακριβώς αυτό που χρειάζονται τα παιδιά σας και η αγάπη σας για εκείνα δεν θα περάσει ποτέ απαρατήρητη!

Πληροφορίες kindredbravely.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved