5 τρόποι να διδάξετε υπομονή στο παιδί σας

Γιατί η υπομονή διδάσκεται και μάλιστα από μικρή ηλικία.

Νίκη Παπανικολάου
5 τρόποι να διδάξετε υπομονή στο παιδί σας
Bigstock

Η υπομονή είναι μια λέξη άγνωστη για τα μικρά παιδιά. Θέλουν πράγματα και τα θέλουν «τώρα».

Τρόποι για να μάθετε σε ένα ανυπόμονο παιδί, την υπομονή

«Ζούμε σ΄ έναν κόσμο που δεν μπορούμε να έχουμε ό,τι θέλουμε όταν το θέλουμε , επομένως πρέπει να έχουμε η υπομονή και αυτοέλεγχο», λέει η Pamela Cole , καθηγήτρια ψυχολογίας στο Penn State τονίζοντας πως «τα χρόνια μεταξύ της νηπιακής ηλικίας και του νηπιαγωγείου είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη της υπομονής».

Όπως εξηγεί η Pamela Davis-Kean, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στην ηλικία των 6 ή 7 ετών, τα παιδιά μπορούν να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους και να κατανοήσουν καλύτερα την έννοια της υπομονής.

Σε αυτό καθοριστικός είναι ο ρόλος τόσο του σχολείου όσο και των γονιών οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους να κατανοήσει την έννοια της υπομονής.

ipomoni-mamas.jpg

Παιχνίδια που απαιτούν υπομονή

Τα παιχνίδια, ομαδικά ή επιτραπέζια είναι εξαιρετικοί τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν να περιμένουν τη σειρά τους και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.

Απόσπαση προσοχής

Κάθε φορά που αρχίζει να χάνει την υπομονή του, αποσπάστε την προσοχή του παιδιού με κάτι άλλο. Μπορεί να είναι ένας ήχος, μια εικόνα, οτιδήποτε θα τα κάνει να ξεχαστεί.

Προσμονή

Καλό είναι να μη σπεύσετε να εκπληρώσετε άμεσα κάθε επιθυμία του. Δημιουργείστε συνθήκες προσμονής. Πείτε του ότι θα αγοράσετε το παιχνίδι που ζήτησε στα γενέθλιά του ή στη γιορτή του. Κάντε το να μάθει να περιμένει για κάτι που έχει αξία και σημασία.

Επικύρωση συναισθημάτων

Θα υπάρξουν στιγμές που χρειάζεται να είστε συμπονετικοί και να δείχνετε ότι κατανοείτε τα συναισθήματα του παιδιού σας. Αυτή είναι μια μορφή «προπόνησης συναισθημάτων», η οποία μπορεί να είναι αποτελεσματική στο να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν υπομονή μεταξύ άλλων δεξιοτήτων αυτορρύθμισης.

Έπαινος και αναγνώριση

Όταν το παιδί σας δείξει υπομονή, επαινέστε το. Νιώθει περήφανο για τη συμπεριφορά του και αυξάνονται οι πιθανότητες να επιδείξει πιο εύκολα υπομονή την επόμενη φορά χωρίς να δοκιμάσει τις αντοχές σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved