Πώς θα παραμείνετε κοντά μετά τον ερχομό του παιδιού (γονείς)

Tips για να κρατήσετε υγιή σχέση μετά τον ερχομό του παιδιού

Μαρίνα Μόσχα
Πώς θα παραμείνετε κοντά μετά τον ερχομό του παιδιού (γονείς)
Bigstock

Πόσο ευχάριστος ο ερχομός ενός παιδιού στην οικογένεια, πόσο μπορεί όμως να «απειλήσει» τη σχέση του ζευγαριού. Κυρίως τους πρώτους μήνες, όπου η μητέρα χρειάζεται χρόνο μέχρι να επανέλθει σωματικά και να επιτραπεί και πάλι η σεξουαλική επαφή αλλά και πόση είναι και η κούραση που την συνοδεύει. Από την άλλη, ο σύντροφος μένει «μόνος του» εφόσον προτεραιότητα δίνεται στο μωρό και στη μητέρα.

Πράγματι, φαίνεται πως η σχέση του ζευγαριού μετά τον ερχομό ενός παιδιού – ακόμα και αν δεν είναι το πρώτο – αλλάζει καθώς οι σύντροφοι προσπαθούν να προσαρμοστούν στους νέους τους ρόλους. Και όσο και να θεωρούν ότι το παιδί θα ζωντανέψει τη σχέση τους, βλέπουμε το ζευγάρι να περνάει δύσκολες ερωτικές στιγμές που με τη σειρά τους μπορούν να επιφέρουν προβλήματα στη σχέση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε αυτό που γνωρίζουμε καλά, ότι δηλαδή όταν ένα ζευγάρι δεν έχει καλή σχέση, ο ερχομός ενός παιδιού θα την διαλύσει, αντίθετα με όσα πιστεύουν οι σύντροφοι της σχέσης αυτής. Για να μην κλονιστεί η σχέση χρειάζεται το ζευγάρι να έχει καλή επικοινωνία, ψυχική επαφή αλλά και σεξουαλική ζωή, τα τρία αυτά συστατικά που το συντηρούν και το κρατούν μαζί. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι γάμος ή σχέση χωρίς σεξ, θεωρείται προβληματικός ή και νεκρός γάμος ή νεκρή σχέση όταν μιλάμε για αναπαραγωγικές τουλάχιστον ηλικίες.

  • Μην ξεχνάτε πως δεν είστε μόνη σας! Έχετε και έναν σύντροφο που έχει παραγκωνιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και με τον ερχομό του μικρού σας στο σπίτι.
  • Αναζητήστε βοήθεια στις καθημερινές δουλειές για να ανταπεξέλθετε και να βρείτε στιγμές ξεκούρασης από τους απαιτητικούς πρώτους μήνες.
  • Αφήστε τον έλεγχο των καταστάσεων και διατηρήστε επαφή με το «εδώ και τώρα» και την πραγματικότητα της κατάστασης.
  • Μην υποτιμάτε τον σύντροφό σας θεωρώντας πως μόνο οι δικές σας ανάγκες έχουν ανάγκη να ικανοποιηθούν.
  • Μην τον ξεχνάτε, είναι και εκείνος εκεί πίσω από εσάς, μάλιστα είναι ο αφανής ήρωας που προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις καθημερινές οικονομικές – και όχι μόνο – υποχρεώσεις, χωρίς να μιλάει εφόσον νιώθει ότι είναι «πιο πίσω».
  • Βάλτε τον και εκείνον στη φροντίδα του μωρού ώστε να ξεκουραστείτε και εσείς αλλά να νιώσει και ο ίδιος πως συμμετέχει, δεν είναι θεατής είναι ο πατέρας.
  • Προσπαθήστε να μείνετε ενωμένοι, να επικοινωνείτε ότι συμβαίνει, τις ανησυχίες αλλά και τις καλές στιγμές.
  • Η επικοινωνία να μην στρέφεται μόνο γύρω από το βρέφος αλλά και γύρω από εσάς τους δύο, ο ποιοτικός χρόνος είναι απαραίτητος.
  • Μην ξεχνάτε πως δεν είστε μόνο γονείς πλέον αλλά και ζευγάρι, σύντροφοι αλλά και εραστές.
  • Ακόμα και σεξ να μην μπορείτε ακόμα να κάνετε, μπορείτε να κάνετε διάφορα ερωτικά παιχνίδια που σταδιακά θα φέρουν και πάλι την επιθυμία και την σεξουαλική ικανοποίηση
  • Η κρεβατοκάμαρα είναι το δωμάτιο των γονιών, των συντρόφων αλλά και των εραστών, ο ιδιωτικός τους χώρος. Το παιδί δεν έχει καμία θέση εκεί, πέρα από λίγες στιγμές παιχνιδιού.
  • Τα ταξίδια – χωρίς το μωρό - συντελούν θετικά στο να βρει το ζευγάρι λίγες στιγμές ξεκούρασης αλλά και τους ερωτικούς του ρυθμούς και πάλι.
  • Η φροντίδα εαυτού επίσης πολύ σημαντική. Δεν έχει σημασία τόσο αν έχετε χάσει το βάρος της εγκυμοσύνης, όσο το αν φροντίζετε τον εαυτό σας, διατηρώντας τον ερωτικό και αισθησιακό.

Το να διατηρήστε τις ερωτικές σας στιγμές δεν σημαίνει πως παραμελείτε το μικρό σας. Αντιθέτως, φροντίζετε να έχει ευχαριστημένους και χαρούμενους γονείς που θέλουν ο ένας τον άλλον, είναι δεμένοι, έχοντας μία καλή σχέση.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved