Γιατί νιώθω τόσο λυπημένη όταν θηλάζω;

Η Lo μιλάει για το Δυσφορικό Αντανακλαστικό Έκκρισης του Γάλακτος και πώς το βίωσε.

Μία Μαμά
Γιατί νιώθω τόσο λυπημένη όταν θηλάζω;
Bigstock

Ακόμα θυμάμαι τα λόγια του άντρα μου τόσο καθαρά. «Είναι σαν να μισείς τον θηλασμό». Ντράπηκα όταν άκουσα αυτά τα λόγια, γιατί είχε κατά βάση δίκιο. Όντως μισούσα τον θηλασμό γιατί μισούσα το πώς με έκανε να νιώθω. Και ένιωθα τύψεις που μισούσα κάτι που ήξερα ότι ήταν προνόμιο.

Αυτό που δεν ήξερε ήταν ότι ήμουν αφόρητα λυπημένη κάθε φορά που τάιζα το μωρό μου. Ένιωθα αυτήν την παράλογη θλίψη, έναν κόμπο στο στομάχι και κάθε φορά προσπαθούσα να συγκρατήσω τα δάκριά μου. Και όσο γρήγορα εμφανίζονταν αυτά τα συναισθήματα, άλλο τόσο γρήγορα εξαφανίζονταν, μέχρι να εμφανιστούν ξανά την επόμενη φορά που θα θήλαζα.

Έψαξα στο google: «Γιατί νιώθω τόσο λυπημένη όταν θηλάζω;» Και μετά τα κατάλαβα όλα.

Είχα Δυσφορικό Αντανακλαστικό Έκκρισης του Γάλακτος, μία πάθηση που προκαλεί ξαφνικό άγχος, δυσφορία, ευερεθιστότητα και θλίψη μαζί με απογοήτευση. Σε κάποιους μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την επιθυμία να βλάψουν τον εαυτό τους. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ως προς την ένταση, συνεπώς ο κάθε ένας μπορεί να το βιώσει πολύ διαφορετικά.

Ακολουθεί μία λίστα με τα πιο συνήθη συμπτώματα:

  • Φόβος
  • Απελπισία
  • Έντονο άγχος
  • Νοσταλγία
  • Θλίψη
  • Πανικός
  • Θυμός / ευερεθιστότητα

Το Δυσφορικό Αντανακλαστικό Έκκρισης του Γάλακτος (D-MER) μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοήποτε μωρό. Σε εμένα εμφανίστηκε στο δεύτερο και στο τρίτο. Το πιθανότερο είναι από΄τη στιγμή που το παθαίνεις μία φορά να το έχεις και μετά τον ερχομό ενός ακόμα μέλους. Η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η καλή υγεία συνολικά είναι οι καλύτεροι τρόπο για να το αντιμετωπίσεις. Περιστασιακά, μπορεί να χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή. Κάποια από τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της επιλόχειας κατάθλιψης για αυτό μην τα αγνοείτε.

Είμαι μαία και δεν είχα ιδέα για όλα αυτά. Δεν το είχα ακούσει ποτέ. Κανένας γιατρός δεν μου είπε ποτέ τίποτα.

Κανένας δεν με προειδοποίησε. Και όταν το κατάλαβα, όλα άλλαξαν. Δεν ένιωθα τρελή. Ήξερα ότι δεν ήμουν μία κακή μαμά όπως δεν είσαι κι εσύ. Και αυτό που ένιωθα ήταν αληθινό.

Πηγή κειμένου: Instagram / thelabormama

https://www.instagram.com/p/Cn18RAqMRug/
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved