Ανυπόμονο παιδί: Πώς να τα βγάλετε πέρα μαζί του

Πώς θα μάθετε στο παιδί σας να μην είναι ανυπόμονο.

Ανυπόμονο παιδί: Πώς να τα βγάλετε πέρα μαζί του

Νήπιο κοιτάζει έξω από το παράθυρο με την μεγάλη του αδελφή να το προσέχει,

Bigstock

Πολλά παιδιά είναι ανυπόμονα και δεν τους αρέσει καθόλου να περιμένουν ειδικά όταν θέλουν να πουν ή να κάνουν κάτι.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που εξακολουθούν να αναπτύσσουν τον αυτοέλεγχο.

«Τα μικρά παιδιά δεν έχουν πλήρη αίσθηση της γλώσσας. Το «δώσε μου ένα δευτερόλεπτο» είναι αναποτελεσματικά ασαφές. Ακόμα κι αν τα βοηθάτε να μετρήσουν μέχρι το ένα δευτερόλεπτο είναι πιθανόν να μην έχετε τελειώσει ό,τι κάνετε μέχρι τότε, οπότε θα απογοητευτούν», εξηγεί ο Jeffrey Bernstein, ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «10 Days to a Less Defiant Child».

anipomonopaidi.jpg

Κοριτσάκι κάθεται μόνο του.

Τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά να αποκτήσουν υπομονή

Καταγράψτε τη συμπεριφορά τους

Πότε το παιδί σας είναι ανυπόμονο; 'Οταν βγαίνετε έξω ή καθημερινά στο σπίτι; Συμβαίνει την ίδια ώρα της ημέρας ή σε ορισμένες περιπτώσεις; Καταγράψτε πότε το παιδί σας χάνει την υπομονή του και σας ζητά επίμονα κάτι. Με αυτό τον τρόπο, θα έχετε μια εικόνα για το αν - και πότε - ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο ή μια επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά.

Να είστε συγκεκριμένοι

Με παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών, πρέπει να είστε συγκεκριμένοι. Για παράδειγμα, εξηγείστε στο παιδί ότι, όταν μιλάτε στο τηλέφωνο θα πρέπει να περιμένει να τελειώσετε για να σας πει αυτό που θέλει.

Βοηθήστε τα να κατανοήσουν την έννοια του χρόνου

Για να κατανοήσουν την έννοια του χρόνου χρησιμοποιείστε ένα χρονόμετρο. Έτσι, όταν την επόμενη φορά τους πείτε ότι για τα επόμενα πέντε λεπτά μπορούν να χτίσουν έναν πύργο, να κάνουν ένα παζλ, να ζωγραφίσουν, ρυθμίστε το χρονόμετρο και μόλις τελειώσει ο χρόνος ζητήστε να σταματήσουν.

Αποσπάστε την προσοχή τους

Αν η ανυπομονησία εξελιχθεί σε γκρίνια θα είναι δύσκολο να συνεννοηθείτε μαζί τους. Αν είστε εκτός σπιτιού φροντίστε να έχετε μαζί σας παιχνίδια για έκτακτες περιπτώσεις, μπλοκ και χρώματα ενώ στο σπίτι σκεφτείτε...αντιπερισπασμούς ( "άκουσες αυτό τον θόρυβο;" " είδες τη γάτα που είναι στο απέναντι παράθυρο;").

Επαινέστε τα

Όταν τα παιδιά καταφέρνουν να περιμένουν υπομονετικά, επαινέστε τα. Σιγά σιγά θα κατανοήσουν ότι η υπομονή είναι αρετή και ότι επιβραβεύεται.

Με πληροφορίες από το reatergood.berkeley.edu, understood.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved