7 πράγματα που πρέπει να κάνουν οι μαμάδες για τα παιδιά τους καθημερινά

Τα παιδιά έχουν ανάγκη να νιώθουν τη μητρική αγάπη κάθε μέρα.

Νίκη Παπανικολάου
7 πράγματα που πρέπει να κάνουν οι μαμάδες για τα παιδιά τους καθημερινά
Bigstock

Πιθανόν να έχετε διαβάσει πολλές φορές για τα δεκάδες πράγματα που πρέπει να κάνετε καθημερινά με τα παιδιά σας προκειμένου να χτίσετε μια ισχυρή σχέση, να γίνουν ανεξάρτητα και με αυτοπεποίθηση.

Πώς όμως θα κάνετε τη σωστή επιλογή; Πώς θα γνωρίζετε ποια είναι αυτά που έχει ανάγκη το παιδί σας - πέραν της αγάπης σας, φυσικά;

Για αρχή, διαβάστε τη λίστα που έφτιαξε η Nancy Jergins, με βάση την εμπειρία της μεγαλώνοντας μια κόρη κι έναν γιο, την οποία μοιράστηκε στο imom.com

« Η κόρη μου λατρεύει τις αγκαλιές. Παρόλο που πηγαίνει στο γυμνάσιο, συχνά απλώνει τα χέρια της και ζητά μια αγκαλιά. Κι εγώ τα αφήνω όλα και την αγκαλιάζω, ξανά και ξανά.

Ξέρω ότι η σωματική επαφή βοηθά στη οικοδόμηση μιας ισχυρής σχέσης γονέα-παιδιού, γι΄αυτό και προσπαθώ όσο μπορώ να της προσφέρω πολλές αγκαλιές.

Στον λιγότερο εκδηλωτικό γιο μου, 12 ετών, του δείχνω τη στοργή μου, ανακατεύοντάς του τα μαλλιά ή δίνοντάς του ένα γρήγορο φιλί για καλημέρα. Και αν αυτές οι ευκαιρίες δεν παρουσιαστούν, θα τον προκαλέσω να …παλέψουμε», γράφει η Nancy Jergins.

mitera-morfosi-paidiou.jpg

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για τα παιδιά σας;

Δείξτε στοργή

Δεν υπάρχει παιδί που να μην έχει ανάγκη τη στοργή και την αγάπη των γονιών του και ειδικά της μητέρας του. Ακόμα κι όταν είναι στην εφηβεία, θα υπάρξει στιγμή που θα αναζητήσει το χάδι και την αγκαλιά σας.

Να είστε παρούσες

Ναι , είναι δύσκολο να είστε καθημερινά παρούσες για τα παιδιά σας γιατί είστε και κουρασμένες και θέλετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Όμως μια χαλαρή κουβέντα μαζί τους αξίζει τις μικρές θυσίες που ίσως χρειαστεί να κάνετε.

Να είστε ευγενικές

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αγαπάτε τα παιδιά σας όμως συχνά η συμπεριφορά σας είναι απότομη. Απαντάτε με θυμό ή με αδιαφορία και ξεχνάτε πόσο σημαντική είναι η ευγένια στις μεταξύ σας σχέσεις.

Γελάστε μαζί τους

Γελάστε με τα παιδιά σας με ό,τι πιστεύουν ότι είναι αστείο. Επισημάνετε πράγματα που πιστεύετε ότι είναι αστεία. Και αν όλα τα παραπάνω αποτύχουν, απλά γαργαλήστε τα!

mitera-kori.jpg

Τηρήστε τα όρια

Τα όρια σημαίνουν ασφάλεια γι΄αυτό και τα έχουν ανάγκη τα παιδιά. Καθορίστε λοιπόν τα όρια, κάντε τα σαφή και τηρήστε τα.

Μη φωνάζετε

Οι φωνές πυροδοτούν φωνές. Σκεφτείτε να λέτε στο παιδί σας να μη φωνάζει, την ίδια ώρα που εσείς του το λέτε σε υψηλούς τόνους. Αν δεν μπορείτε να συγκρατήσετε τα νεύρα σας, απομακρυνθείτε από το δωμάτιο και μιλήστε όταν έχετε ηρεμήσει.

Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή τους

Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να βεβαιωθείτε ότι τα περισσότερα από αυτά που λέτε στα παιδιά σας περικλείουν την αγάπη και την αποδοχή σας. Επαινέστε τα όταν πρέπει και ενθαρρύνετέ τα συνεχίσουν μια καλή προσπάθεια. Και το σημαντικότερο: αποδεχτείτε τα όπως είναι αποφεύγοντας συγκρίσεις με συνομηλίκους τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved