Η θεραπευτική δύναμη της μητρικής αγκαλιάς

«Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να παραμείνουμε υγιείς, και 12 αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε» - Virginia Satir, ψυχοθεραπεύτρια.

Νίκη Παπανικολάου
Η θεραπευτική δύναμη της μητρικής αγκαλιάς
Bigstock

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς μια ζεστή αγκαλιά μπορεί να επιδράσει με καταλυτικό τρόπο στη ψυχολογία μικρών και μεγάλων.

Σε έναν κόσμο όπου το άγχος και η αβεβαιότητα συχνά κυριαρχούν, μια αγκαλιά έχει τεράστια δύναμη πέρα από την απλή έκφραση στοργής.

Μητρική αγκαλιά

Πολλά έχουν γραφτεί για την μητρική αγκαλιά και την επίδρασή της στην ψυχολογία και την ανάπτυξη του παιδιού. Η αγκαλιά της μητέρας δίνει ένα αίσθημα ασφάλειας, ζεστασιάς και στοργής.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μητρική αγκαλιά μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, να σταθεροποιήσει τον καρδιακό ρυθμό και να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος των παιδιών. Επίσης, μειώνει το άγχος, ηρεμεί το παιδί όταν κλαίει.
Επιπλέον, η αγκαλιά είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας του δεσμού μητέρας και παιδιού. Οι μητέρες που αγκαλιάζουν τα παιδιά τους πιο συχνά μέσα σε μια μέρα μπορεί απλώς να τους προσφέρουν αυτό το συναισθηματικό μαγικό φίλτρο που χρειάζονται για να είναι ευτυχισμένα.

Real Moment Child Son Gives Smiling Mother Gerbera Flower For Mothers Day. Happy Mom Hugs Baby Boy S

Τι κερδίζει το μωρό από τις αγκαλιές

Οι αγκαλιές δεν χαλαρώνουν απλά το μωρό αλλά συμβάλλουν στην ενίσχυση της αίσθησης αποδοχής και ενσυναίσθησης, διασφαλίζοντας παράλληλα την υγιή συναισθηματική και γνωστική του ανάπτυξη.

Επιπλέον, το αγκάλιασμα μπορεί να βοηθήσει να είναι το μωρό σας υγιές. Οι αγκαλιές προάγουν την αίσθηση ευεξίας του μωρού και μειώνουν το επίπεδο άγχους του και κατά συνέπεια πέφτουν τα επίπεδα της κορτικοστεροειδούς ορμόνης του στρες που μπορούν να καταστέλλουν την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος .

Τα οφέλη για τη σωματική υγεία από τις αγκαλιές

Το αγκάλιασμα προσφέρει μια σειρά από οφέλη για τη σωματική υγεία που υποστηρίζονται από επιστημονικά ευρήματα. Ο Mehezabin Dordi, κλινικός ψυχολόγος στο Sir HN Reliance Foundation Hospital, εστιάζει στα σημαντικά οφέλη αυτής της οικείας χειρονομίας.

  • Ανακουφίζει από τον πόνο
  • Μειώνει το στρες
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση
aggalia.jpg

Τα οφέλη της αγκαλιάς για τη συναισθηματική υγεία

  • Βελτιώνει τη διάθεση
  • Μειώνει το άγχος
  • Δημιουργεί συναισθηματική ευεξία

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς 2024

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς καθιερώθηκε το 1986 με στόχο να μας παροτρύνει να δείξουμε τρυφερότητα στους ανθρώπους που αγαπάμε και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας δημοσίως. Εμπνευστής της ήταν ο Kevin Zaborney, ο οποίος διάλεξε τη συγκεκριμένη ημέρα γιατί βρίσκεται ανάμεσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, περίοδο που θεωρούσε ότι όλοι χρειάζονται μια αφορμή για να χαρούν και να γίνουν πιο εκδηλωτικοί.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved