Αλκαλική δίαιτα: Γιατί την ακολουθούν οι διάσημοι για να χάσουν κιλά

Η αλκαλική δίαιτα υπόσχεται σημαντική απώλεια βάρους και πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Ίσως γι’ αυτό είναι τόσο δημοφιλής μεταξύ των αστέρων του Χόλυγουντ.

Αλκαλική δίαιτα: Γιατί την ακολουθούν οι διάσημοι για να χάσουν κιλά

Η συγκεκριμένη δίαιτα «στηρίζεται» σε τροφές που παράγουν αλκαλικά μετά την πέψη. Δεδομένου ότι το αίμα στο σώμα μας έχει pH που κυμαίνεται μεταξύ 7,35 - 7,45 που είναι ουσιαστικά αλκαλικό, η συγκεκριμένη διατροφή έχει σχεδιαστεί για να ελέγχει το επίπεδο του pH αυτού. Ως εκ τούτου, δίαιτες που περιλαμβάνουν πολλά οξέα θα δημιουργήσουν μια ανισορροπία στο επίπεδο του pH. Για να διατηρήσουμε το pH μας σε φυσιολογικά επίπεδα, πρέπει, σύμφωνα με τις αρχές της αλκαλικής δίαιτας, να καταναλώνουμε 60% αλκαλικές τροφές και 40% όξινες, ενώ για να θεραπεύσουμε ένα μη ισορροπημένο pH τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 80% και 20%.

Σύμφωνα με την διατροφολόγο του Mothersblog κυρία Ευσταθία Παπαδά, η αλκαλική δίαιτα βασίζεται στο ότι ορισμένα τρόφιμα και συστατικά τους μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το pH, να κάνουν το περιβάλλον του οργανισμού μας όξινο και αυτό οδηγεί σε πρόσληψη βάρους και σε χρόνια νοσήματα.
Μερικά από αυτά είναι ο καφές, η ζάχαρη, τα επεξεργασμένα προϊόντα, το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και το λευκό αλεύρι. Αντίθετα τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα όσπρια, η σόγια και οι ξηροί καρποί κάνουν το pH του οργανισμού μας αλκαλικό και μπορούν να μας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.

Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής επιστημονική ένδειξη ότι τα τρόφιμα που τρώμε επηρεάζουν το pH του αίματός μας άμεσα. Ο οργανισμός μας διαθέτει φυσιολογικούς μηχανισμούς για να διατηρήσει το pH σταθερό.

Τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να φάτε

Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά , η σόγια, το τόφου (ένα προϊόν από το γάλα της σόγιας), μερικοί ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια είναι τρόφιμα αλκαλικά και επιτρέπεται η κατανάλωσή τους στη δίαιτα. Αντίθετα, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το κρέας, και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως κονσερβοποιημένα και συσκευασμένα σνακ εμπίπτουν στην όξινη πλευρά και δεν επιτρέπονται.Επίσης, το αλκοόλ και η καφεΐνη δεν συμπεριλαμβάνεται στην αλκαλική δίαιτα.

Αλκαλική δίαιτα- Αποτέλεσμα

Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι στον πυρήνα της αλκαλικής δίαιτας προσφέρει απώλεια βάρους χωρίς να στερήσετε τον οργανισμό σας σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, όπως οι περισσότερες δίαιτες, δεν είναι για όλους τους ανθρώπους. Πολλά από τα αγαπημένα τρόφιμα που επιτρέπονται (συμπεριλαμβανομένου του άπαχου κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, του ψωμιού και των γλυκών) απαγορεύονται στη συγκεκριμένη δίαιτα. Η πρωτεΐνη περιορίζεται σε φυτικές πηγές όπως φασόλια και τόφου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε κι άλλες πηγές πρόσληψης πρωτεΐνης και ασβεστίου.

Συμπερασματικά λοιπόν, η αλκαλική διατροφή μπορεί να μας παρέχει κάποια οφέλη, όχι όμως για τους λόγους για τους οποίους ισχυρίζεται. Καθώς αποκλείει συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων δεν ενδείκνυται για όλες τις ομάδες ατόμων, ενώ σε περιπτώσεις που εφαρμόζεται θα πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένη έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για διατροφικές ανεπάρκειες.

Διαβάστε επίσης

Καλή δίαιτα; Και όμως υπάρχει και θα σας βοηθήσει να χάσετε γρήγορα και αποτελεσματικά κιλά
Δίαιτα NASA: Είναι αποτελεσματική στην απώλεια βάρους;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved