Να γιατί θες να «φας» το παιδί σου από αγάπη

Το λέει και η επιστήμη ότι αυτή η λατρεία σε κάνει καλύτερο γονιό.

Μαργαρίτα Νικολάου
Να γιατί θες να «φας» το παιδί σου από αγάπη
Bigstock

Μωράκια. Αξιολάτρευτα μικροσκοπικά ανθρωπάκια. Από την πρώτη στιγμή της γέννησής τους ένας γονιός σκέφτεται «Θέλω να το "φάω" τόσο γλυκούλι που είναι!». Και είναι φυσιολογικό να λιγουρεύεσαι το μικρό σου ανθρωπάκι.

Για την ακρίβεια η παρόρμησή σου να θες να «φας» το μωρό σου υποστηρίζεται από την εξέλιξη, τη βιολογία και τις πολλές έρευνες. Όχι μόνο είναι φυσιολογικό, είναι και υγιές.

Τα μωρά έχουν κάτι το ακαταμάχητο επάνω τους. Τα υπέροχα μάτια, οι μικροσκοπικές μυτούλες, τα σουφρωμένα χειλάκια, τα «φρατζολένια» χεράκια και ποδαράκια, ο μυρωδάτος λαιμός, όλα αυτά μαζί συνθέτουν τη γλυκύτητά τους και μας κάνουν να θέλουμε να τα φροντίζουμε και ναι, ακόμη και να τα «φάμε».

Αυτό το «θα σε φάω» που έλεγε και η Μαντώ Γαστεράτου (#ασιφάω) συχνά όταν έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί, τον Γιώργαρο, δείχνει θετικά συναισθήματα και υγιή προσκόλληση από την πλευρά της μητέρας (και του πατέρα) και επιπλέον μας βοηθούν να μειώσουμε τα επίπεδα του άγχους μας απελευθερώνοντας τη συναισθηματική υπερφόρτωση.

https://www.instagram.com/p/CFPNmbzh5M9/

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει γιατί ως γονείς νιώθουμε αυτές τις παρορμήσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό το «θα σε φάω» που σκέφτεται η μητέρα βλέποντας το γλυκό της μωρό, την ανακουφίζει από το στρες. Πρόκειται για μια καταιγιστική αγάπη που νιώθει για το μωρό της όπως αναφέρει και η Oriana Aragon, καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας. «Είτε είμαστε πολύ χαρούμενοι είτε ιδιαίτερα κακοδιάθετοι απελευθερώνονται οι ορμόνες του στρες που επιβαρύνουν τον οργανισμό. Για να ελέγξουμε αυτά τα συναισθήματα και να αποκαταστήσουμε τη συναισθηματική ισορροπία, πρέπει να εκτονώσουμε το στρες μέσα π.χ. από μια επιθετική πράξη».

Η γλυκύτητα των μωρών σύμφωνα με τους ερευνητές μας παρακινεί να θέλουμε να τα φροντίζουμε, και συγχρόνως να τα «φάμε». Αυτή η σκέψη όπως αναφέρουν, μειώνει το άγχος και μας κάνει να μπορούμε να διαχειριστούμε τα έντονα συναισθήματα ώστε να είμαστε καλύτεροι γονείς και καλύτεροι φροντιστές, κρατώντας τα μωρά μας ασφαλή.

Και όσον αφορά τους φίλους σας που θέλουν να «φάνε» το μωρό σας από αγάπη; Υπάρχει και σε αυτό εξήγηση, σύμφωνα με τη Susan Perry. Όπως σχολιάζει η ίδια, πρόκειται για έναν τρόπο δοκιμής των κοινωνικών μας δεσμών και σημάδι καλής πρόθεσης.

Οπότε συνεχίστε να θέλετε να «φάτε» το μικρό σας από αγάπη. Αυτό δείχνει ότι είστε ένα ισορροπημένο άτομο και κάτι που σας κάνει ακόμα καλύτερο γονιό.

Αυτό το #ασιφάω κρύβει μέσα του πολλή μητρική αγάπη.

με πληροφορίες από το mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved