Απώλεια βάρους και ηλικία: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πώς αλλάζει ο τρόπος που χάνετε κιλά ανάλογα με την ηλικία.

Απώλεια βάρους και ηλικία: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Γυναίκα κρατά την ζυγαριά στο χέρι

Ποτέ δεν είχατε πρόβλημα να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας αλλά τώρα διαπιστώνετε ότι η ζυγαριά δεν μετακινείται. Είναι απογοητευτικό, αλλά δεν είστε οι μόνοι!

Καθώς μεγαλώνετε το σώμα σας δεν ανταποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο στις προσπάθειες απώλειας βάρους και η επιστήμη έχει εξηγήσεις γι΄αυτό.

«Η συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας αρχίζει να αυξάνεται στην ηλικία των 20, κορυφώνεται στα 40 έως τα 59 έτη και στη συνέχεια μειώνεται ελαφρώς μετά την ηλικία των 60», λέει ο Craig Primack, MD , γιατρός στο Scottsdale Weight Loss Center στην Αριζόνα.

Προφανώς και δεν θα γίνουν όλοι υπέρβαροι καθώς μεγαλώνουν, επειδή το σωματικό βάρος επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και τις διατροφικές επιλογές ενός ατόμου. Ωστόσο πολλοί αν όχι όλοι, θα δυσκολεύονται περισσότερο να διατηρήσουν ή να χάσουν βάρος χρόνο με το χρόνο.

apoleia-varous.jpg

Νεαρή γυναίκα κρατά μήλα και μια σαλάτα στα δύο χέρια της

Bigstock

Αύξηση βάρους και ηλικία: Τι συμβαίνει;

Οι μύες, οι ορμόνες, ο μεταβολισμός αλλάζουν καθώς μεγαλώνει ο άνθρωπος με αποτέλεσμα η απώλεια κιλών να είναι δύσκολη.

Έχετε μυϊκή απώλεια που σχετίζεται με την ηλικία

Αν δεν κάνετε τακτικά προπόνηση με βάρη για να διατηρήσετε και να χτίσετε μυς, το σώμα σας θα χρειάζεται λιγότερες θερμίδες κάθε μέρα. Αυτό καθιστά πιθανή την αύξηση βάρους εάν συνεχίσετε να καταναλώνετε τον ίδιο αριθμό θερμίδων που καταναλώνατε όταν ήσασταν νεότεροι.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα προσαρμόσουν τις θερμίδες», εξηγεί ο Marcio Griebeler, MD , ενδοκρινολόγος στην Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Συνεχίζουν να τρώνε την ίδια ποσότητα, αλλά επειδή έχουν λιγότερη μυϊκή μάζα για να κάψουν αυτές τις θερμίδες και λιγότερη δραστηριότητα, καταλήγουν να παίρνουν βάρος με την πάροδο του χρόνου».

Υποβάλλεστε σε φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες υφίστανται αλλαγές στα επίπεδα ορμονών που εξηγούν γιατί κατά τη μέση ηλικία η πλειοψηφία παίρνει κιλά.

«Για τις γυναίκες, η εμμηνόπαυση - η οποία συμβαίνει μεταξύ 45 και 55 ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης - προκαλεί σημαντική πτώση των οιστρογόνων με αποτέλεσμα τα επιπλέον κιλά να εγκαθίστανται γύρω από την κοιλιά», εξηγεί ο Δρ Griebeler.

Επιπλέον, οι διακυμάνσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων κατά την περιεμμηνόπαυση, μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την τήρηση μιας υγιεινής διατροφής και ενός προγράμματος άσκησης.

portokalia-gia-apoleia-varous.jpg

Γυναίκα προσέχει τη διατροφή της. Κρατά ένα ζουμερό πορτοκάλι

Bigstock

Ο μεταβολισμός σας είναι πιο αργός από πριν

Η μείωση της μυϊκής μάζας είναι πιθανό να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας, μια πολύπλοκη διαδικασία που μετατρέπει τις θερμίδες των τροφίμων σε ενέργεια, σύμφωνα με την Mayo Clinic . Πολλοί άνθρωποι γίνονται λιγότερο δραστήριοι μεγαλώνοντας, γεγονός που επιβραδύνει περαιτέρω τον αριθμό των θερμίδων που καίνε. Ωστόσο, η ηλικία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει τον μεταβολικό σας ρυθμό. Το φύλο, ο σωματότυπος και ορισμένες παθήσεις παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Με πληροφορίες από το everydayhealth.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved