Ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις του να μεγαλώνει ένα κορίτσι χωρίς μητέρα

Η μητρική φιγούρα σχετίζεται στενά με τον τρόπο που το παιδί θα σχετιστεί στην ενήλικη ζωή του.

Μυρτώ Κογεβίνα
Ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις του να μεγαλώνει ένα κορίτσι χωρίς μητέρα
Bigstock

Ο ρόλος της μητέρας στη ζωή ενός κοριτσιού είναι ιδιαίτερα σημαντικός, με την απουσία της μητέρας να έχει σοβαρές πιθανές επιπτώσεις όσον αφορά την ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη και γενικότερη ευημερία ενός κοριτσιού.

Δυσκολίες στη διαχείριση συναισθημάτων

Η μητέρα, τις περισσότερες φορές, αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο σημείο αναφοράς ενός παιδιού, είτε είναι αγόρι, είτε είναι κορίτσι. Εκείνη θα το υποστηρίξει συναισθηματικά σε κάθε δυσκολία και εκείνη θα το μάθει, σιγά-σιγά, να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Έτσι, η έλλειψη καθοδήγησης και συναισθηματικής υποστήριξης σε περιπτώσεις όπου ένα παιδί μεγαλώνει χωρίς μητέρα, συχνά οδηγεί σε παιδιά που δυσκολεύονται στη διαχείριση του στρες και των συναισθημάτων τους γενικότερα.

Τα παιδιά σου δεν χρειάζονται μία τέλεια μητέρα, χρειάζονται μία αληθινή.

Bigstock

Έλλειψη προτύπου

Για κάθε παιδί, ο γονιός του ιδίου φύλου αποτελεί το πρώτο “μοντέλο” ή πρότυπο, που το βοηθάει να δομήσει τη δική του προσωπικότητα, να αποκτήσει αίσθηση ταυτότητας και να χτίσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του. Ένα κορίτσι που μεγαλώνει χωρίς μητέρα, στερείται του προτύπου αυτού, επομένως συχνά αντιμετωπίζει προβλήματα ταυτότητας, χαμηλής αυτοπεποίθησης, αυτοεκτίμησης κ.ο.κ. Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά ένα κορίτσι πιο ευάλωτο στην κριτική, στην κοινωνική πίεση και στην αρνητική επιρροή τρίτων.

Προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις

Η σχέση μητέρας-κόρης συχνά αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία στηρίζονται οι μελλοντικές διαπροσωπικές σχέσεις. Επομένως, ένα κοριτσάκι που μεγαλώνει χωρίς τη μητέρα του, πιθανόν να αντιμετωπίσει δυσκολίες στη διαχείριση των διαπροσωπικών του σχέσεων, αυξάνοντας τις πιθανότητες να αναπτύξει σχέσεις μη υγιείς για αυτό.

Φυσικά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η κάθε περίπτωση εξατομικεύεται και ότι το να μεγαλώνει χωρίς μητέρα, για όποιον λόγο και αν συμβαίνει, δεν χρειάζεται απαραίτητα να καθορίσει τη ζωή ενός κοριτσιού. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, σε συνεργασία με τον γενικότερο περίγυρο αλλά και με ειδικούς ψυχικής υγείας, μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στο να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες της απουσίας της μητέρας. Με σωστή υποστήριξη, κατανόηση και ευαισθησία, ένα κορίτσι που αντιμετωπίζει αυτή τη συνθήκη μπορεί να βοηθηθεί ώστε να έχει μια θετική εξέλιξη και μια φυσιολογική ζωή σε όλα τα επίπεδα.

Μυρτώ Κογεβίνα, MSc.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Email: myrtokogevina@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/myrto.kogevina.336

www.kolonakipsychologist.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved