Πέντε τρόποι για να γίνετε πιο υπομονετικοί γονείς

  • Προσδιορίστε τι ακριβώς σας εκνευρίζει
  • Παρατηρήστε πώς ανταποκρίνεστε στη συμπεριφορά του παιδιού
  • Αντιδράστε έγκαιρα και άμεσα
  • Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας
  • Επιδείξτε σταθερή επιμονή
Πέντε τρόποι για να γίνετε πιο υπομονετικοί γονείς

Οι περισσότεροι γονείς θα ήθελαν να έχουν περισσότερη υπομονή με τα παιδιά τους.Να μην επηρεάζονται από τα ξεσπάσματά τους, ούτε να βγαίνουν εκτός εαυτού με τα καμώματά τους.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα όρια της υπομονής τους θα δοκιμάζονται από τα παιδιά τους .Το ζητούμενο λοιπόν είναι πώς να παραμείνουν ψύχραιμοι και υπομονετικοί.

Αν αναρωτιέστε κι εσείς το ίδιο, δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

Προσδιορίστε τι ακριβώς σας εκνευρίζει

Προσπαθήστε να προσδιορίσετε πότε είναι πιο πιθανό να χάσετε την υπομονή σας. Όταν το παιδί σας μιλάει επιθετικά; Όταν σας αγνοεί όταν του μιλάτε; Επίσης,ποιες ώρες. Συμβαίνει συχνότερα το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ; Εσείς σε τι φάση είστε; Χαλάρωσης ή μόλις επιστρέψατε μετά από μια κουραστική ημέρα; Αφού κατανοήσετε ξεκάθαρα τα παραπάνω, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

ypomonetikoi goneisq

Παρατηρήστε πώς ανταποκρίνεστε στη συμπεριφορά του παιδιού

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να παρατηρήσετε τι σας συμβαίνει όταν σας προκαλεί το παιδί. Τι συμβαίνει στο σώμα σας, αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός, ιδρώνουν οι παλάμες, δυσκολεύεστε με την αναπνοή; Τι σκέφτεστε; Απαντώντας σε αυτές τις ερωτήσεις θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τα σημάδια που δείχνουν ότι η υπομονή σας αρχίζει να εξαντλείται.

Αντιδράστε έγκαιρα και άμεσα

Τώρα που γνωρίζετε πότε χάνετε τη υπομονή σας, μπορείτε να αντιδράσετε έγκαιρα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορείτε να απομακρυνθείτε όταν αντιλαμβάνεστε ότι θα χάσετε τον έλεγχο ή να πάρετε βαθιά ανάσα και να καθήσετε να συζητήσετε με το παιδί σας.

Επίσης, μην υποτιμάτε τη δύναμη μιας συγγνώμης. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση καθώς το παιδί βλέπει ότι δεν φοβάστε να παραδεχτείτε τα λάθη σας.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας

Συχνά οι γονείς βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες τους και δεν αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους. Όμως είναι σημαντικό να κάνετε κάτι για σας, όχι μόνο για να αποφορτιστείτε αλλά και για να νιώσετε καλά.

ypomonetikoi goneis2

Επιδείξτε σταθερή επιμονή

Προσπαθώντας να είστε πιο αποτελεσματικοί, να κάνετε το καλύτερο δυνατό για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μεγαλώσουν και να εξελιχθούν σε επιτυχημένους ενήλικες, συχνά, ξεχνάτε ότι είναι παιδιά κι έχουν ξεσπάσματα και ανάγκες. Χρειάζεται λοιπόν να επιδείξετε επιμονή σε ορισμένα θέματα αποφεύγοντας τις φωνές αλλά επιλέγοντας το διάλογο. Ακόμα κι αν φαντάζει δύσκολος.

Και να θυμάστε: Όλοι έχουμε όρια στο πόσα μπορούμε να ανεχτούμε—εξάλλου είμαστε άνθρωποι! Αυτό δεν μας κάνει κακούς γονείς – μας κάνει κανονικούς γονείς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved