Πέντε συμβουλές για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας

Δοκιμάστε αυτά τα tips για αν κοιμάστε καλύτερα.

Πέντε συμβουλές για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας

Συμβουλές για να κοιμάστε καλύτερα.

Bigstock

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωματική και ψυχική υγεία. Βελτιώνει τη συγκέντρωση, τη λειτουργία του εγκεφάλου και μειώνει τον κίνδυνο για μία πληθώρα παθήσεων.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ενήλικες χρειάζονται 7 με 9 ώρες ύπνο κάθε βράδυ. Το πόσο καλά κοιμάστε όμως εξαρτάται από μία πληθώρα παραγόντων. Για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής:

Καθιερώστε μία ρουτίνα

Εάν κάθε μέρα κοιμάστε και ξυπνάτε την ίδια ώρα βοηθάτε το σώμα σας να γνωρίζει πότε είναι η ώρα του ύπνου και να προετοιμάζεται κατάλληλα. Επίσης, η ρουτίνα ύπνου σας περιλαμβάνει και τις δραστηριότητες που κάνετε πριν για να χαλαρώσετε, όπως ένα ζεστό μπάνιο, ένα τσάι ή διάβασμα κάποιου βιβλίου.

upnos-apwleia-varous.jpg

Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης

Ιδανικά πιείτε τον τελευταίο καφέ της ημέρας μέχρι το μεσημέρι. Εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε τον απογευματινό σας καφέ με ντεκαφεϊνέ ή με ένα αφέψημα με βότανα.

Προσοχή στην κατανάλωση της ζάχαρης

Μελέτη του 2022 έδειξε ότι η κακή ποιότητα του ύπνου σχετίζεται με την υψηλή πρόσληψη ζάχαρης. Εντάξτε στην καθημερινότητά σας τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά και πρωτεΐνη για να μειώσετε τις λιγούρες σας για γλυκό.

Αποφύγετε τα βαριά φαγητά πριν τον ύπνο

Ιδανικά το τελευταίο σας γεύμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να είναι 2 με 3 ώρες πριν τον ύπνο για να υπάρχει αρκετός χρόνος για την πέψη. Επίσης, ιδανικά για το βραδινό σας επιλέξτε κάτι με πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, συστατικά που υποστηρίζουν τη δημιουργία της ορμόνης του ύπνου, την μελατονίνη.

salata-apwleia-varous.jpg

Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον

Κλείστε παντζούρια, κουρτίνες και τακτοποιήστε το δωμάτιο πριν κοιμηθείτε. Επίσης αποφύγετε να έχετε στο δωμάτιο τηλεόραση ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που εκπέμπουν μπλε ακτινοβολία και μπορεί να διαταράξει τη δημιουργία της μελατονίνης.

Βάλτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι το φυσικό χαλαρωτικό του σώματος. Πολύ καλές πηγές μαγνησίου είναι οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια, τα φυλλώδη λαχανικά, τα ψάρια και η μαύρη σοκολάτα.

Πηγή: bbcgoodfood.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved