Μαμά και διατροφή: Πώς να επιλέξετε το πιο υγιεινό φυστικοβούτυρο, σύμφωνα με διαιτολόγο

Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέγετε το φυστικοβούτυρο.

Νίκη Παπανικολάου
Μαμά και διατροφή: Πώς να επιλέξετε το πιο υγιεινό φυστικοβούτυρο, σύμφωνα με διαιτολόγο
Bigstock

Το φυστικοβούτυρο είναι ένα πολτός φυστικιών που έχουν ψηθεί, ξεφλουδιστεί και αλεστεί. Θεωρείται ένα από τα πιο πρωτεϊνικά τρόφιμα, σύμφωνα με το Consumer Reports, καθώς περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά δύο κουταλιές της σούπας, ενώ πλούσιο είναι και σε βιταμίνη Β, σίδηρο, φολικό οξύ και μονοακόρεστα λιπαρά που θεωρούνται ωφέλιμα για την καρδιά.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά, το φυστικοβούτυρο έχει πολλές θερμίδες για αυτό και πολλοί το θεωρούν απαγορευτικό σε περιόδους δίαιτας. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται από μελέτες, μάλιστα η, με μέτρο κατανάλωση του φυστικοβούτυρου, φαίνεται να ενισχύει την απώλεια βάρους, έχει δηλαδή τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Πώς να επιλέξετε το πιο υγιεινό φυστικοβούτυρο

Στα σούπερ μάρκετ καθώς και στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων θα βρείτε πολλές μάρκες φυστικοβούτυρου. Είναι όμως όλες τις ίδιας ποιότητας κι αν όχι, με ποια κριτήρια θα κάνετε την πιο υγιεινή επιλογή;

Ας δούμε ποια είναι τα βασικά κριτήρια σύμφωνα με τον Mackenzie Burgess, RDN , διαιτολόγο - διατροφολόγο:

fistikovoutiro-xriseis1.jpg

Συνολικές θερμίδες

Όταν διαβάζετε τη διατροφική ετικέτα της συσκευασίας του φυστικοβούτυρου, θα πρέπει να αναγράφονται περίπου 190 θερμίδες ανά μερίδα (2 κουταλιές της σούπας). Πρόκειται για τον τυπικό αριθμό θερμίδων που παρέχεται σε μια μερίδα φυστικοβούτυρου που παρασκευάζεται από 100% φιστίκια.

Ζάχαρη

Ελέγξτε ξανά τη διατροφική ετικέτα για να δείτε εάν υπάρχει πρόσθετη ζάχαρη στο προϊόν. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για πρόσθετη ζάχαρη είναι 24 γραμμάρια την ημέρα για τις γυναίκες και 36 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες. Αν το φυστικοβούτυρο είναι αρωματισμένο ή πολύ γλυκό, δεν είναι καλή επιλογή, εκτός αν περιορίσετε την συνολική, ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης.

fistikovoutiro-xriseis.jpg

Νάτριο

Ένα ποιοτικό φυστικοβούτυρο θα πρέπει να έχει ιδανικά λιγότερο από 150 χιλιοστόγραμμα νατρίου ανά μερίδα. Προσοχή λοιπόν στην προσθήκη νατρίου.

Τips για μαμάδες: Οι άγνωστες και πολύ πρακτικές χρήσεις του φυστικοβούτυρου

Ενισχυμένο φυστικοβούτυρο

Πιθανόν να σας ενδιαφέρει να αγοράσετε ένα ενισχυμένο διατροφικά φυστικοβούτυρο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περιέχει πρωτεΐνη, φυτικές ίνες ή έξτρα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, μερικά φυστικοβούτυρα προσθέτουν ασπράδι αυγού για επιπλέον πρωτεΐνη ή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για να αυξήσουν την περιεκτικότητα σε υγιή λιπαρά.

Με πληροφορίες από eatingwell.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved